пʼятниця, 11 липня 2008 18:07

Михайло Воронін відсвяткував 70-річчя (ФОТО)

Михайлові Вороніну в четвер виповнилося 70 років. Із нагоди ювілею модельєр  улаштував Свято моди в столичному Міжнародному центрі культури й мистецтв (колишній Жовтневий палац. — "ГПУ"). Того ж дня на Алеї слави відкрили "зірку" Вороніна.

Гості ховаються під дахом палацу від дощу. Офіціанти на вулиці розносять шампанське.

— Краще б гарячого чаю налили, — розтирає голі плечі жінка у вечірній сукні. — Але заради Вороніна можна й померзнути.

О 18.30 на чорному "мерседесі" підвозять екс-президента України 74-річного Леоніда Кравчука. 1991-го в костюмі від Михайла Вороніна він складав присягу глави держави. Модельєр шив також одяг для керівника СРСР Михайла Горбачова, американського президента Рональда Рейгана, російських співаків Йосипа Кобзона, Філіпа Кіркорова, Миколи Баскова, режисера Романа Віктюка, боксерів братів Кличків.

На білому лімузині під"їжджає Михайло Воронін. Під барабанний дріб підіймається сходами. Присівши, торкається рукою своєї зірки. Охоронець тримає над його головою парасолю.

— Спасибо за высокую честь. Но я принимаю ее авансом, потому что вся жизнь еще впереди, — каже модельєр.

Михайло Воронін народився у сім"ї прокурора Києва. Після того як пошив подушечку для матері, вона в 16 років віддала сина вчитися до ПТУ. Якось, аби здивувати майстрів, за ніч він пошив чоловіче пальто. Наприкінці 1970-х Воронін навчився шити одяг без примірки: розмір костюма він визначає за обхватом кисті. 2002 року модельєр потрапив до Книги рекордів Гіннеса як автор смокінга 500-го розміру. Торік ім"я Вороніна з"явилося у книзі "100 знаменитостей світу моди".

У фойє палацу походжає співак 55-річний Віталій Білоножко. Побачивши ювіляра, заспівує "Многая літа". Розповідає, що вони дружать 30 років.

— Приходиш до Михайла Львовича — завжди вийде з кабінету, підкаже твій розмір, фасончик, — Білоножко відгортає блискучий сірий піджак, демонструє ярлик із прізвищем дизайнера. — Наші деякі депутати купують у Вороніна костюми, а потім переклеюють на нього лейбли французьких модельєрів. Я так не роблю.

На Святі моди показують колекції учні Вороніна — дизайнери Діана Дорожкіна, Катерина Шаховська, Віктор Черкаський, Олександр Єлісєєв. Поет Юрій Рибчинський присвячує пісню "Мадемуазель" доньці модельєра Ларисі Вороніній. Концерт завершує грузинська співачка Тамара Гвердцителі.

Лариса Вороніна у фойє розмовляє по мобільному.

— Я должна бежать в подвал: проконтролировать, как складывают коллекцию, — пояснює у слухавку. — А то потом по частям придется искать.

Вона працює менеджером у компанії елітного чоловічого одягу "Михаїл Воронін". Вартість компанії оцінюють у майже $400 млн. На Святі моди Лариса показала власну  колекцію весільних суконь.

— Півроку готувала її. А що я ще могла подарувати батькові? Він живе роботою. Я схожа на нього характером, а зовні — більше на маму, — говорить жінка.

Дружина ювіляра, 68-річна Інна Семенівна, каже, що наступного року із Михайлом Львовичем святкуватимуть 50-річчя шлюбу.

— Подруги мені заздрять, і правильно, — сміється. — Одяг чоловіка я люблю, але він шиє для мене рідко.

Банкетною залою походжає 58-річний Володимир Семиноженко, який працював віце-прем"єром в уряді Анатолія Кінаха. Каже, що прийшов без подарунка:

— Михайло Львович мені на свята дарує костюми, а я йому — свої картини. Намалював для нього соняшник: він пасує до його натури. Але не взяв, бо картина надто велика.

Наприкінці 1970-х навчився шити одяг без примірки

Семиноженко говорить, що має п"ять костюмів від Михайла Вороніна і багато краваток:

— Улюблений костюм — темно-синій. Точно такий замовив президент Віктор Ющенко.

Костюми від Вороніна коштують до $500. Якщо пошиті на замовлення — $700. Ціна індивідуальних замовлень із дорогих тканин доходить до $5–7 тис.

Зараз ви читаєте новину «Михайло Воронін відсвяткував 70-річчя (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі