середа, 16 липня 2008 18:53

Леонід Стадник не дозволяє фотографувати корову

Автор: фото: Володимир Хахель
  Киянин Володимир Хахель із найвищим чоловіком у світі Леонідом Стадником разом косили траву в селі Подолянці Чуднівського району на Житомирщині
Киянин Володимир Хахель із найвищим чоловіком у світі Леонідом Стадником разом косили траву в селі Подолянці Чуднівського району на Житомирщині

Киянин Володимир Хахель, 59 років, посадив за кермо трактора найвищого у світі чоловіка — 37-річного Леоніда Стадника з села Подолянці Чуднівського району на Житомирщині. Перед тим Хахель сконструював для велетня велосипед.

— Уперше поїхав до Льоні в гості 9 травня, — розповідає чоловік. — Йому тоді в Житомирі звання осавула козацького війська присвоїли. Поки дійшов до хати, Льоню вже привезли додому. Дивлюся: стоїть біля воріт висо-о-о-окий такий, стрункий, (Леонід Стадник має 2,37 м зросту. — "ГПУ"). Його мама Галина Павлівна зразу борщем пригостила. Я попросив насипати мені стільки ж, як Льоні. З-за столу ледве встав — так миска глибока. Привіз Галині Павлівні коробку цукерок. Але при мені їх не відкривали. Льоня дуже стомився з дороги. Попросив його обмалювати на аркуші свою руку і підписатися.

Стадники мають у Подолянцях понад гектар землі. 40 соток засіяні травою. Володимир Хахель приїхав за тиждень — косити.

— Льоні допомагає старша сестра Лариса. У поле їздять кобилою Ксюхою, — каже. — Поки Льоня говорив зі знайомим, я почав косити його косою. Вона виявилася вища за мене.

У Подолянці Хахель узяв фотоапарат.

— Хотів зняти, як найвища людина світу доїть корову, — пояснює. — Але Льоня не любить позувати. І з коровою не дозволив фотографувати. Колись його знімало телебачення, корова злякалася і не дала молока. А Стадник дуже любить худобу. Коли тре буряки, дозволяє корові їсти біля нього, а сестра Лариса відганяє. Його кобилі Ксюсі вісім років. Льоня їздив нею щодня за вісім кілометрів в інше село, коли працював ветеринаром. Із Ксюхою вони вже як рідні.

За тиждень Хахель втретє поїхав у Подолянці — допомогти Стадникам перевезти сіно додому.

Коли Льоня озирався на дорогу за собою, пускав кермо з рук

— Сіножать за два кілометри від хати Льоні. Ксюхою привезли п"ять фур. Льоня плакав, що нікуди складати. Я впросив його забрати з поля все, щоби за ніч не намокло. Привезли ще дві фури, спакували в пуні (так Хахель називає білоруською стодолу. Він народився в Білорусі. — "ГПУ"). У пуні я й переночував.

Розповідає, що допомагав Стадникові цементувати стоянку для автомобіля.

— Льоня машиною рідко їздить, та і мій велосипед стоїть накритий брезентом. Стадник раз сів на нього і скрутив сидіння. Він же важкий, важить 190 кілограмів.

27 травня житомирські енергетики подарували велетню китайський трактор із напівпричепом і плугом.

— Трактор гарний, червоний, — говорить Хахель. — Але у ньому високо сидіння і дуже низько руль. Коли Льоня озирався на дорогу за собою, пускав кермо з рук. Я знайшов у Києві руль від автомобіля "рено". До нього приварив три металеві ручки, алюмінієвими дротиками прив"язав до керма трактора. Зверху замотав зеленою ізолєнтою, щоби гарно було. Кермо стало вищим на 40 сантиметрів, — поправляє картуза.

Каже, що Стадник боявся сідати за кермо.

— А я маю диплом тракториста третього класу, всліпу розібрався, що і як працює, — розповідає. — За день навчив Льоню кермувати. У нього близорукість. Через село пролягають колії. Коли під"їжджає до залізної дороги, то глушить мотор і добре роздивляється, чи немає потяга. Але окулярів чомусь не носить.

Увечері Стадник читає електронну пошту. У хаті стоїть комп"ютер.

— Льоні пишуть із усього світу, — каже Володимир Хахель. — Його друг Саша перекладає, коли листи приходять англійською. При мені читали від якоїсь Вікторії з Англії. Вона пропонувала Стаднику взуття, одяг, гроші. Що вони відписали — не знаю, бо пішов на маршрутку. Галина Павлівна дала мені молока, сметани, яєць додому. Вона ходить на костилях, має хворі ноги. А про батька Льоня не хоче розказувати взагалі.

Зараз ви читаєте новину «Леонід Стадник не дозволяє фотографувати корову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі