пʼятниця, 02 липня 2010 03:40

Легальним робітникам завжди платять

Про умови працевлаштування в Польщі та Чехії розповідає Антоніна Максимова, 47 років, директор столичного агентства "Інтерплейс". Компанія працює 10 років. Оформлює на офіційну роботу у Великій Британії, Іспанії, Кувейті, ОАЕ, Чехії, Польщі, Литві та на Кіпрі. Має ліцензію Мінпраці України.

Тепер є попит на наших робітників за кордоном?

— У Польщі активно розвивається будівельний і готельний бізнес, медицина. Тому туди запрошують будівельників, лікарів, покоївок, офіціантів, різноробів. Українці, білоруси й росіяни мають право працювати легально і скористатися спрощеною системою в"їзду.  Запрошення робітникові поляки оформляють за день. Пересилають документ. Посольство видає робочу візу за чотири дні. Через тиждень можна їхати за кордон.

Автобусний квиток у будь-яке місто Польщі з Києва коштує до 420 гривень. Роботодавець зустрічає і поселяє робітника. Із ним підписують контракт, де оговорюється зарплата та умови роботи. Легальні працівники захищені польськими законами. За невиплату зарплати роботодавця штрафують на 10 тисяч євро. Людині достатньо звернутися в поліцію. За 10 років у нас не було жодного випадку, щоб за роботу не заплатили.

Кому відмовляють у робочій візі?

— Людям, які порушували візовий режим. Наприклад, жінка їздила в Італію з візою на тиждень, а пробула в країні три роки. Відмовляють, якщо людина перебуває на якомусь обліку чи її притягали до кримінальної відповідальності. Для робочої візи треба знати мову.

Влаштуватися на роботу за кордоном важко?

— Наших у Польщі та Чехії цінують. Але останнім часом із ними конкурують китайці та індуси. Вони згодні робити за менші гроші, добре працюють і не п"ють.



Що потрібно для легальної роботи в Польщі


Документи: паспорт, трудова книжка, диплом. Поляки визнають українські сертифікати, але часто вимагають скласти тестовий екзамен на підтвердження кваліфікації.

Витрати: 200 євро за послуги агентства, 35 євро за візу, 250 грн за страховку. Гроші на дорогу.

Термін: Робочі візи видають на півроку. Потім треба повернутися додому. Через півроку роблять новий дозвіл. Роботодавець може оформити постійну трудову візу. Тоді обмеження по часу будуть зняті.

Скільки платять

У Польщі лікарям платять від $1500 на місяць. Потрібні різні спеціалісти — від стоматологів до нейрохірургів. Треба знати польську.

Покоївки — $34 на день. Підробляють прибиранням у приватних оселях. На місяць мають $900. Сотню віддають за житло. Потрібно знати польську.

Підсобні робітники на будівництві — від $700 на місяць. Спеціалісти — від $1000. Некваліфікованим працівникам знати мову не обов"язково. На фермах із вирощування шампіньйонів заробляють по $2,5 за 1 год. За місяць до $650. Житлом забезпечує роботодавець. Для вирощування шампіньйонів, роботи в готелях персонал набирають весь рік.

У Чехії заробітки вищі на 20%. За житло платить робітник. Виїхати на роботу важче. Чехи не дають робочих віз для країн, що не входять в ЄС. Агентство оформляє спеціалістів за "зеленою картою". У Чехії не вистачає каменярів, плиточників.

Зараз ви читаєте новину «Легальним робітникам завжди платять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі