середа, 08 серпня 2012 07:00

Карпатська бджола наймиролюбніша

Автор: фото: Євген БОРІСОВ
  Ігор Мамотюк на власній пасіці у селі Дорошів поблизу Львова виймає з вулика надставку з додатковими рамками. До кінця літа планує зібрати понад 50 літрів меду
Ігор Мамотюк на власній пасіці у селі Дорошів поблизу Львова виймає з вулика надставку з додатковими рамками. До кінця літа планує зібрати понад 50 літрів меду

— Головна порада тим, хто хоче розводити бджіл, бути їх фанатом. Бджола відчуває, хто її любить, а хто використовує, — говорить сестра Леонтія, 44 роки, із Покровського жіночого монастиря у Львові. Має вищу освіту за спеціальністю "бджільництво". На території монастиря пасіка на 15 вуликів.

Із чого треба починати?

— Знайти людину, яка готова вас повчити, і літературу. Є журнал "Український пасічник", раджу його виписати. Купити захисне спорядження, інструменти.

Скільки вуликів заводити для початку?

— Один на одну сім'ю. До кінця року з неї вже буде дві. Потім можна ще розмножувати.

Яку породу бджіл обрати?

— Пристосовану до регіону. У Західній Україні поширена карпатська бджола, у лісостеповій — українська. Кавказька приживається всюди, де нема великих морозів. Але старайтеся не змішувати породи. Якщо ваш сусід має українську, купіть таку ж, щоб бджоли були чистокровними. Карпатка найспокійніша і миролюбна. Я працюю з нею без маски. За сезон сім'я дає 30 літрів меду. Кавказька бджола може зібрати трохи більше, бо в неї хоботок на 1,5 міліметра довший. Смак меду залежить лише від рослини, з якої збирають нектар.

Де купувати бджолосім'ю?

— У спеціальних магазинах. Пасічники називають їх бджолоконторами. Туди привозять на продаж бджолопакети, рамки, віск — усе, що потрібно. Можна по селах пошукати. Якщо є знайомі пасічники — купіть у них. Людина повинна розуміти, що в придбаному бджолопакеті є стара матка, якій вже три-п'ять років. Наступного року вона буде малоефективною. Багато пасічників її вбивають. Коли в сотах є личинки, молодші трьох днів, то бджоли з них виростять матку, робочу бджолу чи трутня. Вони самі знають, кого їм потрібно.

Які є небезпеки для бджіл?

— Найперше — це кліщі. Вони п'ють бджолину кров. Якщо кліща не вивести вчасно, може загинути ціла сім'я. Кліщ є завжди, головне, щоб його було мало. Лікувати від нього потрібно весною і восени. Способи є різні. Можна підпалити таблетку апівароль і засунути у вулик через льоток. Дно вулика вистелити газетою. Кліщі непритомніють і осипаються. Потім їх треба швидко забрати і спалити. Але з часом у шкідників виробляється імунітет, тому засоби потрібно міняти. Також є воскова міль, інші хвороби. Колись мої бджоли захворіли на гнилець. Це інфекційна хвороба, бджоли можуть заразитися десь у полі. Лікувати треба довго антибіотиками. Щоб не ризикувати всією пасікою, довелося спалити вулик із хворими бджолами.

Зараз ви читаєте новину «Карпатська бджола наймиролюбніша». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі