вівторок, 19 квітня 2016 07:40

"Із дружиною збиралися старіти у Севастополі"

— Із сім'єю жили в Севастополі. Родом я з Києва. Столичну квартиру батьків продав 2013-го, після їхньої смерті. Гроші розділив з родичами. Мені дісталися 38 тисяч доларів. Поклав їх на картку. У Криму відкрив доларовий депозит, під вісім відсотків річних. А коли почалася окупація, банківські рахунки заблокували, — розповідає 63-річний Юрій Павлович. Прізвища просить не вказувати. Його син із сім'єю залишився на півострові.

— Про переїзд у Київ не думав. Із дружиною збиралися старіти в Севастополі. Коли почалися ­процеси з боку Росії, мені на роботі запропонували підвищення — очолити морське відділення гідрометеорологічного інституту. До того був викладачем на кафедрі океанології. Підпорядковуватися мали Москві. Обіцяли хорошу зар­плату. Та я відмовився. Не влаштовувала тамтешня атмосфера. Більшість людей, яких вважав адекватними, перейнялися ідеями "руського міра". Як показилися. Стало некомфортно.

У червні 2014-го із дружиною 60-річною Оленою переїхали ­до ­Києва.

— Першу зиму переніс ­важко. Не міг акліматизуватися. Часто ­хворів, — продовжує. — Близько року орендували 1-кімнатку. ­Потім пощастило продати в Севастополі двокімнатну квартиру в недобудові. Помешкання планували для сина. За 72 тисячі доларів купили 3-кімнатну в Києві. Син поки що живе в нашій кримській квартирі. Але шукає можливості продати її, щоби переїхати до столиці, — говорить Юрій Павлович. — Ринок нерухомості на півострові просів. Люди мало ­купують. Три роки тому нашу 3-кімнатку можна було продати за 120 ­тисяч доларів. Зараз і 100 не дають.

Два роки намагається розблокувати депозит.

— Як приходжу у Приватбанк і кажу, що хочу забрати гроші, мені щоразу ввічливо відповідають: "Без проблем. Усе зробимо". Просять написати заяву, принести копії паспорта, ідентифікаційного коду, довідку з міграційної служби, яка підтверджує, що живу в Києві. Електронні копії документів надсилають у центральне відділення банку. Потім передзвонюють і так само ввічливо кажуть, що не можуть розблокувати. Мовляв, у них багато грошей украли в Криму.

Пробував різні варіанти. Подавав документи й заяви з різних районів Києва, в різних відділеннях банку. І в кожному мене обнадіювали: "Ми повернемо вам гроші". І щоразу відмовляли.

Юрій Павлович збирається судитися.

— Усі документи й відмови подаватиму до суду. Таким ділкам пробачати не можна, — каже. — Люди судяться, і ми будемо. Хоча це часто й не дає результату. Навіть ті, хто отримав позитивне рішення суду, не можуть повернути кошти. Бо виконавчі органи не поспішають повідомляти керівництву банків про виплату. Замкнене коло.

Зараз ви читаєте новину «"Із дружиною збиралися старіти у Севастополі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі