середа, 08 жовтня 2008 16:11

Іван Климишин вилікувався від туберкульозу

Автор: фото: Олена ДЗІК
  Івано-франківський астроном Іван Климишин із дружиною Катериною та онукою Вікторією на родинному хуторі поблизу села Кутиська Лановецького району на Тернопільщині
Івано-франківський астроном Іван Климишин із дружиною Катериною та онукою Вікторією на родинному хуторі поблизу села Кутиська Лановецького району на Тернопільщині

"Я хлопець зо села. Хотів священиком бути. Із 11 років на криласі читав Псалтир, 25 разів над покійником Апостола відчитав. Від того світогляд став космічно-позахмарний", — розповідає 75-річний Іван Климишин. Астроном із Івано-Франківська щоліта приїжджає на родинний хутір поблизу села Кутиська Лановецького району на Тернопільщині. Привозить60-річну дружину Катерину Петрівну, доньок — 35-річну Оксану й Ольгу, 30 років, онук — 10-річну Вікторію та Уляну, 13 років.


Живуть на хуторі до осені.

— Встаю щодня о 4.15, — Іван Антонович веде до схожого на теплицю "робочого кабінету". Поряд із невеликою глиняною хатою обтягнув целофаном забиті в землю палиці. — Одягаю шапку-вушанку, валянки, кожух, бо холодно.

На долівці півтораметровий стос книг.

— Кожне речення переписую по шість разів. Друкую на машинці, — каже астроном. — Лівою рукою тягну каретку, бо інакше букви зіскакують. А вже потім віддаю дітям, щоби на комп"ютері набрали.

— Я теж хочу бути професором! — підбігає до діда Вікторія. Іван Антонович пригощає її цукеркою. Розповідає, що в 16 років у нього виявили туберкульоз.

— Каверна на лівій легені була розміром 3 на 4 сантиметри. Коли почалася відкрита форма хвороби, дірка в легенях збільшилася до курячого яйця. Лікарі казали, що до 30 років не доживу. Щороку лікувався у Ворохті, обійшов усі вершини Карпат, крім Дрофи та Близниці. Вісім разів був на Говерлі. Тричі на день вдихав прогріте сонцем повітря в сосновому лісі й затримував дихання на хвилину. Сам собі уколи робив. Одужав 1972-го. Відтоді не вживаю ліків.

— Дідулю нашого люблять в університеті. 53-й рік викладає, уже й не може стільки ходити на пари. Студенти кажуть, що носитимуть із дому на руках, — кличе до столу Катерина Петрівна. Жінка згадує, як познайомилися у Ворохті 1970-го:

Спалах на Сонці дорівнює вибуху мільйона водневих бомб

— Я телефоністкою працювала, а Іван лікувався в санаторії. Приходив замовляти телефонні розмови з Москвою, писав тоді дисертацію. Був гарний, але скритний. А за рік приїхав зі Львова, запропонував одружитися. Мої батьки не дозволяли нам женитися, бо він хворів. Три роки в гуртожитку жили. Він на одному ліжку спав, маленька дочка на другому. Але ні я, ні Оксанка на захворіли.

В університеті Іван Климишин досліджує спалахи на Сонці.

— Сонце буває чисте або ж рябе від плям, як чорно-біла корова, — пояснює. — Спалах на Сонці дорівнює вибуху мільйона водневих бомб. І таких вибухів буває до десяти за добу. Тоді в людей спазми судин, кількість інфарктів зростає вчетверо. У ці вісім хвилин трапляються великі автокатастрофи та виробничі травми.

Американський біографічний інститут визнавав Івана Климишина "Людиною року" 1994-го, 1995-го та 2000-го.

— Прислали мені листа: якщо хочу отримати диплом, треба вислати 180 доларів. А в мене у 1990-х зарплата 11 доларів була, — сміється чоловік. — Друзі допомогли, так і включили мене там у якусь книжку. Я її й не бачив.

У Сонячній системі є мала планета Іван Климишин. Вона розташована між Марсом і Юпітером, має в діаметрі 13 км.

— Планету відкрив Михайло Черних із Криму. Чому назвав моїм ім"ям? Може, його онучці сподобалася моя "Астрономія зоряного неба", — припускає Іван Антонович. — Колись планети безплатно називали, а тепер за присвоєння імені треба 30 тисяч доларів за-платити.

1933, 17 січня — Іван Климишин народився в селі Кутиська Лановецького району на Тернопільщині

1949, березень — захворів на туберкульоз

1950 — вступив на фізичний факультет Львівського університету, захопився астрономією

1971 — одружився з Катериною Копчук, за рік народилася донька Оксана

1974 — перевіз сім"ю до Івано-Франківська, працює в Прикарпатському університеті, отримав 4-кімнатну квартиру

1978 — народилася донька Ольга

1993 — на честь Івана Климишина назвали малу планету Сонячної системи

Зараз ви читаєте новину «Іван Климишин вилікувався від туберкульозу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі