вівторок, 16 травня 2017 06:20

"Хочемо, як за Брежнєва — щоб давали красти й було, що красти"

Автор: Анатолій ГАЄВСЬКИЙ
  Письменник з Івано-Франківська Володимир Єшкілєв видав 13 прозових книжок
Письменник з Івано-Франківська Володимир Єшкілєв видав 13 прозових книжок

— Уночі в довколишніх селах випав сніг. Холодно, боюся застудитися, — каже письменник Володимир Єшкілєв, 51 рік. Наприкінці квітня зустрічаємося у центрі Івано-Франківська біля міської ратуші. Сонячно, дме сильний вітер. Надворі +7°С. П'ятниця, але пожвавлення помічаємо лише після 10:00. Ідемо у сквер на площі Міцкевича.

Чекав Івано-Франківськ скасування віз до ЄС?

— Так. Але хто хотів виїхати на заробітки, вже виїхав. Буде ще хвиля, але значення цієї події перебільшують. Безвіз не призведе до спустошення міст.

Масова нелегальна міграція з Галичини почнеться?

— Вона вже існує. Галичина — найбільш густонаселений регіон України. Немає роботи для такої кількості людей. Інвестиції не йдуть, крупні підприємства відсутні. В аграрному секторі працюють багато людей. Але він більше не в силах всотати в себе робочу силу.

Ще з часів Австро-Угорщини звідси їхали в Аргентину, Сполучені Штати.

Що може повернути сюди людей?

— Інвестиції в легку промисловість, пов'язану з агросектором, обробну. Тут немає серйозних природних копалин. Але регіон залишається екологічно чистий. То й не хочеться тут великих заводів.

Не потрібно, щоб верталися. Їдуть, та й слава Богу. Нормально, що молодь шукає нових ­країн, заробітків, вражень. Сюди можуть приїхати люди з азійських держав.

Цей кутик землі ізолювали від глобальних кочових процесів останніх 30–40 років. А зараз це добралося і до нас. Ні для Івано-Франківська, ні для Західної України ці явища не катастрофічні. Більше того, це сприятиме збереженню світоглядного консерватизму. Бо носії сучасного мислення залишатимуть ці землі.

За півгодини розмови йдемо до ресторану "Пасаж Гартенберг". Усередині — просторо. В оформленні переважають білий і бежевий кольори. Стоять фікуси до 3 м заввишки. Володимир Львович замовляє салат "Цезар", вареники і чай.

Чим нинішній Івано-Франківськ відрізняється від радянського?

— Іде інтенсивна й хаотична забудова. Франківськ ­вийшов на перше місце за кількістю житлоплощі, яку здають у рік на душу населення. Але ця забудова не ставить на меті створення міського простору, а лише продаж квартир. Шкода, бо місто мало невеликий, але ошатний австрійський центр.

Чому так відбувається?

— Містом правлять селяни. Це відчувається в забудові, політиці, економіці й навіть у розмовах на вулицях. Тема номер один — гроші. Де заробити? Далі звичайні плітки — хто з ким одружився, хто куди виїхав, хто купив квартиру, а хто продав.

У нас є хороші письменники, театри. Але навколо цього не будується життя. Це проблема й інших українських міст. На формування міської культури Україні потрібно не менш як півстоліття.

Чого варто повчитися решті країни в жителів Прикарпаття?

— Умінню в будь-яких обставинах облаштовуватися, створювати навколо себе теплий родинний простір. Попри всі зміни, революції, війни.

Який анекдот їх охарактеризував би?

— Із життя. Колись у 1990 роки їхав у потязі з Москви із бригадою заробітчан. Питаю їх: "Чого ви хочете взагалі?" Кажуть: "Щоб було, як за Брежнєва — давали красти й було, що красти".

Що є таке тут, чого немає ніде?

— Дух міста. Він добрий, попри те, що тут накопичено багато історичного зла. Атмосферу найкраще відчутно у старому місті — у підвалах, дворах, де можна випити хорошого бальзаму. У майстернях художників і малих галереях.

Зараз ви читаєте новину «"Хочемо, як за Брежнєва — щоб давали красти й було, що красти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі