вівторок, 05 квітня 2011 07:45

Григорій Паламарчук запросив у гості президента

Автор: фото: Ірина Патлатюк
  Валентина Паламарчук (сидить у центрі) із села Шарнопіль на Черкащині тримає на колінах 10-річну доньку Олену, поруч сидить син Веніамін, 12 років. У другому ряді зліва направо стоять Григорій, 14-річна Ілона, 16-річний Едуард та Дарина, 15 років. У родин
Валентина Паламарчук (сидить у центрі) із села Шарнопіль на Черкащині тримає на колінах 10-річну доньку Олену, поруч сидить син Веніамін, 12 років. У другому ряді зліва направо стоять Григорій, 14-річна Ілона, 16-річний Едуард та Дарина, 15 років. У родин

Фермер 45-річний Григорій Паламарчук із села Шарнопіль Монастерищенського району Черкащини 25 лютого запросив у гості президента Віктора Януковича під час телемосту з ним. Район готується до приїзду глави держави. Усі можливі під'їзди до Шарнополя розчистили і прибрали. На центральній площі села з'явилися асфальтовані вертолітні майданчики. Там грають діти, гуляють жінки з колясками.

У приміщенні сільської ради роблять ремонт. Двері пофарбовані, запах фарби ще не вивітрився.

— Усі кажуть, що прибираємо до приїзду президента, — розповідає сільський голова Микола Шпирка, 43 роки. — Але ми щороку прибираємо. Тільки цьогоріч почали раніше. Завдяки приїзду президента виділили гроші на ремонт клубу. Ставлення до Паламарчуків не змінилося. Їх у селі завжди поважали.

Будинок Григорія — у центрі села. На веранді стоять мішки з цукром. На продаж із торішнього врожаю. У будинку є вітальня, три спальні, кухня та ванна.

— Ми попали на телеміст випадково, — зустрічає 43-річна Валентина, дружина Григорія. — Подзвонили з адміністрації. Сказали, з паспортами приїхати в Попудню. Що там буде — ми не знали. Тоді кажуть: у вас же є проблеми, розкажіть президенту. Мали вкластися в 10 секунд. Чоловік тренувався. Хтось підказав запросити в гості. Григорій не розтєрявся, запросив.

— До того ніхто і не знав, які маємо проблеми. Тепер їздять і з району, і з області, — господар у чорному спортивному костюмі проводить у хату. — Особливо зачастили місцеві чиновники. Губернатор Черкащини Сергій Тулуб приїжджав. Передав телевізор у дитячу кімнату, два ноутбуки, ігрові приставки. Родина в нас дружна. Для сімейних свят тримаємо овечок. Робимо шашлик, шурпу варимо. У ресторани не ходимо. У нас уся сім'я вареники любить. Коли приїде президент, то ними і борщем пригощатимемо. Треба, щоб Янукович попередив про приїзд, бо не встигнемо кабана заколоти. Щоб свіже сало було.

Подружжя Паламарчуків живе у шлюбі 25 років. У лютому відсвяткували "срібне" весілля. Мають восьмеро дітей. Фермерством займаються з 1997 року. Обробляють 243 га землі. Тримають невелику свиноферму, розводять перепелів.

Паламарчуки мають пільги — платять половину від використаного газу.

— Ціна на газ виросла, то виходить платимо, як і раніше, — каже Григорій. — Світла використовуємо тисячу кіловат. Нам дали 150 кіловат по пільгах. Це мізер. Перед Новим роком пропонували як багатодітній сім'ї взяти крупи. Але просили нести так, щоб інші люди не бачили. Там було кілограма 4. Я відмовився. Я ж не злодій, щоб ховатися.

Більшість паїв, що бере в оренду родина, розміщені в сусідньому селі Зарубинці. Там і фермерське господарство Паламарчуків. Звідти родина переїхала чотири роки тому.

— Люди з сусідніх сіл ідуть до мене, щоб при розмові з президентом розказав про їхні проблеми. Ходять чутки, що президент має зібрати всіх фермерів у клубі та спитати про наше життя, чи є льготні солярки і все, на що гроші виділяються. Але коли він приїде, ми не знаємо. Кажуть, попередити можуть за 3–4 години до приїзду. Усі просять, щоб президент дорогу зробив. До траси Київ–Одеса 14 кілометрів селами.

Паламарчукам та іншим фермерам обіцяли і пільгове дизпаливо. Не дочекалися.

— Через чотири дня сіяти треба, скільки ж ту солярку ждать, — каже Григорій. — Обіцяли по 8,01 льготну. На заправках 9,2–9,4 коштує. Ми на базі купили по 8,65. Якщо ждати льготне паливо і міндобрива, які обіцяють, то ніколи буде сіяти.

Шарнопільці прибирають у дворах, білять і фарбують паркани.

— Завдяки Гриші порядок у селі навели, гарно прибрали, — каже сусідка Паламарчука Тетяна Шпирка, 40 років. — Сім'я в них дружна. Гриша хазяїн хороший, отзивчивий.

Зараз ви читаєте новину «Григорій Паламарчук запросив у гості президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі