понеділок, 02 жовтня 2006 18:54

Француз Ален Рені подорожує світом на велосипеді

Автор: фото: Леонід ТІТ
  У Тернополі Ален Рені затримався на два дні — лікував зуба
У Тернополі Ален Рені затримався на два дні — лікував зуба

Із подвір"я маленького готелю "У Василя" у центрі Тернополя на велосипеді виїздить француз Ален Рені, 57 років. Ззаду везе металевий причіп, обклеєний папером. За сидінням на гачку висять три запасні шини. Перехожі озираються на дивного чоловіка.

Ален розповідає англійською, що подорожує різними країнами. У Тернополі затримався на два дні.

— Мандрувати почав торік у березні, — каже. — У кожній країні перехожі писали щось на моєму причепі. А коли місця забракло, розписувалися на аркушах паперу, які клеїли до бортів. Казахи, росіяни, в"єтнамці, китайці. Бажали щасливої дороги, залишали свої адреси або телефони.

На одному із бортиків причепа розгонисто виведено: "Привет из Николаева!".

— Розумієте по-нашому? — цікавлюся.

— Трохи по-російськи, — каже він.

Переходжу на українську. Ален вслухається, потім каже: "Ага!". Розповідає, що подорожувати почав, коли вийшов на пенсію.

— Маю багато вільного часу, — пояснює. — Раніше працював учителем фізкультури, тому завжди був у хорошій спортивній формі. Мріяв побачити Китай. Зібрав речі, повантажив на причіп і поїхав.

Заходимо в кафе "Ретро", беремо чай. До столика гуртом підходять офіціанти. Запитують, скільки важить причіп француза. Перекладаю, що 160 кілограмів.

— Через вагу часом падаю з велосипедом, — скаржиться Ален. — Трохи забився у горах Китаю. Але то буває рідко, обходиться без серйозних травм.

Раніше працював учителем фізкультури

Каже, що узяв найнеобхідніше: теплий одяг, намет, "керосинку", кілька змінних шин та інструмент, щоб лагодити велосипед. Сміється, що раніше причіп був легшим — дорогою накупив сувенірів. Але у Тернополі не придбав нічого.

У Китаї француз затримався найдовше. Їздив по країні два місяці, а потім подався до В"єтнаму. Тоді знову повернувся до Китаю — на п"ять місяців. Зізнається, що зустрів у Китаї жінку, з якою збирається поєднати свою долю.

— Вона розлучена, — розповідає. — Мінді 39 років, має 15-річну доньку. Приїду у Францію, одразу підготую документи, аби вони швидше приїхали до мене.

Познайомились Ален та Мінді випадково. У француза поламався велосипед, тож вирішив трохи проїхати електричкою. У вагоні розговорився з китаянкою, яка знала англійську. Та розповіла, що має розлучену подругу і може влаштувати їм спільну вечерю. Ален погодився і не шкодує.

— Хочете побачити фото? — запитує. Виймає із сумки знімок. На ній він із симпатичною китаянкою.

Рені давно розлучений. Від першого шлюбу має двох дітей: синові 26 років, дочці — 23. Лише турбується про житло. Раніше Ален винаймав квартиру в Марселі, а перед мандрівкою з"їхав звідти. А тепер ще й хоче купити машину — для нової сім"ї.

Каже, що в мандрівці витрачає менше грошей, ніж коли живе у Франції.

— Отримую пенсію на картку ВІЗА. А в Китаї мусив виробити їхню, бо французької не приймали.

Офіціанти перешіптуються, дивлячись на француза.

— Куди ви тепер? — питаю.

— У мене мало часу. Хочу в жовтні потрапити до Франції, тому поспішаю, — ділиться планами Ален. — Заїду в Бережани, потім у Стрий, звідти — до Угорщини. Але маю тут одну справу — хочу полікувати зуба. Не покажете мені, де стоматологія?

Відводимо його до найближчого стоматологічного кабінету. Там відмовляють: кажуть, клієнт не записаний. У наступній клініці француза теж не беруть. У третьому кабінеті Рені врешті садять у зуболікарське крісло. Він фотографує нас на прощання і весело махає рукою.

Російський пенсіонер Плошенко пройшов пішки 1500 кілометрів

Два роки тому кияни 34-річний байкер Роман Мартинюк та 40-річний журналіст Сергій Дзюба здійснили подорож "80 днів навколо світу" на мотоциклі "Ракета Футонг". Проїхали Австрію, Францію, Іспанію, США, Канаду, Китай — усього 23 країни.
2004-го інженер Вадим Рибалко з Херсона проїхав маршрут Нова Каховка–Київ–Житомир–Львів–Краків–Вроцлав–Дрезден–Лейпциг на еколічному автомобілі "Лагуна", який сам винайшов. Його транспортний засіб розганяється до 50 км/год. Акумулятори Вадим заряджав що дві години від електромережі.
69-річний росіянин Олександр Плошенко обійшов міста-герої Росії. А на честь 100-річчя підводного флоту пройшов від Владивостока до Мурманська. Подорожує пенсіонер уночі, подолав 1500 км. Збирається в пішохідну подорож навколо світу.

Дарія ГОРСЬКА

Зараз ви читаєте новину «Француз Ален Рені подорожує світом на велосипеді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі