четвер, 08 квітня 2010 00:28

Євген Крутій після травми забув свою дружину

Автор: фото: Андрій Янович
  Євген Крутій із села Пробіжна Чортківського району Тернопільщини. Після операції у нього в голові залишилася дірка розміром із куряче яйце
Євген Крутій із села Пробіжна Чортківського району Тернопільщини. Після операції у нього в голові залишилася дірка розміром із куряче яйце

"Калека я, — говорить російською 43-річний Євген Крутій, із села Пробіжна Чортківського району Тернопільщини. Всідається за столом, підпирає милицю до стільця. — Лева рука и нога не работает, часть черепа удалили. Дырка в голове — куриное яйцо войдет".

Натискає пальцем біля виска. Шкіра прогинається всередину, в цьому місці немає кістки.

— После таких операций большинство людей дурачками стают. Врачи, которые меня в России проверяли, сказали: "Ни фига! Ему повезло", — продовжує, зрідка вставляє українські слова. — Полтора года провел в больнице поселка Солнєчноє Хабаровского края. Кто я, не помнил. Документов не имел.

Євген Крутій поїхав до Росії 22 роки тому. Працював у Примор"ї, одружився і переїхав до Хабаровська. До України приїжджав з дружиною одного разу, 1991-го.

— Рік тут прожили. Тоді теща дзвонить, що квартиру дають. Якщо не приїдемо, пропаде. Ми повернулися. Через 11 років з розійшовся з жінкою. Двоє синів лишилися з Людмилою. Я працював на стройках, грошей — уйма. Трикімнатну квартиру зняв собі поруч, щоб бачити дітей. З ріднею в Україні не спілкувався.

Позаторік друг запросив у селище Сонячне фарбувати фасади будинків.

— Якось приходжу після роботи, а напарник Міша запросив на пиво трьох місцевих хлопців. Мию руки, чую, стьокла посипалися в кімнаті. Заскакую, а Мішу ногами копають. Двох хлопців я відкинув. А третій ззаду мене оглушив лопатою. У ній замість дерев"яного держака була залізна труба.

По звуку помню, що дреллю в голові свердлили, кров забирали

Михайла з переломами рук та Євгена з гематомою на голові забрали в селищну лікарню.

— По звуку помню, що дреллю в голові свердлили, кров забирали. Після операції я впав у кому, очнувся через місяць. Перші чотири місяці не пам"ятав, хто я. Напарник виписався, виїхав із селища. Лікарі переказували мені все, що дізналися від нього. Я говорити не міг, тільки очима лупав. Потім попросив закурити у заввідділення. Той дав сігарєту. Сказав санітарці забрати окурок і давати курити, коли попрошу, щоб бодай щось згадував.

Євген пригадав бійку, своїх синів. Як виглядає дружина, не пам"ятає досі.

— Найбільше утки дістали. Хотів нормально на горшок сходить. Сусід по палаті Степанич брав мене в охапку і помагав. Я потом кричу: "Степанич! Усьо! Забірай!". Як він виписався, я на стілець опирався і почав сам ходити.

Лікарі написали про пацієнта на сайт програми "Жди меня". Дізналися, що в Україні живе мама.

— Казали: "Їдь на Україну, там же Європа, врачі хороші". А я ж знаю, яка там Європа, але согласився. З Хабаровська до Москви самольотом летів. Над Москвою сісти не могли, три круга зробили над городом. У вухах почало дзвеніти. Злякався, що через тиск мізки через дірку в голові вилізуть. Долонею її закрив, сидів так, доки не приземлилися.

У Чортківський район потрапив наприкінці січня. Зробив паспорт громадянина України. Оформляє інвалідність, живе на мамину пенсію.

— Поїхали в Тернопіль, щоб голову провірити, то віддали 400 гривень за рентген. Ще 150 за дорогу, і вже нема пенсії, — схлипує мати 67-річна Іванна Петрівна.

Дірку в черепі Євгена треба закрити пластиною. Операція коштує 20 тис. грн. Для збору коштів сестра відкрила банківський рахунок. Можна перерахувати гроші для Крутія Євгена Богдановича: ідент. номер 2379918808 "Універсал-банк" м. Київ, номер рахунку 26201000617576, МФО 322001.

Зараз ви читаєте новину «Євген Крутій після травми забув свою дружину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі