четвер, 06 січня 2011 05:15

"Якщо рішив узяти незрячу, то не по любві не женитиметься"

Автор: фото: Микола Карнарук
  Наталія Ільченко чистить яблуко. Її чоловік Віктор підставив долоню, щоб шкірка не впала на підлогу
Наталія Ільченко чистить яблуко. Її чоловік Віктор підставив долоню, щоб шкірка не впала на підлогу

Подружжя Ільченків із Черкас незрячі з дитинства. 65-річна Наталія Тимофіївна у 2 роки перехворіла на кір, який дав ускладнення на зір. Її чоловік 68-річний Віктор Йосипович перестав бачити у 5 років. Вони разом 44 роки. Мають доньку 43-річну Таїсію, сина 37-річного Юрія та трьох онуків.

Живуть у двокімнатній "хрущовці". У квартирі прибрано. На вікнах — квіти. На дивані у спальні працює радіоприймач. Наталія Тимофіївна швидко йде кімнатою і вимикає звук.

— Я можу пекти пиріжки і шарлотку, варити і жарити. Вмію гладити, правда, зараз менше, бо є такі ткані, що не мнуться. А раніше і пелюшки, і постіль. Пилососю. На вазонах якщо відчуваю пиль, то мию у ванні під душем. Ліки розрізняємо по величині, формі упаковок і по запаху, — Наталія Тимофіївна йде на кухню, запалює газову конфорку, ставить чайник. Загашеним сірником поцілює у відро для сміття. — Без борщу не живемо. На кухні все кладу на свої місця.

Прямує в коридор, намацує в кульку на тумбочці яблуко.

— Вітя, підстав руки, щоб шкірка не впала на підлогу. Покажу, як чищу.

Віктор Йосипович тримає долоні. Дружина нарізає тонку шкірку.

— Чоловік у мене і мив, і стірав. За останні 10 років багато перехворів, то я і не хочу, щоб він щось робив, — каже Наталія Тимофіївна.

Познайомилися в УТОСі в Дніпропетровську. Віктор приїхав зі Звенигородки, а Наталія з Черкас.

— Разом мотали котушки до стабілізатора "Таврія". Ходили на хор. Відчула серцем, що підійшли друг другу. Сподобалися голосами, поведінкою. Слухали книжки. Весілля святкували в гуртожитку. Десь тут була фотографія, — Наталія Тимофіївна на меблевій стінці намацує весільний чорно-білий знімок. Вона — у білому платті й фаті, Віктор Йосипович у темному костюмі. Без окулярів. Поряд свідки і друзі. — Я вам скажу так. Якщо чоловік рішив узяти незрячу жінку, то не по любві не женитиметься.

Квартиру Ільченки отримали в Черкасах. Дітей виростили без сторонньої допомоги.

— Прислухалися до людей. Як купати, як олійкою мазати. А коли родився менший, Юра, то Тая все робила. Їй було вже 6 років. Онучку Настіньку ми два роки гляділи, доки діти були в Англії на заробітках. Їй було 5 років. Ми з чоловіком ніколи не лаємося і прощаємо тих, хто на нас кричить. Але більшість людей хороші. Допомагають дорогу перейти, у магазині скупитися. Продавець гроші з гаманця сама бере. Нам дома листоноша їх розкладає по купюрах, — розповідає Наталія Тимофіївна.

Віталій Йосипович показує, як визначає час. Бере ручний годинник без скла і намацує стрілки. Згадує, що незрячим став 9 травня 1945-го.

— Старшому братові Петі було 10 років, а мені й п'яти не було. Пішли до пастухів, які щось палили. Брат сказав, щоб я біля хати взяв снаряд. У яму до костра восьмеро дітей поспускали ноги. Брат поклав туди снаряд і соломи. Я стояв збоку. Воно як рвонуло — і мені по очах. Братові ноги ніби сокирою відрубало.

Дітей підводами відвезли в райцентр. Лікарів не було, бо святкували Перемогу. Чергувала санітарка.

— Брат умер вночі, решта пізніше. Залишилися, крім мене, ще двоє. Після лікарні бабулі порадили давати мені пити воду з кількома краплями йоду. А вона була малограмотна й вирішила, що краще очі закапувати самим йодом, — Віктор Йосипович часто витирає сльози. —  Возили в Київ, довбалися в очах, дуже боліло. Сказали — все.

— Взагалі-то ми на життя не обіжаємося. Для повного щастя потрібне хороше здоров'я і взаємопонімання. От, наприклад, я хочу стіл витерти, а Йосипович узяв і витер. І зробив мені приємне, — усміхається Наталія Тимофіївна.

 

 

ОРІЄНТУВАТИСЯ за межами дому незрячим допомагають собаки-поводирі. Найкращі — лабрадори. Такі здібності мають також німецькі і шотландські вівчарки. Собака-поводир коштує 15–20 тис. євро. В Україні кінологічних клубів, які навчають цього собак, немає.

НЕЗРЯЧИЙ із дитинства американець Деніел Кіш орієнтується в просторі за допомогою методу ехолокації. Він ходить вулицями, мандрує в горах, їздить велосипедом.

Людина клацає язиком або пальцями. Звук чується по-різному, залежно від обстановки, що оточує незрячого. Метод полягає в тому, щоб навчитися розуміти цю різницю звучання.

 

70 000

СТІЛЬКИ незрячих людей, за статистикою, є в Україні. 50 тис. є членами Українського товариства сліпих. Це інваліди по зору першої і другої груп.

79

СТІЛЬКИ спеціалізованих бібліотек для сліпих працюють у країні.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо рішив узяти незрячу, то не по любві не женитиметься"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі