пʼятниця, 26 квітня 2013 07:15

"Їду на цвинтар, коли треба прийняти важливе рішення"

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Кутюр’є Михайло Воронін помер торік 14 квітня від раку
Кутюр’є Михайло Воронін помер торік 14 квітня від раку

— Коли батько захворів, попросив мене працювати в його кабінеті. Я казала: "Ти одужаєш і сам там працюватимеш". Пересіла сюди на 40-й день після його смерті.  Здається, що тато завжди приходить на роботу зі мною, — розповідає 53-річна Лариса Вороніна.

14 квітня минув рік від смерті її батька кутюр'є Михайла Вороніна. На швейній фабриці "Воронін" відкрили меморіальний барельєф та кабінет-музей.

— На барельефе Миша получился прямо как живой, — каже гуморист 55-річний Валерій Чигляєв. Він прийшов разом з телеведучим Іллею Ноябрьовим, 65 років. —Как-то после его смерти ехал в машине и написал о нем небольшой стишок: "Если есть Бог, дадим волю надежде — он ходит в шикарной, красивой одежде. Ведь там, наверху, кто не знает, узнает — его дядя Миша-портной обшивает".

Розстібає ґудзик на чорному піджаку. Показує лейбл фабрики "Воронін" на червоній підкладці.

— Спочатку всі костюми шив у Вороніна на замовлення. А потім почав купувати готові в його магазинах. Як не дивно, але вони прекрасно сиділи на моїй скаліченій целюлітом фігурі.

Бронзовий барельєф установили на фасаді фабрики. На ньому напис "На цьому підприємстві з 1991 до 2012 року працював видатний кутюр'є, метр чоловічого костюму, легенда моди, академік Михайло Львович Воронін".

— Працював скульптор Віталій Рожик, — розповідає Лариса Михайлівна. — Перечитав багато літератури і передивився все відео з батьком. Разом з ним кілька разів їздили на могилу. Сама буваю там щотижня. Їду на цвинтар, коли треба прийняти важливе рішення. Постою біля могили, поговорю з ним і повертаюся з рішенням.

На поличках розкладені нагороди та особисті речі Вороніна — окуляри, метелики, мобільний телефон, калькулятор, чемодан, парасолька, кравецькі ножиці й лекала. Між ними — два манекени у рожевому та чорному в білу смужку костюмах.

— Ці два костюми були його улюблені. Чорний носив на роботу, рожевий одягав на свята. Наша фабрика міцно стоїть на ногах. Має статися революція, щоб збити з ніг бренд "Воронін". З'явилися нові фасони та ми досі продовжуємо шити лише класичні моделі. За цей рік розробили 44.

Михайло Воронін помер на 74-му році життя від раку. Кравецьку справу він почав у 14 років.

Зробив 35 винаходів в індустрії моди. Серед них — жилет, завдяки якому шив речі без примірки. Запатентував його 1970-го.

Свої колекції показував у 60 країнах. Костюми в нього замовляли американський актор Сільвестр Сталлоне, театральний режисер Роман Віктюк, співаки Володимир Гришко й Микола Басков, екс-президенти Леонід Кравчук і Леонід Кучма.

Зараз ви читаєте новину «"Їду на цвинтар, коли треба прийняти важливе рішення"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі