середа, 25 січня 2012 00:45

Двох драконів привезли із китаю

Автор: фото: Павло ПАЛАМАРЧУК
  20-метрового китайського дракона носять центром Львова. 22 січня городяни святкують тут китайський Новий рік, який мине під знаком водяного Дракона
20-метрового китайського дракона носять центром Львова. 22 січня городяни святкують тут китайський Новий рік, який мине під знаком водяного Дракона

— Покайтеся, грішники! Судний день уже близько. Бо сказано в Біблії, що спуститься з неба потвора і все знищить на землі. Ось ця потвора. Спасіння не буде нікому, — кричить чоловік у синій куртці на пл. Ринок у Львові.

22 січня тут святкують китайський Новий рік. Організовує його культурно-дослідницький центр України та Китаю "Ляньхва". Спеціально до свята літаком привезли двох 20-метрових драконів із Китаю. Вони пошиті з тканини, усередині підсвічені ліхтарями. Одного носять дев'ятеро людей.

— Ой, а я й чисто забула, що 2012 року має бути кінець світу, — каже студентка Марія Заяць, 20 років. Із подругами дивиться святкову ходу.

— Та що ти таке вигадуєш. Слухаєш всяких фанатиків дурнуватих. Не буде ніякого кінця світу, — говорить їй Надія Квач, 20 років.

— Буде-буде! Моя мама до ворожки ходила. То та їй сказала, що ті майя не збрехали. Треба швидко на Ромчику одружуватися. Він хоч і страшненький, але бабки має. Хоч кілька місяців поживу, як багіня. По салонах краси пошляюся, крутою машиною поїжджу.

— Ага, а потім як кінця не буде, то з тим страхоттям жити далі доведеться, — каже Надія. — От моя Вірка теж у ті кінці світу вірить. За багатого і страшного торік вискочила заміж, а кінця не сталося, як обіцяли. Мучиться тепер зі своїм пузатим горем.

Попереду драконів ідуть кілька чоловіків. Курять сигарети і від них підпалюють феєрверки та петарди. Кидають під ноги людям. Діти топчуть підпалений гніт і забирають піровироби собі в кишені.

— Максиме, ану не лізь туди, — кричить мати до хлопця років 7 у червоній куртці. — Ти шо, чисто ідіот? Воно тобі треба? Уже мали радості два роки тому якраз на Новий рік. Забаглося твоєму татові в піротехніка побавитися. Накупляв пальоних салютів. Півгодини в снігу його палець шукали. Усю новорічну ніч у лікарні просиділи, як дураки.

Олена Супрун, 30 років, споглядає за дійством біля пам'ятника Шевченку:

— Ненавиджу тих китайців. Я за їхнім гороскопом півень. Мала хлопця. Він теж півень був. Зустрічалися чотири роки. На руках мене носив і пилинки здував. Раз прочитала в інтернеті, що півні разом не можуть жити. Не буде щастя в такої пари — заклюють одне одного. Кинула свого хлопця і знайшла на рік старшого, мавпу по гороскопу. Писали, що з ним буду мати і багатство, і щастя, і любов велику. Але любов скоро згасла, а багатство і щастя так і не прийшли.

Після ходи драконів заносять на подвір'я Палацу мистецтв. Люди фотографуються з ними. У небі спалахує святковий салют.

— Приємно, що вдалося відсвяткувати наш Новий рік у Львові, — каже китаєць Ю Мін, 22 роки. Він вивчає англійську у Львівському національному університеті ім. Івана Франка. — У нас на Новий рік усюди розвішують рисові ліхтарі. Рівно опівночі всі виходять на вулиці. Запалюють феєрверки, салюти, кидають петарди. Так відлякують лихих духів і чудовисько Ньєн.

Зараз ви читаєте новину «Двох драконів привезли із китаю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі