четвер, 11 вересня 2008 20:24

Дмитро Лупипсів за два місяці передбачив повінь

Автор: фото з архіву Дмитра Лупипсіва
  Дмитро Лупипсів сфотографувався зі співачкою Русланою Лижичко у селі Нижнів Тлумацького району Івано-Франківської області 26 липня 2008 року, на другий день повені
Дмитро Лупипсів сфотографувався зі співачкою Русланою Лижичко у селі Нижнів Тлумацького району Івано-Франківської області 26 липня 2008 року, на другий день повені

"Мав усередині якийсь неспокій, — прикладає руки до грудей 58-річний Дмитро Лупипсів. — Ще навесні ходили в ліс за конвалією понад Дністром, а гадюки і ящірки на деревах сиділи, на голови падали. Потім у селі ворони зникли. Вони у сквері постійно гнізда вили. Як злітали в небо — усе чорне було. На полі видзьобували всю кукурудзу. А в суботу на сільському базарі говорили, що пропали не тільки ворони. У стайнях поменшало щурів. Я перепитав людей, які понад Дністром живуть, що така поведінка звірини означає. Казала стариня (старожили. — "ГПУ"), як щурі покидають свої місця — слід чекати води, а коли зникають ворони, то пожежа буде. В одної жіночки батько працював гірником. Вона розповіла, що з шахти починали евакуацію, коли тікали щурі. Пішов у районну газету, хотів про це статтю надрукувати. Морочив редакторові голову, виглядав, як ідіот".

Лупипсів живе в селі Нижнів Тлумацького району Івано-Франківської області. У травні, за два місяці до повені в Західній Україні, чоловік за народними прикметами передбачив різке підняття рівня води в басейні Дністра.

— Люди статтю прочитали, але мало хто повірив. Як повінь прийшла, у Нижнові близько двох сотень хат стояли у воді, — Дмитро Васильович веде селом. — У сусідньому Петрилові потерпіло 400 обійсть. Люди тут привикли до води, колись кожен мав біля себе човен. У Нижнові раніше було шість руслів Дністра. По них переходили чумаки, везли сіль, дьоготь із Биткова. Людей у селі досі по вулиці кличуть солярами. А ще тут вода найчистіша, бо навколо гори кремінні. Як вода спала, я пив із кирниці й не боявся — кремінь очищає.

Господарство Дмитра Лупипсіва не затопило. Чоловік збудував хату на високому горбі. Дружина Ольга, 55 років, працює в сільській амбулаторії фельдшером. Під час повені на "бетеері" об"їжджала села. Надавала допомогу постраждалим.

— Відщолкав вісім плівок по високій воді, — розкладає фотографії на столі. — Як почув, що в село приїхала Руслана, так біг — чуть інфаркт не получив. Народу повно. Співачка дала гроші магазинові. Кожен із села брав з продуктів, що хотів. Потім її посадили в надувний човен, і я потягнув її по вулицях, по шию у воді. Хіба мобільний над головою тримав. У 1969-му так само брів по шию — рятував двоюрідну сестру Стефанію. Їй 80 років уже. Живе понад Дністром. Але зараз не згадаю, чи тоді щурі зі стайні зникали, — сміється.

Руслана дала гроші магазинові. Кожен брав з продуктів, що хотів

Лупипсів каже, у дитинстві мріяв стати священиком. Тричі провалився на іспитах до Московської духовної академії.

— Мене намовляли з КГБ співпрацювати. Коли їхав у Москву, в Івано-Франківську на вокзалі оперативники Дерев"янко та Дяченко підійшли, — називає прізвища, — хотіли записати мене в дружинники. Навіть посвідчення виписали, щоби безкоштовно транспортом користувався. Я відмовився. Нащо мені така морока: станеться в селі якась крадіжка, а мені обшук робити. За перебудови закінчив катехичний інститут у Франківську. Мав одну четвірку з логіки. Пропонували парафію в Рівному, але відмовився — поїхав додому доглядати престарілу маму Марію.

На подвір"ї в посохлій траві клопочуться горобці.

— Думаю, що може статися пожежа велика, — говорить Лупипсів. — На полях купи бадилля, яке миттю зсохло після того, як вода зійшла. Я звертав на це увагу рятувальників. Нехай думають наперед.

1950, 25 червня — Дмитро Лупипсів народився в с. Нижнів Тлумацького р-ну Івано-Франківської обл.
1969 — вступив до Київського технікуму радіоапаратобудування
1977 — побрався з Ольгою Ухановою
1978 — народилася донька Ольга
1983 — утретє провалився на вступі до Московської духовної академії
1991 — закінчив катехичний інститут в Івано-Франківську
2008, 7 червня — у районній газеті надрукував замітку про майбутню повінь

Зараз ви читаєте новину «Дмитро Лупипсів за два місяці передбачив повінь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі