пʼятниця, 10 листопада 2017 05:05

"Дівчина намагалася дати 20 гривень. Не взяв — сам хочу заробляти"

Автор: Оксана Княжик
  Роман ­Кисляк ­стоїть у ­кав’ярні в ­центрі Львова. Працював ­водієм у будівельній фірмі. Роботу втратив, коли продав машину
Роман ­Кисляк ­стоїть у ­кав’ярні в ­центрі Львова. Працював ­водієм у будівельній фірмі. Роботу втратив, коли продав машину

— Шкодую, що подався до Києва. Він — інший. Львів делікатніший, тут легше знайти роботу, — розповідає 38-річний Роман Кисляк. Має дитячий ­церебральний параліч. Після окупації рідного Донецька переїхав до Львова. Став популярним, коли в лютому 2016-го його вигнали з львівського ресторану. Наступного дня Марина Порошенко запросила чоловіка на каву. Зараз Роман шукає роботу в столиці.

Зустрічаємося з ним після обіду в кав'ярні у центрі Львова. Сюди, за місцем приписки, він приїхав на кілька днів вирішити питання з пенсією інваліда. У закладі — малолюдно. Роман — невисокий. Тримає газету. Одразу запитує, чи не замовну статтю проти нього готуємо. Просить в офіціанта зелений чай.

У Львові перший час Роман Кисляк жив при монастирі. Згодом отці подарували чоловікові машину. Працював водієм у будівельній компанії, таксував. Продав автівку, аби купити земельну ділянку. Роботу втратив. Півроку тому поїхав шукати її до Києва.

— Звертався по допомогу в фонд Марини Порошенко. Спочатку мене там не впізнали. Але потім сказали, що намагатимуться знайти мені роботу. Та досі ніхто не дає про себе чути, — говорить Роман. Слова розтягує. На українську пере­йшов три роки тому.

— Ходжу на співбесіди, — продовжує. — Але лякаю роботодавців. Якщо навіть хочуть праце­влаштувати, то через наш трудовий кодекс це важко зробити офіційно. Маю довести, що в мене проблеми зі здоров'ям. Для цього треба збирати багато папірців мені й роботодавцю.

Пропонує роботу один американець українського походження. Хоче разом зі мною возити в зону АТО допомогу військовим. Не погоджуюся, бо зміниться влада і його заберуть із країни. А мені треба офіційна робота, стабільна.

Допомагає один військовий медик. Запросив пожити до себе в квартиру. Знайшлися через пост на "Фейсбуку" — я написав про своє становище, невдалі спроби знайти роботу. Про те, що мене не беруть в готелі при церквах навіть за гроші. Про хостели маю неприємні спогади. Якось вночі відкрив очі, а переді мною чоловіки колються наркотиками.

Раніше ходив у центр захисту, щоб стати в чергу на житло. Запропонували жити в домі пристарілих. Але забирали б 70 відсотків пенсії.

Після мого повідомлення відгукнулися багато людей. Підтримують фінансово й у пошуках роботи.

Якось у їдальні в черзі до каси хлопець заплатив за мій обід, ще й підніс їжу до столу. Хоча я нічого не просив. Іншого разу там же дівчина намагалася дати 20 гривень. Не взяв. Сам хочу заробляти.

Роман навчався в Донецькому університеті. За фахом — журналіст і психолог. Удома працював таксистом. Має 15 років водійського стажу. З початком війни на Донбасі допомагав людям власною автівкою виїжджати із-під обстрілів. Збирав військовим допомогу.

— Нічого іншого робити не вмію, — говорить Роман Кисляк. — В університеті викладачі постійно повторювали, що через ДЦП ніколи не буду хорошим журналістом. Намагався довести протилежне. Ще студентом став редактором християнсько-молодіжної газети "Чайка". Але усвідомлюю, шофер — це моє покликання.

До Романа в Київ переїхали батьки. Продали в Макіївці хату.

— Вони там ніде не працюють, — додає Кисляк. — Минулого року в тата був інфаркт. Мати також хворіє.

Зараз ви читаєте новину «"Дівчина намагалася дати 20 гривень. Не взяв — сам хочу заробляти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі