середа, 25 липня 2012 00:00

Чотири змії живуть в однокімнатній квартирі

Автор: фото: Захар КОЛІСНІЧЕНКО
  Черкасець Ігор Жиров тримає на руці шоломоголову ропуху. Окрім жаб, розводить змій, черепах, рибок і ящірок
Черкасець Ігор Жиров тримає на руці шоломоголову ропуху. Окрім жаб, розводить змій, черепах, рибок і ящірок

— Молочна змія раніше коштувала 700 гривень. Зараз 200, — каже черкасець Ігор Жиров, 40 років.

В однокімнатці він облаштував тераріуми. Вони стоять на підлозі й столі, біля вікна та під стіною. Ігор тримає чотирьох змій, жаб, рибок, черепах і ящірок.

— 2008 року я в кримському степу впіймав полоза жовтобрюхого. Відтоді почав колекціонувати екзотику. Полоз їв тільки ящірок і в першу зиму помер, — дістає з тераріуму молочну змію, яка обвиває його руку.

— Вона неотруйна, — каже, помітивши, що я відходжу подалі. — Я не тримаю нічого отруйного.

Повертає плазуна в тераріум і дістає іншого — гондураську молочну змію. Та спокійно повзає по руках.

— Вони дуже люблять теплі руки, особливо взимку. Невеликі виростуть. У природі до 1,5 метра, — пояснює господар. Кладе червону з чорними та білими кільцями змію до невеликого скляного житла. У кожному тераріумі гілка.

За фахом Ігор учитель історії. Веде секцію туризму в Палаці молоді та гурток із бонсаю — вирощування карликових дерев. У кімнаті на шафі скручені каремати. Ігор часто ходить з учнями в походи.

Під тераріумами зі зміями великий акваріум без води з підсвічуванням. Там ящірка, схожа на дракона. Біля неї кілька шматочків огірка.

— Це бородата агама. Вона єдина має кличку. Назвав Тошею. Трохи вище — квакші, шоломоголова жаба й ага, — господар дістає з тераріуму шоломоголову ропуху і жабу завбільшки як кулак. — Це ага — найбільший вид у світі. Виростає до 2 кг.

Наймолодша тварина — маленький зелений хамелеон. Йому чотири місяці. У Ігоря він із травня.

— Це єменський, найдешевший. Я його купив у Харкові за 125 гривень, — дістає маленького хамелеона з тераріуму. На руці той темнішає. — Зараз він іще не міняє кольору, але за рік виросте і буде барвистий.

Змій раз на тиждень годує лисими мишенятами. Їх розводить сам. Вони кубляться у білих пластикових коробках у тирсі. Інші екзотичні тварини їдять тропічних тарганів.

— Їх купую тисячами за 120 гривень. Такої кількості вистачає на три місяці. Жаба ага взагалі їсть усе, що рухається і менше за неї. Після вечері цілу ніч спокійно сидить.

У кожній посудині по одній тварині. Утрьох мешкають лише еублефари — бежеві ящірки з чорними цятками. Двоє поміщаються на долоні.

У воді плаває червоновуха черепаха.

— З водою морока. Її міняти треба, фільтрувати, — пояснює господар. — То тільки черепаха у воді й живе. М'ясо їсть. Купив її за 50 гривень чотири роки тому. Люди й пітонів удома тримають. А я заводити не буду. Не хочу, щоб він мене цапнув чи кота мого з'їв. Мені б іще змій та жаб. Змії невибагливі, харчуються раз на тиждень, не шумлять.

— Сусіди не знають. Та й нащо їм знати? — сміється. — У мене всі тварини в тераріумах сидять. Недавно із одного зоосалону втекло кілька тисяч тарганів, яких ніяка отрута не бере. Скандал такий був, що власника салону погрожували вбити. Я купую тропічних тарганів. Вони не можуть лазити по склу й невитривалі в наших умовах.

Зараз ви читаєте новину «Чотири змії живуть в однокімнатній квартирі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі