середа, 28 квітня 2010 01:29

"Чорнобилець" Олександр Петров хоче прожити 250 років

Автор: фото: Олександр Гунько
  Киянин Олександр Петров працював на Чорнобильській атомній електростанції два роки й десять місяців. Дружина покинула його, разом із їхньою донькою живе в Америці
Киянин Олександр Петров працював на Чорнобильській атомній електростанції два роки й десять місяців. Дружина покинула його, разом із їхньою донькою живе в Америці

"Він спить, але я зараз розбуджу, — каже про сина Олександра киянка 74-річна Лідія Петрова. — Тільки майте на увазі: він зараз сильно випиває. Як нап"ється, лається зі мною. Каже, що я йому їсти не даю. Сам вимагає ковбаси, м"яса. А що я можу на 900 рублів пенсії, з яких 300 плачу за квартиру? Він не хоче лягати в лікарню на обслідування, а без цього "чорнобильську" пенсію не оформляють.

Лідія Петрова невисока і повна, у халаті з короткими рукавами. На правій руці синець. Гематоми на обличчі замащені тональним кремом.

— Недавно упала та забилася. Два дні не можу з хати вийти. Учора послала Сашку за хлібом, так він купив собі "чекушку".

Із кімнати виходить заспаний Олександр Петров, 54 роки. Він у футболці та трусах. Спину тримає рівно, ходить, викидаючи ноги вперед.

— У молодості пробігав 100-метрівку за 10,2, як Борзов. А тепер ледве ходжу.

Каже, почав займатися греко-римською боротьбою у четвертому класі. У 14 став чемпіоном України серед юнаків.

— У мене отакої товщини трудова книжка, — показує пальцями. — Де я тільки не працював! Просто вбив собі в голову, що маю заробляти не менше 1000 рублів. У 1970-х працював майстром на радіозаводі. Отримував 120 карбованців — більше не мав права. А на дільниці — 66 чоловік. Я домовився, що закриваю наряди кожному не по 250, а по 280. Але мені — по червінчику. Ну, хлопці й приносили — хто червонець, хто два-три.

Коли бахнув Чорнобиль, у пресі писали й передавали, що в нас усе чисто, — продовжує. — Доки радіоактивну хмару не занесло до Швеції. Я сам поїхав у Чорнобиль. Там питають: куди будете влаштовуватися? Кажу: на найнебезпечнішу роботу. Мене послали в цех теплових підземних комунікацій. Холодна, гаряча, технічна вода, каналізація — все наше. Після аварії всю територію АЕС на 50–70 сантиметрів залили бетоном. Якось прорвало каналізацію, ми роздовбали ломиками вхід до колодязя. Глибина — 2,5 метра. Наполовину був наповнений нечистотами. Лопнула труба, треба наварити латку. Мене хлопці обв"язали за пояс канатом. Я взяв скельце від щитка, водостійкі електроди й поліз. Наберу повітря, пірну в те лайно і варю. Коли починаю задихатися, дьоргаю за канат — хлопці мене витягують.

У Чорнобилі Олександр працював два роки 10 місяців. Каже, платили 1200–1300 крб. Жили на Зеленому Мисі. У завідувачки їдальні брав за державними цінами паштети, шпроти, лосось, ікру ящиками, возив додому. Робота була вахтова — по 15 днів.

Мужик перебрав і заснув під четвертим блоком

— Із 1000 працівників цеху живими лишилися я і Костя Перегуда, колишній захисник хокейної команди "Динамо". Він зараз у Славутичі. Мені там теж пропонували трикімнатну квартиру. Я відмовився. Коли приїхав до Кості обмивати новосілля, поставив на стіл японський лічильник Гейгера. Він запищав. Дивлюся — 1 рентген і 700 мілірентген. Питаю: ти що, будеш жити тут? Він каже: а що робити?

Нам на ЧАЕС казали, що радіація в нормі. Через три місяці взяв свій паспорт, пішов до товариша з цеху радіації — 3,5 рентгена світить. Обгорнув його свинцевою лєнтою, прийшов у паспортний стіл обміняти. Поклав пакунок на кілограма півтора. Паспортистка, дівчина років 20, відмовила. Прийшов капітан, каже: "Розгорни". "Сам розгортай, я не буду". Він розкрив, подивився: "Терміново поміняти". Того ж дня привезли новий паспорт додому.

Харчувалися в їдальні по талонах. Набереш собі на піднос їжі, ідеш мимо столу з овочами, там стоїть жінка в білому ковпаку з червоним хрестом. У неї колба літра на 3–4, наливає півстакана чистого спирту. Поруч стояли ящики з пивом — бери скільки хочеш. Раз один мужик перебрав і заснув під четвертим блоком. Коли його розбудили, він іще був живим, але вже аж рудим від радіації.

Колишня дружина Тетяна живе з дочкою в Америці. Світлані 35 років, переїхала 1994-го. Вийшла там заміж за українського єврея, народила доньку. Дружина поїхала до неї на три місяці.

— Знайшла там собі мужика житомирського розливу. Потім на колінах переді мною повзала. Ні, кажу, зайчик, бабу для ліжка я собі завжди знайду. Я ж любив її до потєрі пульса.

Питаю, чому не хоче оформити "чорнобильську" пенсію.

— Я вже в чотирьох лікарнях був. Іще у трьох треба відлежати. От зараз — в онкології на Севастопольській площі. А що мені те дасть? Променева хвороба ж не лікується. З матір"ю живемо дуже погано. Вона ненавидить мене, бо трохи розумніший за неї. А вона себе вважає пупом землі. Хліб від мене ховає.

Петров не працює з 1997-го. Каже, що хоче прожити 250 років. Вбив собі таке в голову з молодості. Прочитав книжку Володимира Леві "Як бути самим собою". Автор пише: будь-яка людина зможе прожити, скільки захоче.

— Від потилиці до дупи так викручує хребет, що спасу нема. Але як вип"ю, біль стихає. Випиваю не більше 250 грамів.

Зараз ви читаєте новину «"Чорнобилець" Олександр Петров хоче прожити 250 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі