пʼятниця, 04 липня 2008 14:57

Білл Ґейтс вибрав дружину за підборами

Автор: фото: REUTERS/Jeff Christensen
  Білл Ґейтс із дружиною Меліндою виходять із Букінгемського палацу в Лондоні. 2 березня 2005 року мільярдера посвятили у почесні лицарі  Британської імперії
Білл Ґейтс із дружиною Меліндою виходять із Букінгемського палацу в Лондоні. 2 березня 2005 року мільярдера посвятили у почесні лицарі Британської імперії

27 червня американський бізнесмен Білл Ґейтс, 52 роки, пішов із посади керівника компанії "Майкрософт".

— Хочу зосередитися на доброчинній діяльності, — каже Ґейтс. Його вважають одним з найбагатших людей світу. Статки оцінюють у $58 млрд.

Повне ім"я бізнесмена — Вільям Генрі Ґейтс ІІІ. Його батько, Вільям Ґейтс ІІ, був адвокатом в американському Сіетлі. Мати Мері вчителювала у школі. Подружжя строго виховувало єдиного сина. Якось Білл не прибрав у кімнаті. Батьки закрили його на ніч у підвалі. Зранку хлопчик довго скандалив. Ґейтси повели його до психіатра.

— Війну із сином програєте — у нього надто сильний характер, — сказав лікар.

Ґейтс навчався у приватній школі, грав в аматорському театрі. Мав гарну пам"ять.

— Якось Білл прочитав напам"ять три сторінки монологу із п"єси, хоча перед тим просто пробіг його очима, — згадує вчителька Енн Стефенс.

Комп"ютерним програмуванням Ґейтс захопився у 13 років. Із однокласниками Полом Алленом і Кентом Евансом сидів за комп"ютером до четвертої ранку.

— Мріяли завоювати світ, — згадує Ґейтс.

Еванс загинув — упав зі скелі під час альпіністського походу. Після його смерті Ґейтс та Аллен заприсяглися стати мільйонерами. У 15 років написали програму для регулювання вуличного руху. Заробили перші $20 тис.

1973-го Білл вступив до Гарвардського університету. Захопився грою в покер.

— Він був справжнім покерним наркоманом, ставив на гру по 2 тисячі доларів, — розповідає однокурсник Ґейтса, віце-президент компанії "Майкрософт" Стів Балмер, 54 роки.— А ще нас бісила його звичка не застеляти за собою постіль.

Диплома Гарварда Ґейтс не отримав — кинув навчання на третьому курсі. Купив мікрокомп"ютер "Альтаїр-8080", із Алленом написав комп"ютерну мову "бейсик" і заснував компанію "Майкрософт". У 27 років заробив перший мільйон.

У 31 рік став мільярдером

— В університеті посперечався з викладачем, що до 30 років стану мільйонером, — каже Ґейтс. — Але у 31 рік став мільярдером.

Білл нерішуче знайомився з жінками, довго переживав невдалі побачення. 1984-го познайомився із бізнес-леді Енн Вінблад. Вона була старшою на п"ятаь років.

— Мали віртуальний роман, — згадує Вінблад. — У різних містах дивилися фільм і по телефону обговорювали його. На більшу романтику Білл нездатний. Замість ліричної музики він слухав лекції з фізики.

Із Вінблад Ґейтс став вегетаріанцем, перестав харчуватися у фаст-фудах. Одружуватися з Енн відмовився. Казав, що надто молодий для шлюбу.

Ґейтс узяв шлюб у 39 років, із менеджером "Майкрософт" Меліндою Френч. Нині їй 43.

— Мелінда носить взуття на низьких підборах, — розповідає. — Психологи кажуть, що це ознака високого жіночого інтелекту.

Свою дружину Ґейтс привчив розв"язувати складні кросворди. Мають трьох дітей: 12-річну Дженніфер, 9-річного Рорі та 6-річну Фібі.

— Діти пом"якшили твердий характер Білла, — кажуть друзі мільярдера. — Іноді під час ділових зустрічей він показує колегам їхні фото.

Живуть у Сіетлі, в будинку площею 3 700 квадратних метрів. Поряд із особняком — басейн, кінотеатр, гараж на 30 авто. Білл їздить у "порше". Будинок обладнаний сучасною електронікою. Гостям навіть видають пристрої для регулювання температури повітря в кімнаті.

— У будинку важко організувати сімейний затишок, — скаржиться Мелінда. У списку найвпливовіших жінок світу за версією журналу "Форбс" вона посідає 24-те місце.

Із Енн Вінблад Ґейтс досі підтримує теплі стосунки. Саме вона порадила йому одружитися з Меліндою. Щовесни Білл запрошує Енн на вікенд до Південної Кароліни — обговорювати проблеми біотехнологій.

Ґейтс уже склав заповіт. Діти отримають по $10 млн. Решта статків перейде благодійному фонду, яким Білл керує із дружиною. На рахунку фонду — $28 млрд.

Білл полюбляє гуляти вулицями Нью-Йорка на самоті.

— Мене не впізнають! — радіє. — Якось у ресторані на Манхеттені до мене підійшов чоловік. Замість автографа попросив тихіше розмовляти по телефону.

1955, 28 жовтня — Вільям Генрі Ґейтс ІІІ народився в Сіетлі, штат Вашингтон, у сім"ї адвоката і вчительки
1968 — написав першу комп"ютерну програму
1973 — навчається в Гарвардському університеті; за три роки залишає студії
1975, 4 квітня — заснував компанію "Майкрософт"
1986 — став мільярдером
1994, 1 січня — одружився з менеджером "Майкрософт" Меліндою Френч; мають трьох дітей: Дженніфер, Рорі та Фібі
1996 — став найбагатшим чоловіком планети

Зараз ви читаєте новину «Білл Ґейтс вибрав дружину за підборами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі