вівторок, 18 грудня 2012 00:30

"Я все літо на помідорах та майонезі жила"

Автор: фото: Андрій Шматов
   Безхатьків годують гречаною кашею, кабачковою ікрою і хлібом на столичному залізничному вокзалі. Жінка у фартуху розкидає їжу по пластикових тарілках
Безхатьків годують гречаною кашею, кабачковою ікрою і хлібом на столичному залізничному вокзалі. Жінка у фартуху розкидає їжу по пластикових тарілках

— 5 гривэн, выручишь? Нету? Давай 3, Бог тройцу любит, — зазирає в очі немолодий вірменин біля залізничного вокзалу в Києві.

У його порепаних руках — пластикова одноразова тарілочка. Там гречана каша, кабачкова ікра і кілька шматків хліба. Їжу і чай безпритульним безкоштовно роздають від міського будинку соціального піклування. За 50 хв. троє жінок у фартухах неподалік гуртового ринку розсипають по тарілках 150 порцій.

Безхатьки стоять групками. Швидко ковтають кашу, що стигне на морозі.

— Это мне токо на абэд, вечером голодать буду, — говорить вірменин. — Меня Тико зовут, Тигран. Мне 50 лет на днях будет, — розправляє плечі у модній колись шкірянці-"танкері". Губи в нього сині, з рота тхне перегаром.

— Що пили сьогодні?

— Водку, врать не буду. Холодно, надо грэцца. Дай денег, я тебя прашу. Не хачу варавать. Миня здесь аграбили, шакалы, — вишкіряє давно не чищені зуби. — Все деньги украли. Восемь дней здесь нахожусь. На вокзале живу. Охрана гонит, а домой как попаду? 500 долларов стоит самолетный билет! — показує синій паспорт громадянина Вірменії. Фотографія розмита. Людина на документі не схожа на Тиграна. На сторінках кілька віз.

Із тарілки падає шматок хліба.

— Подбери, нельзя так с хлебом, — каже жінці в чорному пуховику, яка тулиться до його плеча. Їй років 45, очі перелякані. Шматок хліба обдмухує і кладе на кашу.

— Янку тоже ограбили, она из Ужгорода. Мы сошлись здесь, — пояснює Тигран.

Вигрібаю з кишені дрібні гроші, 5 грн. Вірменин забирає їх і чимчикує з Яною до вокзалу. Обід у двох тарілках акуратно несуть у торбі.

Куштую немащену водянисту кашу та ікру. Їсти можна. Вісім бригад щодня розвозять обід для безхатьків на вокзали, ринки, станції метро. Не відмовляють нікому, хто просить.

— Он старенька в оранжевій шапці. Змерзла людина, і ми її нагодували. Це місце всі голодні знають, воно прикормлене.

До годівниці біжить, ковзаючись кросівками по льоду, чоловік у двох плетених шапках, одягнених одна на одну. Їжі йому не вистачає.

— От блін, доки пиріжок ходив гріти у пічку, ні х...я не получу, — каже 49-річний Віктор Каліченко. З кишені стирчить пиріжок, розігрітий десь у мікрохвильовці. Сиза щетина безхатька спускається на шию. Голубі очі зиркають туди-сюди. Поглядом з ним зустрітися так і не вдалося.

— Я з Вінницької області, село Красносілка, хата згоріла, батько замерз, — розповідає скоромовкою. — З жінкою 20 лєт прожив. Узяв її в положенії, а тепер діти взрослі, я їм не нужен. Сначала робив на "Гаврилівських курчатах" охранніком. Посварився з начальством, тепер я тут. Учора знайшов курочку замерзлу без пір'я.

— Дак її хтось викинув, — підходить низька худа жінка в червоному капелюшку.

— А зімою що їй буде? — визвіряється чоловік. — Я її на дереві підвісив, щоб ніхто не вкрав. Зварю на кострику, — ногою підкидає пляшку з-під горілки, що валяється у снігу.

— Видно, батя, у тебе гроші є, що розкидаєшся. Давай я заберу, це ж 15 копійок, — 52-річна Галина з Ковеля кладе пляшку в сумку. — Щоб заробити 4 рублі, треба ящик бутилок здати.

Каже, з бомжами не тусується, ходить скрізь сама. Вона чиста, охайна, нігті вкриті сріблястим лаком. За плечима дитячий ранець із написом "Покемон" англійською. У руках прозорий стаканчик із жовтою рідиною.

— То жир із шаурми, взяла кашу помазати. У мене в Ковелі двокімнатна квартира. В одній кімнаті дочка з трьома дітками, в іншій син-інвалід. Я вихователька. Приїхала в Київ, думала грошей їм заробити. Та паспорта вкрали, ногу прохромила, ніц не можу. Навіть пляшок не годна багато збирати, бо маю грижу. Люди і по 30-40 гривень на них мають. За ці гроші можна тиждень прожити, якщо водки не пить. Я тута вісім місяців. А є люди, які по 15 років живуть на вокзалі. Для мене це дикость. А їм тут добре. Бо бомж — не той, шо з бородою і розкошними вошами. А це — направленіє ума. Є "афганець", який получає 4800 гривень пенсії й живе тут 13 років. Я хоч і завтра додому поїхала б, якби мене закрили в тамбурі та силою повезли.

— А що вас тримає? — цікавлюся.

— Один одноногий Віталік на мойому попічітельстві. Дуже своєнравний. Я його не можу кинути. Три місяці няньчила, хочеться до ума довести, щоб не пропав. У його нікого нема. Зійшлися, але мене прогнав. Костуром махав. Після мене у його друга була. Вона його тупо ставить біля монастиря, щоб просив гроші. А на йому штанці тоненькі. То я йому одіяльце ношу в сумці. Він тільки почне матюхати мене — ще слово не вимовив, а його вже простила.

— Де ночуєте? Що їсте? — разом підіймаємося сходами до вокзалу.

— Їду на станцію Гребінка. Там на вокзалі ночувати можна. Лягаю на підвіконня і 2-3 години сплю. О 4.30 мене охорона будить: "Тьотінька, вставайте, скоро ваша електричка". Ніхто ж не думає, що я бомжиха. Від мене пісянням не тхне. Іду в туалет, зараз він безплатний — це так оригінально. Миюся, напахнулася дезіками. Їду в "Стефанію" (благодійний центр на вул. Регенераторній. — "ГПУ"). Там і лікарі є, і телевізор, і постірати можна. А потом — по монастирях. Там кашку дадуть, салатик, супчик. Набираю на 15 чоловік і тут роздаю.

Каже, біля вокзалу прожити неважко.

— Тільки попу підіймати треба і бігати. Коли згорів магазін "Фора", ми так радувалися. Ковбасу їли метрами. Багато їжі викидають, яка два дні прострочена. Я все літо на помідорах та майонезі жила.

— Скільки грошей вам треба для щастя? — питаю.

— 74 гривні, щоб узяти квиток до Ковеля.

— Цю суму ви можете за день назбирати.

— Так отож, — махає рукою Галина.

2800

порцій гречаної каші й кабачкової ікри від початку зими отримали 226 безпритульних Києва.

 

Зараз ви читаєте новину «"Я все літо на помідорах та майонезі жила"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі