середа, 11 січня 2012 05:30

33 роки ліпив Діда Мороза

Автор: Фото з сімейного архіву Михайла Литвиненка
  Михайло Литвиненко (посередині) з друзями 1980 року. Зі снігу він зліпив шести-метрового олімпій-ського Мішку і Діда Мороза заввишки сім з половиною метрів
Михайло Литвиненко (посередині) з друзями 1980 року. Зі снігу він зліпив шести-метрового олімпій-ського Мішку і Діда Мороза заввишки сім з половиною метрів

— Ці Дід Мороз і Снігурка стоятимуть аж до літа, коли буде Євро 2012. Зробив їх із дерев'яних планок і обтягнув тканиною, — каже 81-річний Михайло Литвиненко із Переяслава-Хмельницького на Київщині.

Господар виходить із будинку в жовто-блакитному спортивному костюмі із написом "Україна". 33 роки він ліпив фігури Діда Мороза і Снігурки зі снігу і заливав їх водою. Стояли на вулиці до весни. Останні два роки снігу мало, тому виготовляє із підручних матеріалів.

Скульптури прикрасив "дощиком", кольоровими упаковками для квітів.

— Клейонки, лахміття повидирав, де міг, воротніки білі зробив із ткані. Узяв 1,5 метра по 30 гривень у лавці, де гроби продають. У Діда Мороза маска обична, а Снігурці почепив портрет якоїсь моделі чи артістки із дамського журналу. Думав свою бабу вставить, вона в молодості красіва була. Так фотографія не цвітная, ще скажуть, що траур.

Фігури стоять коло будинку. Біля них стрибає пес Штірліц.

— Не хочу нікуди вивозить. На другий день не останеться і дручків. Там же в центрі — оборотні якісь. Воно мені вообще вже все не нужне, так діти питають: "Буде Дід Мороз?". Кажу, що буде, хай приходять фотографіруватися. За скільки год привикли. Раньше для снігових фігур з усього городу сніг стягував. Ліплю мокрим снігом, через півчаса замерзає, стає як желєзо. Тонни води лив. Ніхто мене не просив, не заставляв. У мене олімпійський Міша стояв на 6 метров висоти. Його фотографію в журналі "Огонек" надрукували. І Дід Мороз на 7,5 метра зробив. Усі думали, що мені за це гроші платять. Усьо, що нажив, — покручені від холоду пальці. Якби працював помощніком на стройкє і скіки перетягав кирпичів, скіки снігу, заробив би тисяч 2,5 рублів.

Михайло Литвиненко показує фотографії, де він сидить на голові фігури ведмедя в самих плавках.

— Я сначала скульптури у дворі ставив. Люди йшли толпами дивиться. Не проїхати було. Мій дядько побачив, що процесія на мою вулицю повертає. Подумав, що я вмер. Багато людей мою хату обступили. Вирішив, підійти і розпитати: як умер і від чого. Підходить, а там люди фотографіруються. Як заматюкається: "Скажений ти!"

Одягає на шию полотно з усіма своїми нагородами. Він — дворазовий чемпіон світу, триразовий чемпіон Європи серед ветеранів з метання молота і штовхання ядра.  Найкращий у віковій категорії 75-80-річних.

— Не считав скіки наград. Така нечисть, 6 кіло важать. Як на який парад просять одіть, то єлі стою. Хомут нажив на старості лєт, — сміється. — У хаті ще кубки і грамот 500 штук.

Зараз ви читаєте новину «33 роки ліпив Діда Мороза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі