пʼятниця, 23 грудня 2011 06:30

32-кілограмовою гирею жонглює Богдан Гальцак

31-річний Богдан Гальцак із міста Надвірна Івано-Франківської області жонглює гирею із зав'язаними очима. 20 грудня він потратив до Національного реєстру рекордів.

Фіксують рекорд у столичному Університеті фізичного виховання та спорту. Богдан Гальцак заходить до спортзали разом зі своїм братом Андрієм, 25 років. Несе у торбі синю 32-кілограмову гирю.

— Годину тому приїхали поїздом на київський вокзал, — розповідає Богдан. — Нас зразу спинили міліціонери. На кілька метрів розігнали від нас людей і почали перевіряти документи. Думали, ми в пакеті несемо бомбу. Мусили розкрутити гирю, щоб переконалися, що всередині немає вибухового пристрою.

Посипає дужку гирі подрібненою крейдою, щоб не ковзала в руках.

— Займатися спортом брат почав у 16 років, — розповідає Андрій. Він працює вчителем географії у селі Лісна Терновиця Надвірнянського району Івано-Франківщини. — Батьки звели нову хату, горище віддали нам під спортзал. Гирі зробили з цеглин. Штанги майстрували з колоди, з цеглинами з обох боків. Мати сварила: "Краще б уроки вчили, а ви дурницями займаєтеся. Спортом на кусок хліба не заробите". Вчилися поганенько, "двійки" через день отримували. Але тепер наші портрети висять у школі на дошці пошани.

— Я від брата не відстаю, — хвалиться Андрій. — Теж збираюся ставити рекорд. За 1 хвилину 56 секунд називаю столиці 193 держав світу.

Богдан зав'язує очі чорною цупкою тканиною. Хреститься. За 24 с робить 17 подвійних кидків гирі.

— Жонглювання — хиткий вид спорту. Ніколи не можеш мати стовідсоткову впевненість, що все вдасться. Удома спокійно роблю по 25-26 кидків за хвилину, а тут не вийшло. Гирями ще ніхто із зав'язаними очима не жонглював. Коли вчився, гирі від мене розліталися на всі боки. Тренувався по 3-4 години на день. Тепер умію робити 30 елементів із зав'язаними очима.

На долонях рекордсмена мозолі, на суглобах пальців — рани.

— Спочатку мозолі з кров'ю були. Тепер шкіра звикла, стала грубішою. Буває, так гиря по пальцях ударить, що 10 хвилин зігнути руку не можу. Два місяці тому невдало кинув, і дужка вдарила мені по зубах. Після того місяць носом кров текла. Якщо така гиря впаде на ногу, можна лишитися інвалідом.

Жонглювати із зав'язаними очима почав позаторік. Торік став фіналістом чемпіонату України з екстремальних вправ з гирями в Донецьку.

— Був у Івано-Франківську на змаганнях. Як повертався додому, в транспорті з барсетки витягли всі гроші. Не мав за що купити квиток додому. Зайшов у нічний клуб "Ельдорадо". Запропонував адміністратору свою шоу-програму. За 4-хвилинний виступ заплатили 300 гривень. Зараз не підробляю, бо сконцентрувався на рекордах.

Богдан працює електриком у котельні. Щодня тренується по півтори години.

— Жонглюю на складі в котельні. Директор теж займався спортом, дозволив облаштувати невеликий спортзал. Дружина працює продавцем, хоч має диплом магістра фінансів. Восени пиляла, що не помагаю їй картоплю копати. То я приробив до кепки ліхтар і за ніч усю грядку викопав.

Рекордсмен має двох доньок — 8-річну Юлію та Богдану, 4 роки.

— Менша попросила, щоб на Новий рік Дід Мороз приніс їй 8-кілограмову гирю. Такими жінки жонглюють.

Зараз ви читаєте новину «32-кілограмовою гирею жонглює Богдан Гальцак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі