четвер, 09 вересня 2010 04:00

10-річний китаєць працює механіком

Автор: фото з сайта www.dailymail.co.uk
  Ван Цзюньцзе вміє користуватися всім обладнанням у майстерні. Каже, що не просить допомоги дорослих, щоб мати власних клієнтів
Ван Цзюньцзе вміє користуватися всім обладнанням у майстерні. Каже, що не просить допомоги дорослих, щоб мати власних клієнтів

Китаєць 10-річний Ван Цзюньцзе ремонтує машини. У гаражі проводить цілий день. Пішов працювати механіком після того, як вигнали зі школи.

Ван Цзюньцзе невисокий на зріст. Коли міняє колеса, ледь дотягується до обладнання. Обслуговує автомобілі в гаражі свого дядька. Грошей за роботу не отримує.

— Я й так даю йому житло, годую. Найголовніше — він навчиться професії. Через 10 років за ним полюватимуть усі станції техобслуговування. Він і зараз багато чого вміє,— каже дядько. — Є клієнти, які хочуть обслуговуватися у Вана, бо за його роботу беру дешевше. Хлопцеві легше залазити під невеликі вантажівки, ніж огрядному дорослому механіку.

Вана прогнали зі школи в провінції Гуйчжоу на півдні Китаю через те, що погано вчився. На початку нового навчального року його не пустили на заняття.

Є клієнти, які хочуть обслуговуватися у племінника, бо за його роботу беру дешевше

— Може, в мене оцінки й не найкращі, але за поведінку зауважень не мав, — говорить Ван. — Я ніколи ні з ким не бився, на уроках сидів тихенько. Не знаю, чого вчителі мене не люблять. Посадили за останню парту, а звідти майже не видно дошку. Переді мною сиділи набагато вищі хлопці. Я хочу вчитися. Але не певен, чи приймуть до іншої школи.

У Китаї з 1986-го обов"язкова дев"ятирічна освіта. В початкових класах вивчають китайську мову, математику, природознавство, малюють, відвідують заняття з фізкультури. Також є уроки з політичного та морального виховання. 60% навчального процесу — це вивчення математики й китайської.

Зараз ви читаєте новину «10-річний китаєць працює механіком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі