– 80 відсотків гостей ставлять перше питання — а що таке марципан? Всі знають, що це заморські солодощі з горішка — і все, — говорить 34-річна Вікторія Вінник із "Майстерні марципанів" у Львові. У ній показують, із чого виготовляють марципани, дають скуштувати та дозволяють поліпити з мигдалевого тіста.
Із марципана в майстерні роблять солодощі, фігурки, картини, скульптури. У центрі на столі — майже метрова скульптура короля Данила Галицького. Виготовлена кількома майстрами з 10 кілограмів мигдалевого тіста.
— Легенда появи марципанів в Україні пов'язана з Данилом Галицьким, — продовжує Вікторія. — Коли князя Данила коронував Папа Римський, усі приносили йому дари. Вірменські купці подарували великий марципановий торт. Тоді це вважали ласощами для заможних. Королю так сподобалося, що дозволив торгувати ними у князівстві.
Вікторія підходить до вітрини, показує пляшку з коричневими мигдалевими горішками.
— Більшість мигдалю вирощують у Каліфорнії. Кілограм коштує 500 гривень. Наш кондитер очищує їх, підсушує. Смажити не можна — втратять усі корисні властивості та смак буде інший. Тоді перемелює на мигдалеве борошно. Додає цукровий сироп у різних пропорціях — робить тісто.
Працівниця майстерні 25-річна Євгенія Стесик за столом ліпить із марципана серце. Прикрашає його червоними трояндами. Цьогоріч закінчила Львівську академію мистецтв за спеціальністю реставрація творів мистецтва.
— За півгодини виготовляю невеличку фігурку. На персонажа з казки чи мультфільму витрачаю 2 години, — каже Євгенія Стесик. — Ліпити з марципана — це не з пластиліну чи глини. Треба працювати швидко й точно, бо матеріал засихає та тріскається.
Солодощі з марципанів можна зберігати до шести місяців. На них не впливає перепад температури, пряме сонячне світло чи висока вологість.
Марципан лікує головний біль
Єдину в Україні майстерню марципана відкрили у Львові півроку тому. Подібний музей-майстерня є в столиці Угорщини Будапешті. За звання батьківщини солодощів сперечаються Іспанія, Німеччина, Естонія та країни Сходу.
— В естонському Таллінні начебто збереглися задокументовані згадки, що в якійсь аптеці виготовляли марципани ще 1440 року, — розповідає Вікторія Вінник з львівської "Майстерні марципанів". — Тоді їх вважали ліками проти поганого самопочуття, головного болю. Марципани корисні завдяки вітаміну Е. Це природні ліки від старіння та депресії.
Коментарі