вівторок, 24 жовтня 2017 14:49

"Спасибі Гройсману, що пенсію підняв. Маю за що на мітинг приїхати"

Як пройшла неділя під Верховною Радою

– Сім років на грінкарту документи подаю. І сім років облом. Дружина каже, я не фартовий. А теща – що в Гамериці таких бізнесменів, як я, вистачає. Ніяк не може мені простити квартиру, яку банк забрав, – розповідає 42-річний Дмитро Бегус із Житомира.

З братом і швагром 39-річним Олексієм приїхав підтримати акцію протесту під парламентом. У неділю, 22 жовтня, сидять у наметі на проїжджій частині вул. Грушевського. Вимагають створення антикорупційного суду, скасування депутатської недоторканності та ухвалення виборчого закону – без мажоритарних округів. Пускають по колу останню цигарку.

– 2007-го вирішили відкрити кав'ярню. З місцем прогадали. У спальному районі треба було аптеку чи хлібний кіоск ставити. Як криза шарахнула, у мене не було чим доларовий кредит гасити. Квартиру забрали. Теща до нас жити переїхала, – Дмитро підходить до буржуйки, гріє руки.

– Минулої ночі трохи змерз, – підкидає в пічку поліно. – Ночував у спальному мішку, але, певно, був морозець, – позичає у жінки, що гріється поруч, цигарку із запахом ментолу. – Після Майдану 2014-го вирішив, що зарано здаватися. Вірив, що "регіо­налів" розігнали, до влади привели реформаторів. Хто ж тоді думав, що Порошенко Януковича переплюне? По франшизі купив супермаркет. Обіцяли, матиму 30 тисяч гривень на місяць. А виходить не більше п'яти. Ціну за оренду підняли. Щомісяця віддаю 17 тисяч за підвальне приміщення. По чотири – плачу двом касирам і охоронцю, 6 тисяч – адміністратору. Раніше тримав ще пункт відео­спостереження. Але поняв, що безтолково, бо крадуть майже на 2 тисячі гривень щотижня. Молодьож пиво виносить, а бабушки – як не маргарин, то масло.

Камерами магазин напічкав, а охорона все рівно злодіїв не бачить. Розігнав усіх. Найняв бригаду колишніх слідаків. Вони за два дні все відео передивилися. Виявилося, мене обчищали касирка і прибиральниця.

  Поліцейські й військовослужбовці Нацгвардії біля будівлі Верховної Ради спостерігають за діями мітингувальників. Вони встановили намети на проїжджій частині вулиці Грушевського. Стояти тут планують до листопада
Поліцейські й військовослужбовці Нацгвардії біля будівлі Верховної Ради спостерігають за діями мітингувальників. Вони встановили намети на проїжджій частині вулиці Грушевського. Стояти тут планують до листопада

– Спасибі Гройсману, що пенсію підняв. Маю за що на мітинг приїхати, – говорить 64-річний Віктор Шевченко з міста Нововолинськ на Волині. Запиває хот-дог гарячим чаєм, витирає рота рожевою хустинкою. – Товаришу, який на шахті працював, 5 тисяч добавили. Йому тепер всі у дворі заздрять. А особ­ливо – переселенець дядя Толя. Він на шахті 35 років відбабахав, але пенсію не піднімають, бо з окупованої території документи не забрав. Він раніше на пару тисяч більше за нас мав. А тепер курити тільки на балкон виходить, щоб із нами в дворі не зустрітися. Ниє, що йому за Порошенка важко живеться. Ніби нам легко. Кликав його з собою на Київ. Машину заправили і вп'ятьох приїхали б. Але висуватися не хоче. Каже, у нього в Києві жінка і дочка живуть. Боїться з ними зустрітися. На Волині нову дружину взяв. На 20 років за нього молодша.

На мобільному переглядає прогноз погоди на наступний тиждень. Обіцяють мокрий сніг.

– Буду стояти тут до кінця. Морозів не боюся. Набридло тримати кнурів при владі. Народ бідніє, а їхні статки ростуть. Хочу імпічменту президента. Пєтька нічого з того, що обіцяв, не виконав. Усі реформи пише під себе. Поки не стане багатшим за Ахметова, не заспокоїться.

  Мітингувальники у столичному Маріїнському парку кип’ятять воду і пригощають одне одного гарячими кавою та чаєм. На щиті по пластикових тарілках розклали печиво, нарізані яблука і банани
Мітингувальники у столичному Маріїнському парку кип’ятять воду і пригощають одне одного гарячими кавою та чаєм. На щиті по пластикових тарілках розклали печиво, нарізані яблука і банани

Поруч жінка в зеленому пуховику в торішньому випуску журналу "Отдохни" читає, як робити маски з гарбуза і підготуватися до Гелловіну.

– У правильний час зібралися. В Україні всі Майдани восени починалися. Коли, як не на Гелловін нечисть виганяти? – Віктор Володимирович киває на Верховну Раду.

Товариш у пуховій жилетці поверх курточки пропонує йому два бутерброди з баликом. Відмовляється. Каже, що ситий.

– Останнє відео з ним – із роддому в червні 2014 року, – коротко стрижена жінка з сережкою у носі показує знайомій на телефоні відеозапис із племінником.

Стоять біля туристичного намету в Маріїнському парку. Під ногами лежить щит із написом "Львів".

– Загинув?

– ДНК-збігів поки що нема. Сестра ходила до мольфарки. Каже, він живий. Але додому повертатися не хоче. Має іншу сім'ю. Невістка довго плакала, коли це почула. Грудне молоко від стресу пропало.

– Може, в полоні?

– Ні в яких списках полонених його не знайшли. Я молю Бога про одне: лиш би не перейшов на сторону сепаратистів. Батьки цього не переживуть. У нього прадід упівець, баба в партії у Чорновола була. Сусіда Івана теж думали в полоні знайти. Відкопали хлопці з "Чорного тюльпана" (гуманітарна місія, що розшукує тіла. – Країна). Знайшли на глибині півметра. З мобілкою в кишені.

– Мам, то в нього стара Nokia була. Новий телефон сєпари забрали б, – говорить хлопець у берцях.

У нього розбита губа. Травмувався під час сутичок із поліцією.

– А скільки небойових втрат. Сусіда нашого привезли з АТО, а написали, що помер не в бою. З друзями пили в окопі. Двоє вийшли поговорити по телефону. Чують постріли. Спускаються, а один із товаришів перестріляв двох інших і себе. Через що посварилися – невідомо.

– Я коли на учебку їздив, про статистику американської армії розповідали. В операції "Свобода Іраку", яка тривала сім років, небойові втрати армії США склали 800 солдатів. А ми стільки ж втратили за два роки. І винних нема. Такі, як Гелетей, мають на лаві підсудних сидіти, а не державною охороною керувати.

Зараз ви читаєте новину «"Спасибі Гройсману, що пенсію підняв. Маю за що на мітинг приїхати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі