четвер, 03 березня 2022 09:40

Січень, який ледь не став леніним

Перейменувати місяць січень на ленін запропонували робітники залізничного депо Панютине в Харківській області 1924 року. Відповідне рішення прийняли на зібранні в червоному куточку. Під ухвалою підписалися 53 особи.

 

"Раніше буржуазний клас давав назви на честь своїх царів, наприклад: місяць август, июль тощо. Ми, робітники, які люблять свого вождя, пропонуємо місяць січень назвати ленін", – йдеться там.

Документ зберігається в архіві соціально-політичної історії у Москві. Його скан виклав у фейсбуку директор дослідницької компанії "Инфопоиск" Кирило Бєлоусов.

– Красиво звучало б: "Та він 5 леніна надрискався так, що до дому не доповз…" або: "10 леніна треба на роботу…" – іронізує один із його підписників.

– В умовах масованої пропаганди такі пропозиції цілком могли вносити добровільно, – коментує історик Геннадій Єфіменко, 51 рік. – Мовляв, ми наш, ми новий світ збудуємо. "Ми" – це СРСР, передова країна. І за нашим прикладом інші народи будуватимуть своє життя. Згідно з новою ідеологією, після революції не Росія мала наздоганяти Захід, а навпаки. Вважали, що радянська організація суспільного життя чекає на решту світу в найближчому майбутньому. Відповідно, "ми" укладаємо не лише "правила життя", а й змінюємо форми. До того ж був приклад Французької революції – там місяці перейменовували. Щоправда, керівництво більшовиків таких ініціатив не ставило й не підтримувало. Мабуть, саме через небажання встановлювати бар'єри з Західною Європою.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу".

Зараз ви читаєте новину «Січень, який ледь не став леніним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі