субота, 24 серпня 2019 10:43

Російська мова більше годиться, щоб матюкатися і проклинати

Найцікавіші події вересня

5 вересня

Автор: фото: Olya Dmytriv
  Донька поета Грицька Чубая Соломія організовує симфонічний арт-концерт присвячений батьку ”Чубай. Україна. Любов”. 2018-го створила проект ”Пісні бабці Стефи”, збирала кошти для інтернату ”Довіра”, де вчаться діти з аутизмом
Донька поета Грицька Чубая Соломія організовує симфонічний арт-концерт присвячений батьку ”Чубай. Україна. Любов”. 2018-го створила проект ”Пісні бабці Стефи”, збирала кошти для інтернату ”Довіра”, де вчаться діти з аутизмом

"Погані фільми дивитися шкідливо, як і читати погані книжки. Вони зменшують читача, – писав із радянської тюрми синові Дмитру поет і політв'язень Василь Стус. – Краще вже – кудись у парк, ліс, на озеро, в концерт. Бійся телевізора, подивляйся тільки справжній мінімум. Є такі хвороби, які непомітно посідають людину. Одна з них – любов до телепередач".

Підготував синові список книжок, які радив прочитати. Зокрема – Біблію, Коран, п'єси Вільяма Шекспіра, Генріка Ібсена, Теннесі Вільямса, вірші Бориса Пастернака, Йогана Гете, Райнера Марія Рільке, роман "Ловець у житі" Джерома Селінджера, твори Альбера Камю, Федора Достоєвського. З українських авторів – Івана Франка й Лесю Українку.

Біографічний фільм "Заборонений" режисера 36-річного Романа Бровка показує події останніх шести днів життя Василя Стуса. Головну роль грає актор театру і кіно Дмитро Ярошенко, 32 роки.

Торік стало відомо, що зі стрічки прибрали сцену суду. Державним адвокатом поета був Віктор Медведчук, який підтримав позицію прокурора. Поета звинувачували в "антирадянській агітації та пропаганді". 1980-го засудили на 10 років примусових робіт і п'ять років – заслання. У ніч на 4 вересня 1985-го Василь Стус помер у тюремному карцері колонії в Перм­ській області РФ. Мав 47 років. Офіційна причина смерті – зупинка серця.

Після розголосу автори картини пообіцяли: епізод із Медведчуком повернуть у стрічку.

Вихід у прокат фільму "Заборонений"

5–8 вересня

– Щоб написати книжку, я об'їздив і трохи пожив на Балканах. Півроку в Румунії, два місяці – в Сербії, півтора – у Словенії, більш як місяць – у Хорватії, майже місяць у Боснії, два тижні – в Македонії, – розповідає письменник 31-річний Андрій Любка про нон-фікшн книжку "У пошуках варварів". Це звіт про подорож із реакцією на побачене.

– Нічого не вигадував. Намагався поєднати бажання розповідати фахово як балканіст і легко, по-пригодницьки, – продовжує Любка. – Описую країни. Пояснюю, як вони живуть, чому одна одну ненавидять. Ця книжка про ставлення до сусідів як до варварів тільки через те, що нічого не знаємо про них. Моя мета – поламати стереотипи.

Презентація книжки "У пошуках варварів" відбудеться в чернівецькому Центральному палаці культури на літературному фестивалі Meridian Czernowitz. На заході презентують дев'ять книжок.

X Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz
Чернівці
18–22 вересня

20 років минуло між виходом першого і другого романів індійської письменниці 57-річної Арундаті Рой. Напівавтобіографічний літературний дебют "Бог дрібниць" про близнюків у багатій індійській сім'ї на тлі кастової системи отримав Букерівську премію 1997 року і ввійшов до "200 найкращих книжок за версією Бі-Бі-Сі". Наклад понад 8 млн примірників.

– Я була улюбленицею індійського середнього класу, – каже Рой. – Миготіла на обкладинках журналів, на перших шпальтах газет. А потім уряд розпочав ядерні випробування. Переді мною постав вибір – мовчати чи протестувати. Я не могла залишатися принцесою з казки.

У публіцистиці Арундаті викриває корумпованість індійської влади, виступає проти ядерної зброї, злочинності, поганої системи освіти, насильства, безробіття.

На Форумі видавців у Львові в Першому українському театрі для дітей та юнацтва письменниця презентує український переклад свого другого роману "Міністерство граничного щастя" 2017 року. У ньому описує життя вигнаних із суспільства, "втрачених" людей. Головна героїня – гіджра. Цим терміном у країнах Індійського субконтиненту окреслюють герма­фродитів, кастратів і трансгендерних осіб. У Пакистані, Індії і Бангладеш гіджри об'єднуються у спільноти, визнані третьою статтю. Героїня покидає сім'ю та селиться в комуні гіджр, а згодом – на кладовищі. Створює там імпровізований готель для знедолених.

Загалом у програмі Форуму – понад 700 літературних, мистецьких, освітніх і соціальних заходів на 40 локаціях. Українські видавництва представлять понад 2 тисячі новинок.

26-й Львівський форум видавців
Львів, Палац мистецтв, вул. Коперника, 17
20 вересня

– Моя родина завжди була проукраїнська, – каже співачка 39-річна Соломія Чубай, донька поета Грицька Чубая. – Ми належимо до людей, які просять у таксі вимкнути "руське". І не переходимо на "общєпанятний", коли з нами ним розмовляють. Хоча маю багато російськомовних друзів, і я толерую їхнє бажання розмовляти мовою, що їм подобається. Але хочу, щоб моя країна говорила, думала, писала і звучала солов'їною. Тому ми творимо україномовні ­проекти. Дихаємо і мріємо українською.

На концерті "Чубай. Україна. Любов" Соломія презентує альбом POETY. Співатиме разом із Віктором Морозовим і Сергієм Жаданом у супроводі львівських гуртів "Джалапіта" і Rockoko та Академічного симфонічного оркестру INSO-Lviv. Виконуватимуть пісні на вірші Грицька Чубая, Лесі Українки, Павла Тичини, Миколи Вінграновського, Василя Стуса, Юрія Іздрика, Сергія Жадана.

Симфонічний арт-концерт "Чубай. Україна. Любов"
20:00, Львів, Театр ім. Марії Заньковецької, вул. Лесі Українки, 1
21–22 вересня

Автор: фото: .blocktoro.com
  Американський актор Денні Трехо зіграв у фільмах і серіалах понад 200 ролей – переважно ”поганих хлопців”. До Києва приїде 21 вересня на фестиваль Comic Con Ukraine
Американський актор Денні Трехо зіграв у фільмах і серіалах понад 200 ролей – переважно ”поганих хлопців”. До Києва приїде 21 вересня на фестиваль Comic Con Ukraine

Понад 300 ролей у кіно й на телебаченні зіграв американський актор 75-річний Денні Трехо. Переважно – поганих хлопців. Найвідоміші ролі – у фільмах режисера Роберта Родрігеса "Мачете", "Відчайдушний", "Від заходу до світанку", "Діти шпигунів". Денні стане гостем фестивалю поп-культури Comic Con Ukraine у Києві.

– Не використовую жодної акторської техніки, – каже Трехо. – Сценарій іноді читаю дорогою на майданчик. Не люблю, коли люди називають мене кінозіркою. Я – актор.

Якось я сказав: "Нікчемний фільм". А син відповів: "Так, але приблизно 80 людей отримали гроші за роботу над ним, змогли насолодитися Різдвом, оформити страхування. Не буває нікчемних фільмів". І він правий. Комусь стрічка точно сподобалася, а когось підтримала. Ось чим ми займаємося.

Comic Con відвідає й американський програміст і дизайнер 51-річний Джон Ромеро. Він співавтор відеоігор Wolfenstein 3D, Doom і Quake, які заклали підвалини жанру шутер від першої особи (жанр відеоігор, де знищують ворогів із різноманітної вогнепальної зброї. Особливістю є вид "з очей" головного героя. – Країна).

Другий фестиваль популярної культури Comic Con Ukraine
Київ, арт-завод "Платформа", вул. Біломорська, 1
26 вересня

– Я розмовляю обома мовами. Російською не так часто, бо вона більше годиться, щоб матюкатися і проклинати, – говорить Борис Павликовський, персонаж роману "Щиголь" американської письменниці 55-річної Донни Тартт.

Українець Борис – друг головного героя, американця 27-річного Тео Декера. Батько Тео покинув родину, а мати загинула під час теракту в нью-йоркському музеї Метрополітен, коли сину було 13. Він викрадає з галереї її улюблену картину "Щиголь" голландського художника Карела Фабріціуса. Полотно зображує пташку, прикуту ланцюжком до жердини.

Донна Тартт – авторка трьох романів. Над "Щиглем" працювала 10 років. Отримала за нього Пулітцерівську премію. 2014-го ввійшла до сотні найвпливовіших людей світу, за версією журналу Time.

Твір екранізував ірландський режисер 50-річний Джон Кроулі. У фільмі знімаються Енсел Елгорт, Ніколь Кідман, Джеффрі Райт. Дорослого Бориса грає англієць Анайрін Барнард, а в дитинстві – канадець Фінн Вулфгард.

Вихід у прокат американського фільму "Щиголь".

Зараз ви читаєте новину «Російська мова більше годиться, щоб матюкатися і проклинати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі