четвер, 27 січня 2011 16:35

"Завжди слідкувала, щоб дочки не були відмінницями"

 

Любові Бобрик - 50 років. 28 із них працює медиком, останні 18 - гінекологом у Львівській міській дитячій лікарні. Одружена, виховала двох дочок

Коли мене питають, ким працюю, спочатку попереджаю, що в маю професію рідкісну. Щоб не шокувалися. Усі дивуються одразу: а що в нас такі розпущені діти? Та чого одразу розпущені? Дитячу гінекологію чомусь пов'язують із сексуальними стосунками, а вони просто хворіють.

Цей напрямок заснували у Києві 1954 року, звідти пішла школа дитячої гінекології на весь Радянський Союз. Кафедри та стаціонари дитячої гінекології добре розвинулися у Києві, Харкові, Донецьку. У Львівському медичному університеті такої немає.

У Львові перших двоє спеціалістів у галузі з'явилися 1991-го. Через два роки ставки для них впровадили в дитячі поліклініки. Тоді запропонували перекваліфікуватися й мені. Бо я вчилася на педіатра. Педіатрія - це основа для всіх лікарів. Хто став педіатром, той зможе стати будь-яким лікарем.

Сьогодні в місті 12 дитячих гінекологів - обласний, міський та по одному у 10 поліклініках. Для наших пацієнтів є два ліжка в гінекології в лікарні на вулиці Ужгородській та п'ять ліжок в Охматдиті. Вони завжди зайняті.

Моя робота - працювати з пацієнтами від 0 до 18 років.

Першою пацієнткою в мене була 13-річна дівчинка. Потрапила в лікарню з кровотечею, що не припинялася після місячних.

У 1995-2000 роках місячні масово пропадали в дівчаток, в яких мами виїхали за кордон. У дітей були психологічні травми через розлуку з ними

1994 року потрібних препаратів не було. Я приписала гормональну терапію. Таке лікування в нас чомусь сприймають з острахом. Але воно найкорисніше. Пам'ятаю, дитина тоді вже десь чогось начиталася і питає: "А в мене вуса чи борода не виростуть?" Через кілька років вона впізнала мене в маршрутці. Подорослішала, гарна така. Ну що, питаю, борода не виросла?

Дитячі кровотечі інші, ніж у дорослих. Вони не від проблеми матки чи яйників, а виникають через невстановлені в організмі гормони.

Буває, дитина кровить три місяці, а мати все чекає, що воно мине. Іде до сусідки порадиться - та їй скаже кропиву дитині варити, на роботі з усіма це обговорить. У крайньому випадку сходить в аптеку. Але щоб до гінеколога вести дитину - так це аморально! Це що, я 28 років працюю з дітьми й аморальна?

Восени поступила дівчинка 16 років, яка місяць кровила. У неї гемоглобін уже був 47. Зупинили кровотечу за два дні.

Кровотечі в підлітків виникають через нестійку нервову систему. Щось на уроці сталося, подружка не вислухала - і вже трагедія, починається кровотеча. Це найважча патологія у дівчаток-підлітків. Вона дає рецидиви. Якщо таке сталося, вважайте, що дівчинка - наш пацієнт на кілька років. Таким потім важко завагітніти й виносити дитину.

Оглядаємо дівчаток у 1 рік, у 3 роки - якщо дитина у садочку, і перед школою. Далі проводимо консультації у школах після 14 років. ХХІ століття, а дівчатка не всі знають, що таке менструація. Питаю, чи в неї вже почалася, а вона дивиться на мене. Питаю ще раз - а вона мені: "А що це таке?"

Готують новий наказ Міністерства охорони здоров'я. Обстеження проводитимуться тільки "за показами". А огляди до 10 років узагалі виключити. На мою думку, це дуже неправильно.

Також мами чомусь закривають очі на болючі місячні дівчаток. І в мене болів живіт, кажуть. Це не нормально. Місячні - не хвороба. Біль треба лікувати. У таких дівчаток часто бувають фолікулярні кісти яйників, перекрут кісти, розрив капсули яйника.

У 15-16 років у дівчинки може пропасти менструація - це аменорея. Є два фактори: або дитина худне, або в неї синдром абсолютної відмінниці. В обох випадках це - психологія. Дівчинку треба вести до психотерапевта. Тому я мусила отримати ще й диплом психолога.

У 1995-2000 роках місячні масово пропадали в дівчаток, в яких мами виїхали за кордон. У дітей були психологічні травми через розлуку з ними.

Я завжди слідкувала, щоб мої дочки не були відмінницями. Якщо дівчинка хоче бути найкращою, то може так на цьому зациклитися, що місячні пропадуть. Лікування проходить у комплексі з неврологом, ендокринологом, психотерапевтом.

65 відсотків моїх пацієнток у віці до 3 років мають запальні захворювання зовнішніх статевих органів. І все - через памперси. Велика дикість, коли по телевізору показують півторарічну дитину, яка вже ходить, а ще у памперсі. Вона ще не проситься на горщик? Та ви не любите свою дитину, кажу таким матерям.

Одна мати мені навіть сказала, що в памперсі тепліше.

Також запалення бувають через надмірне підмивання - маленьку дівчинку слід підмивати тільки чистою водою. Ніяких гелів і вологих серветок. Вульва в такому віці хоче лише води.

Мати чомусь думає, що "туди" дівчинці не можна дивитися. Треба. Бо може бути відсутність матки, зрощені статеві губи.

Часто витягую атлас із фотографіями статевих органів і розповідаю мамі дитини. А вона показує пальцем на дівочу пліву і питає: а то що таке?

Дівчаткам до 10 років часом доводиться ставити катетер усередину. Мами одразу опираються: ну ви розумієте, що моя дитина - дівчинка. Ну то й що? Дівоча пліва - у вигляді кутничка. Під неї можна просунути тоненький катетер, нічого не травмувавши.

Приходять з дівчатками і татусі. Говорити з чоловіками про дочок я навчилася лише в останні роки, спочатку ніяк не могла їм щось роз'яснити. Мати виїхала, дитині 10 років. Говорю з татусем по телефону. Кажу: ну ви дивіться на прокладку, чи там нормальні виділення. А батько знає, як там має бути? Та не кожна дівчинка мамі покаже прокладку, не те, що татові.

Буває, важко знайти підхід до дівчинки. Є несумісність із пацієнтом. Тоді я працюю, як учили в інституті. Лікар - це метелик, пацієнт - жук. І коли метелик сидить у кабінеті, а до нього приходить жук, метелик має зробити все, щоб жук розкрився і вилетів із кабінету метеликом. Тому витрачаю багато слів, а на них - багато часу.

Абортів у 15-18 років на Заході України порівняно менше. Релігійне виховання дає результат. За рік у Львові фіксуємо 26-28 абортів і 50-60 пологів у такому віці.

Дівчинку поклали в гастроентерологію, бо її нудило. Усі думали - гастрит. А ми дивимось -  там ляля вже нам ручкою махає. Я телефоную матері, обережно прошу приїхати до мене. Вона здогадалася. Відчиняє двері - і з порогу: "Робимо аборт. Коли і скільки то буде коштувати?". Це був п'ятий місяць вагітності. А все через те, що мами з дівчатками не розмовляють, діти їм не відкриваються.

Зараз ви читаєте новину «"Завжди слідкувала, щоб дочки не були відмінницями"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі