вівторок, 08 грудня 2009 12:33

П"ять пам"ятників Степанові Бандері, що найбільше нагадують скульптури Леніна

Місто Городенка на Івано-Франківщині, 2008 рік
Скульптор Іван Осадчук, 61 рік, над проектом працював сім років. Однак на реалізацію задуму художника у місцевої адміністрації забракло коштів. Коли Осадчук побачив остаточний варіант, потрапив до лікарні з інфарктом. Від авторства пам"ятника відмовляється: "Це пам"ятник не Бандері, а тим, хто його таким зробив". На відкриття монументу не поїхав.


Місто Дубляни Львівської області, 2004 рік
73-річний скульптор Ярослав Лоза у співавторстві з 30-річним сином Володимиром створювали пам"ятник три роки.
- В образі Бандери хотілося передати рішучість, відвагу, поступ. Рука, покладена на серце, означає, що він віддає його Україні. Про те, що схожий на Леніна, кажуть лише мистецтвознавці. Бо то стиль такий. Я працював у реалістичній манері. Хотів, щоб скульптура була близькою до звичайних людей, адже пам"ятник будували за народні кошти.


Тернопіль, 2008 рік
Над пам"ятником скульптор Роман Вільгушинський, 46 років, працював понад рік.
- Бандера стоїть на фоні символічного вихру чи то прапору з гребенями національно-визвольних змагань. Хотів створити образ не поета, не митця, а політичної фігури, борця - вольового, в пориві. Поставили стільки пам"ятників Леніну - в різних позах, іпостасях - що зараз хоч би що ти зробив, витвір автоматично нагадуватиме Ілліча.

Місто Бережани Тернопільської області, 1995 рік



Львів, 2007 рік
2000-го Микола Посікіра, 63 роки, виграв конкурс на виготовлення монумента. Фігуру Бандери ліпив півроку. Пам"ятник встановили, але весь комплекс ще не завершений.
- Ветерани вимагали, казали, що можуть не дожити, - розповідає скульптор. - Люди звикли до фотографії, де Бандера - молодий із широким чолом. Але насправді він маленького зросту, з видовженим обличчям. У створенні портрету я використав його посмертну маску. Хотів підкреслити його цілеспрямованість - рису будь-якого революціонера. Бандера був лівшою. Часто тримався за полу лівою рукою. Якщо людина за все своє життя бачила лише Леніна, то він їй скрізь сниться.

Зараз ви читаєте новину «П"ять пам"ятників Степанові Бандері, що найбільше нагадують скульптури Леніна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі