четвер, 30 червня 2011 13:32

"Покинути москалям Крим? Та ти розум маєш?"

22 червня до львівського Пагорба Слави о восьмій ранку приїжджають 12 автобусів із міліцією та "Беркутом". Вони мають стримувати провокації у день 70-річчя нападу гітлерівської Німеччини на Радянський Союз. За 2 години надходить повідомлення, що провокатори не приїхали. Більшість міліціонерів прямує в цілодобове кафе через дорогу.

- То що там із пенсією тепер буде? - питає один колегу.

Сідають за столиком із хот-догами й розчинною кавою.

- Та хрін його знає. Із тим нашим теперішнім урядом ні чорта не зрозумієш. Щось видумують, вигадують, а нам мучитися. Мені до пенсії за старою системою ще вісім років залишалося. А тепер не знаю.

- Бардак у нас зараз, - погоджується другий. - Та що тут казати, коли нам он які хот-доги дали. Де кетчуп і гірчиця? Про огірки, капусту я взагалі мовчу.

Де кетчуп і гірчиця? Про огірки, капусту я взагалі мовчу

О 12.28 за столик сідає компанія з шести міліціонерів. Замовляють шашлики й картоплю. За сусіднім столом їдять два "беркутівця".

- Я чув, вам зарплату підняли, - звертається до бійців спецпідрозділу міліціонер із тонкими вусами.

- Угу, - відповідає один із них, не перестаючи жувати.

- Тепер 4 штуки будете мати. Уже виплатили? - цікавиться той далі.

- Ага, дали, догнали і ще раз дали. Не верзи дурниць і не заважай їсти, - обурюється інший "беркутівець". - Наші хот-доги годину тому за 5 гривень купляли. А зараз уже за 6 їх продають. Отака, блін, у нас економіка.

До столу міліціонерів підходить мангальщик із п'ятьма шампурами з шашликом. Знімає м'ясо в пластмасову синю миску. За кілька хвилин офіціантка приносить картоплю по-домашньому, огірки, тарілки й виделки.

- Ех, зараз би ще "пузирьок" на стіл чи холодного пивка, - потирає руки старший лейтенант.

- Тихше будь, зара як начальник почує, то такого пива тобі дасть! - штурхає його в бік сусід. - Він і так сьогодні злий як чорт. Зранку не виспався та ще й з жінкою в нього якісь зараз тьорки. Мені Вася про то вчора розказував. У відпустці вже пива нап'єшся. У тебе коли?

- Та яка там відпустка. Ми з жінкою цілий рік на ремонт збирали. Може, хіба до тьощі в село змотатися вдасться. У неї там такий самогон! А для зятя вона ще й цитринку для запаху кидає.

- А я про Італію мрію. По тєліку бачив, яка там красота. Ще б на футбол їхній попасти. І на тій гандолі поплавати.

- Гондолі, а не гандолі, ти, італійцю, - підсміюється сусід.

- Та яка нахрін різниця, головне, щоб поплавати. А то знову Одеса світить. Я вже блювати від неї хочу, а жінці подобається. Економно й гарно, каже. А що там гарного? Вонюче брудне море й здирщики-одесити?

Наші хот-доги годину тому за 5 гривень купляли. А зараз уже за 6 їх продають. Отака, блін, у нас економіка

О 17.45 біля пам'ятника Шевченкові на проспекті Свободи збираються люди на віче "Свободи". Пенсіонери розташовуються на клумбах і бордюрах, де є тінь від дерев.

- Ганю, я ж казала тобі хутче рухатися, - говорить 64-річна Катерина Гнида на рік молодшій Ганні Трофимчук. - Бачиш, уже всі місця позанімали. Тепер будемо на сонці шкваритися. І тре тобі було того кота ше годувати?

Поруч стоять троє чоловіків із сивим волоссям і козацькими вусами.

- Ну шо, хлопці, мирно в нас сьогодні все пройшло? Ніяких провокацій не було? - запитує один.

- Та ніби. Але я всьо одно кажу, що нам тре відділитися від усіх. Буде собі Західна Україна. Ніякий москаль чи жид сюди не полізе. І нашо нам той Янукович?

- І покинути москалям Крим? Та ти розум маєш? Ми за нього стільки боролися. І яка Україна без столиці Києва? То хіба Схід віддати москалям, най си тішать. І закрити їм дорогу до нас. Тоді все добре було б.

Тепер будемо на сонці шкваритися. І тре тобі було того кота ше годувати?

Дві старші жінки заходять на газон. Розгортають газети й сідають під каштаном. Знімають  туфлі.

- Їм тут політика, а я во думаю, яких на зиму салатів наробити. Дід мій щось до помідорів сильно внадився квашених. Просить багато закрити. А за що закрити, коли на них ціни, кажуть, сумашедші будуть? Пенсію на пару гривень піднімають, а ціни зразу на сотню ростуть. Як у тій державі жити? У мене батько на фронті був. Якби бачив, за що воював, то в труні перекинувся б.

Два студенти стоять біля міліціонерів. На одному з них червоно-чорний прапор із золотим тризубом. Біля пам'ятника починає виступати депутат облради доцент кафедри української мови "Львівської політехніки" Ірина Фаріон.

- Та заткнися ти, - звертається хлопець із прапором до приятеля. - Мені тре послухати, що та гаргара говорити буде. Завтра маю здавати ??талон?? з української мови. А моя викладачка й Фаріониха дружать. То послала мене послухати, що вона казатиме. Завтра маю все переказати, тоді зарах поставить.

Зараз ви читаєте новину «"Покинути москалям Крим? Та ти розум маєш?" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі