четвер, 07 жовтня 2021 09:43

Піч, біля якої ночував російський імператор

Двоє багато вдягнутих чоловіків схилилися над каміном. Один кидає у вогонь якісь папери. Такий сюжет зображено на кахлі однієї з печей у бібліотеці-філії №6 для дітей у Кам'янці-Подільському. Подібний малюнок можна побачити на печах у Польщі, Німеччині та США.

На початку XVI ст. іспанський король Карл V звернувся до баварського банкіра Якоба Фуґґера, щоб допоміг монархові скинути з трону імператора Священної Римської імперії Максиміліана I й посісти його місце. Переказували, аби вразити короля, Якоб спалив у печі вексель на 50 тисяч талерів, який той йому вручив. За іншою легендою, начебто фінансист опалював помешкання не дровами, а корицею, на той час дорогою приправою.

Автор: Ірина ПУСТИННІКОВА
 

У XIX ст. цей сюжет став популярним серед художників. Його зображували австрієць Вільгельм Коллер і німець Вільгельм Кампгаузен, гравюри друкували в тижневиках. Найвідомішою стала картина німця Карла Людвіґа Фрідріха Беккера (1820–1900). Саме її, з незначними змінами, використав його земляк Пауль Обст, виготовляючи форму для кахлі. Тільки прибрав пса з-під ніг імператора й додав бороду Фуґґеру. Скоро їх почали штампувати заводи в різних країнах Європи.

Такі кахлі можна побачити у двох кам'яницях Щециня. Їх виготовила німецька фірма Schmidt & Lehmann. Аналогічні вироби є в історико-етнографічному музеї Хойниці, в палаці Хасбаха в Білостоку, в залі уряду цивільного стану в Томашові Любельському. Всі вони різнокольорові. Панно є окрасою ресторану "Браугауз" у Ратінґені, ще два є в Берліні, одне – в американському Шведському інституті в Міннеаполісі.

Будівля бібліотеки колись належала міському голові Кам'янця. Той використовував її для прийому делегацій. Найцікавіші події відбувалися тут під час Першої світової війни. В цьому приміщенні генерал артилерії Олексій Брусилов продумував прорив австро-німецького фронту. Тут ночував імператор Микола II з ад'ютантом Володимиром Фредеріксом. Тут же генерал Лев Корнілов запропонував колезі Павлу Скоропадському взяти участь у перевороті проти Тимчасового уряду. Майбутній гетьман відмовився.

У будинку збереглися автентичні вікна, ліпнина, камін та кілька кахлевих печей. Найвишуканіша, прикрашена кахлею "Король і банкір", стоїть у колишньому бальному залі. Стан далекий від ідеального. Нижня частина понищена, кахлі замінили на радянські. Де вона виготовлена – невідомо, заводське клеймо міститься на внутрішньому боці. Визначити це можна, лише розібравши піч.

Зараз ви читаєте новину «Піч, біля якої ночував російський імператор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі