четвер, 11 квітня 2024 15:28

Обручка, яку допомогла знайти ґава

– Обручки на весілля нам подарувала моя мама, – розповідає житомирянин, 28-річний Дмитро Топоров. – Свою я якось загубив на полігоні.

Дмитро служить заступником командира бойової машини в 32-й окремій механізованій бригаді. Має позивний "Крук".

 

– Коли почалося повномасштабне вторгнення, прийшов у військкомат, – продовжує Дмитро. – Але мене через вік не взяли одразу, бо не служив строкової. Зміг мобілізуватися, лише коли виповнилося 27, – на початку 2023-го. Потрапив у 403-й окремий стрілецький батальйон. Три місяці в учебці готувався стати кулеметником. Якось у нас був триденний вихід у ліс. Тренувалися окопуватися, проводили заняття з тактики, інженерки. Під час перекуру над нами почала кружляти сіра ворона. Голосно каркала – і я їй у відповідь теж почав імітувати воронячу мову: "Кар-кар-кар!" Десь і на телефоні це відео збереглося, як я сиджу на велетенській колоді і спілкуюся з птахом. Ґаву почав помічати мало не щодня біля себе. Підкину їй хліба, галету чи ще чимось смачним пригощу, а вона почала приносити відірвані стразики чи ще якийсь блискучий дріб'язок. Раз притягнула золотий ланцюжок – поклала й підморгує. Захоплювався кмітливістю птахи. Як не могла роздзьобати горішок, кидала біля входу в казарму – ми в дитячому таборі тоді квартирували – й чекала, коли хтось його мимохідь розчавить важким армійським черевиком. Наприкінці навчань ми посилено працювали на полігоні – відпрацьовували стрільбу з РПГ, пересування групою, штурм окопів. Набігалися добряче. Вертаємося, а Льоха Романчук питає: "Де обручалка?" Кажу: "Не знаю. Нема". По кишенях – ніби не знімав. Засмутився, звичайно. З дружиною Тетяною ми були лише чотири роки одружені, хоча знали одне одного ще зі школи.

Минуло кілька днів. Із хлопцями знову опинилися в лісі – коли оголошували повітряну тривогу, ми з наших корпусів прямували в обладнаний бліндаж. Бачу: моя ґава, а в дзьобику, як завжди, щось блищить. Поклала на пень і полетіла. Пацани: "Це що таке?" Кажу: "Не поняв…" Дивлюся: моя обручка.

Тепер Дмитро Топоров воює на куп'янському напрямку. Зі своєю подругою вороною більше не бачився. На згадку про неї залишилися позивний "Крук" та обручка.

Зараз ви читаєте новину «Обручка, яку допомогла знайти ґава». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі