середа, 01 квітня 2020 19:52

Лист, який повернувся до авторки через 52 роки

"Милая Оля! Какая ты стала чудная. Ты уже такая большая, как твой папа. Волосы у тебя большие. У меня сейчас волосы малые, да очень кучерявые. Вылезли совсемь, а теперь малые", – йдеться в листі, який на початку 1917-го відправила подрузі Поліна Гапонюк. Родом із села Уховецьк – тепер це Ковельський район Волинської області.

– Поліна Гапонюк – моя бабця, – розповідає лучанка Ольга Гармидер, 57 років. Зберігає цей лист удома. – На той час їй було 17 років. Наймолодша з чотирьох доньок у сім'ї. Батько помер від застуди, після того як помився в лазні. Поліну вдочерив хрещений батько Йосип Гапонюк, офіцер російської армії. Служив у Сосновці біля кордону з Австро-Угорською імперією – тепер це територія Польщі. Там вступила до гімназії. Після початку Першої світової війни родина перебралася до Астрахані. Перехворіла на тиф, через це випало волосся. Її гімназійна подруга Ольга перебувала в Рівному.

 

Очевидно, листа писала в Києві, коли поверталися додому. Долучила фото, на якому зображена з прийомною матір'ю Ксенією. У Поліни коротке кучеряве волосся.

"Ты пишешь, чтобы я к тебе приехала, – оповідає. – Я бы очень рада к тебе приехать заниматься, да в том беда, что теперь очень все дорого. Так что если бы поступать в гимназию, так нада покупать книги, а также и тетради. И платье иметь форменное, и ботинки нада. У нас нет столько денег, а только лишь хватило на пропитанье. Хотя бы нам один раз увидется с тобой, когда эта война кончится? Наверно, мы не дождем конца этой войны".

Після війни Гапонюки оселилися в Уховецьку. Йосип побудував хату. Вважав себе українцем, у їхньому помешканні збиралася сільська "Просвіта". Під час Другої світової, коли територію контролювали нацисти, працював у сільській управі. По війні його арештували. В тюрмі відбили нирки, там і помер.

– Бабця вийшла заміж за Андрія Тетерука, племінника свого прийомного батька, – продовжує Ольга Гармидер. – Той працював столяром, вона займалася господаркою. Виховали п'ятьох дітей, зокрема мою маму. З гімназійною подругою Олею вони побачилися тільки раз – 1969-го. Та запросила Поліну до Рівного. Тоді й віддала їй листа, написаного 52 роки тому.

Зараз ви читаєте новину «Лист, який повернувся до авторки через 52 роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі