четвер, 24 жовтня 2019 14:45

Довідка від священика, без якої селянину не видавали паспорта

"Метрикальний витяг" отримав Іван Наконечний 28 липня 1943-го. Жив у селі Убині Кам'янка-Бузького району Львівської області. Йому на той час було 36 років.

Тривала Друга світова війна. Галичина – окупована нацистами.

– Іван мав трьох братів і двох сестер, – розповідає онука Оксана Мишопита, 32 роки. – Одна сестра померла від пневмонії перед війною. Двоє братів працювали у Львові. Третього призвали до радянського війська. Івана на фронт не брали – був сліпий на одне око. Вирішив шукати роботу в місті. Для цього мусив виробити паспорт. У більшості селян його не було – щоб працювати в полі, документ не потрібен.

Автор: Мар'яна ЧОРНІЄВИЧ
 

Витяг – це розписка на аркуші зошита в клітинку. Видав греко-католицький парох села Василь Журавський. Вказано, що Іван Наконечний – син Михайла і Марії. Михайло – є сином Іллі і Варвари, Марія – дочка Івана й Марії.

Цей папірець треба було принести до контори – тобто сільської ради. А вже там видавали основний документ.

– Паспорт дід отримав у грудні наступного року, коли на ці землі прийшли радянські війська, – каже Оксана. – Працював у Львові. Наприкінці 1940-х повернувся в Убині. Влаштувався до колгоспу. 1961-го перший у селі звів цегляну хату. Помер у жовтні 1984 року. Баба Юлія Якимівна пережила його на 13 років. Вона мала паспорт раніше за діда, бо була полькою. Навіть отримала карту на виїзд у Канаду, але не скористалася нею.

Видавати паспорти всім селянам у СРСР почали 1974-го.

Зараз ви читаєте новину «Довідка від священика, без якої селянину не видавали паспорта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі