пʼятниця, 07 квітня 2017 13:24

"Детей иметь не хотела. Больше всего перед смертью жалела об этом"

Про що говорять під час оформлення закордонних паспортів

Державне підприємство "Документ" на столичному бульварі Тараса Шевченка відкривається о 9:00. У вівторок у черзі чекають 16 людей. Ще стільки ж оформляють документи біля стійок. На екрані висвічується №27. Жінка у шкірянці звільняє місце на пуфику біля вікна й іде з документами на закордонний паспорт. На її місце примощуються дівчина у червоній кофтині й вусань у малиновій сорочці.

– А як зараз Сергій? – запитує дівчина.

– Усе без змін. 26 місяців сидить у полоні. Востаннє жінка говорила з ним у серпні. В лютому Савченко привезла від нього листа з колонії. Пише, що голодний, просить вислати передачу. А нема через кого. ­Людина, яка возила передачі, тепер не в'їзна у ДНР.

– Є шанси, що до Пасхи його відпустять?

– Та вже третій рік живемо надією від Різдва до Великодня. Жінка з сестрою їздять на мітинги, пікетують, голодують, але ніхто нічого не робить. Їм кажуть: "Ваш Сергій – важлива персона. Його на простих солдатів міняти не хочуть". Зараз шукають, ким передати йому ліки. Має контузію і рану на потилиці."

– Сидить у Донецькому СІЗО?

– Нє, вже в Макіївці, у колонії суворого режиму.

 

Блондинка у фіолетовій шкіряній спідниці стоїть у черзі. У руках тримає соболину шубу.

– Жарко сегодня. Что-то я не рассчитала, – каже до жінки в шкірянці з білим iPhone у руках.

– Ну, и когда ты улетаешь?

– Как только визу получу. Отсюда возьму такси и поеду в посольство.

– А чего так спешишь? Ты на прощание все равно не успеешь.

– Некому прах Оксаны привезти в Украину.

– Сколько лет она в Штатах?

– Уехала в 1994-м. Трижды выходила замуж. Каждый раз искала мужика богаче предыдущего. Когда умерла, оказалось, прах некому забрать. Детей не хотела. Больше всего перед смертью жалела об этом. В последний раз мы говорили по Skype за два дня до того, как ее не стало. До этого виделись и общались на похоронах матери четыре года назад. Когда у нее все было хорошо, она о нас не вспоминала. Позвонила осенью прошлого года, когда ей поставили диагноз – рак. Просила похоронить рядом с матерью. Выслала мне приглашение и деньги на билеты.

– Ты теперь богатая наследница?

– Оксана всю жизнь жила в чужих квартирах. Так что недвижимости за океаном у меня нет.

Жінка, на вигляд років 50, набирає з кулера воду. Із пластиковим стаканом і пакетом документів стає біля вішалки. До вуха прикладає телефон.

– Свєта, я на связі. Так довго з тобою балакаємо, що в мене в горлі пересохло. Взяла на роботі відгул, бо треба паспорт зробити.

Замовкає. Слухає співрозмовницю і сміється.

– Ага, в Єгипет зібралася. У мене тільки на нього грошей хватає. Добре, що хоч Тані за університет заплатили на рік наперед. У серпні треба буде платити за четвертий курс. А з такою зарплатою, як зараз, я навіть заочне не потягну. Скажи спасіба Гройсману за мінімалку. Якраз вистачить на паспорт і візу. У лютому з 3200 отримала 2650 гривень.

Секунд за 10 продовжує:

– Подруга кличе у Варшаву. Вона в готелі працює хаус-­кіпінг-менеджером. Відповідає за чистоту в номерах. Робити на полі я більше не хочу. 2013-го їздила збирати малину. Поселили нас у підвалі. Як почалася гроза, хтось забув зачинити двері. До нас позбігалися всі польові миші й ховрахи.

Чоловік в окулярах робить паспорт для себе і 3-річного сина. Хлопчик витягує з файлу своє свідоцтво про народження й перегинає навпіл.

– Пап, давай складемо з нього самольотик.

Чоловік не реагує, з кимось лається по телефону.

– Я цієї ночі змерз. Батареї холодні. По ходу, відключили через сусіда з 66-ї квартири. Він два роки не платить комуналку. За тепло має борг 32 тисячі. Квартира за броньованими дверима. Кажуть, працює помічником судді. А мені пофіг, що то за гнида. Чого я маю через нього мерзнути? Його з грудня ніхто в домі не бачив. Сусіди кажуть, житло виставив на продаж.

– Кольцо Машине знайшли? – запитує жіночий голос у слухавці.

– Яке кольцо? Да, мам, знайшли. Вона його в тещі лишила, коли приймала душ. А малий сховав в одній зі своїх машинок і пішов із дідом гуляти надвір. Ту машинку в снігу загубив. Як сніг розтанув, баба Леся знайшла машинку, а в ній – кольцо з діамантом. А я вже хотів Машці на день народження нове подарити.

– У зятя проблеми. Йому зараз не до мене, – каже сивий чоловік у зеленому гольфі жінці. Вона спирається на парасолю-ціпок у черзі до стійки реєстрації.

– Щось зі здоров'ям?

– Ні, по судах тягають. Біг на роботу. Під ногами знайшов файл із паспортом і пачкою доларів. Думав, іноземець загубив, бо недалеко посольство. Підняв. Засунув руку, щоб перевірити, хто власник паспорта. Як із-за угла підходить чоловік у спортивній курточці. Кричить, що то його. Вимагає віддати 10 тисяч доларів, що там були. Ця афера в Києві недавно прижилася. Зять доказує, що не взяв ні копійки. А той кричить: "Віддай, бо викличу поліцію", – і кулаком у живіт. У мене зять боксом займається 13 років. Закрутив йому руку за спину. Поруч проїжджала поліцейська машина. Вискочили і спакували Віталіка.

За дитячим столиком з олівцями і розмальовками сидять дві рудоволосі жінки. На колінах тримають синів.

– Із нашого садка за останні півроку три виховательки звільнилися. Одна пропрацювала два місяці. З кабінету завідуючої пропало 7 тисяч гривень. Дівчата з кухні бачили, що вона остання звідти виходила. Клянеться, нічого не брала. В кабінет зайшла і вийшла, а хтось у цей час сейфа зламав, – каже та, що за спиною має рюкзак Louis Vuitton.

– Сейчас жить страшно. Когда мы из Луганска убегали, у соседки младенца украли. Оставила в коляске под садиком, чтобы отвести старшую дочь в группу. Возвращается, а от коляски след простыл. В милиции развели руками. Заявление приняли, но никто не ищет.

– За скільки квартиру знімаєте?

– Плачу 7 тысяч вместе с коммунальными.

– Ми за 6 тисяч два роки жили на Контрактовій. Зараз іншу шукаємо. Сусід під нами продав свою трьошку. Новий власник переробив її. Планує відкрити там хостел до Євробачення. Ремонт роблять вдень і вночі. Ми прийшли розбиратися, а він пропонує подружитися, кличе мене до себе адміністратором. Але ця робота не для мене. Подружка на Хрещатику у хостелі працювала. Звільнилася, коли один німець її ледь не зґвалтував. Затиснув між кухнею і ванною.

Зараз ви читаєте новину «"Детей иметь не хотела. Больше всего перед смертью жалела об этом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі