четвер, 27 жовтня 2022 07:45

Брошура, що створювала видимість роботи спецслужб

"Основной задачей "Пласта" является формирование у подрастающего поколения националистического мировоззрения на основе изучения истории ОУН-УПА, канонов греко-католического вероисповедания. Для "Пласта" характерно использование националистической символики (сине-желтые и красно-черные флаги, трезубец). В организации установлен возрастной ценз – до 28 лет", – йдеться в довіднику "Некоторые неформальные объединения Украины", виданому політичним управлінням Прикарпатського військового округу 1990-го. Брошуру зберігає 34-річний Тарас Зень, журналіст з Івано-Франківська.

 

– Її мені передав товариш-пластун Роман Романів, – розповідає. – Відшукав серед мотлоху на військовій кафедрі в університеті нафти й газу, де нині працює. До незалежності України залишався рік, а спецслужби уважно стежили за патріотичними організаціями, яких тоді виникало багато. Авжеж, ця книжечка на 32 сторінки була призначена винятково для внутрішнього користування. У ній, зокрема, згадуються "Рух", "Студентське братство", греко-католицька й автокефальна церкви.

В усіх таких об'єднаннях були агенти КГБ, вважає дослідник архівів спецслужб, 33-річний Едуард Андрющенко.

– Молодь була готова до такої уваги, – каже. – Сексотів часто розпізнавали і свідомо зливали їм неправдиві дані. Тож у звітах КГБ можна побачити дивні цифри, помилки в написанні прізвищ. Чекісти вважали, що всі ці організації створені за сприяння ЦРУ. Якщо перервати їхні зв'язки із закордоном, вони припинять існувати. Такі брошури – це радше імітація роботи перед керівництвом: мовляв, ми все про них знаємо, ніхто від нас не сховається. Таким чином в Україні ще недавно працювали агенти Кремля. У кінцевому результаті подавали Путіну на стіл відверту дезінформацію про готовність українців зустрічати "освободітєлєй".

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Брошура, що створювала видимість роботи спецслужб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі