понеділок, 29 липня 2013 19:52

"Сусіди думають, що вона не від нього завагітніла"

 

Про що говорять під кабінетом гінеколога

У київському пологовому будинку №5 на Севастопольській площі Під кабінетом гінеколога дві вагітні крутять у руках обмінні картки. Чорнява у синьому сарафані витягує ноги, пестить рукою великий живіт. На вигляд їй за 40.

– Через два місяці сина женити маю, а самій треба в роддом їхати, – говорить до знайомої. – Свекор жартує, що пропущу весілля одного сина, щоб народити іншого. Сама не розумію, коли ми з Ігорем залетіли. В нас того сексу – п'ять разів на рік. Він три місяці в Москві на заробітках був. Перед Новим роком на два тижні вернувся. Тоді чудо й сталося. Добре, що невістка ще не вагітна. Бо син і внук в один клас ходили б.

– А ти коли відчула, що вагітна?

– На початку лютого місячні не пішли. Кума заставила до гінеколога йти. Наша спільна знайома торік у листопаді померла від раку шийки матки, бо пізно в лікарню звернулась. Коли лікар сказав, що підозра на вагітність, мало з крісла не злетіла. Ігор уже в Москві був. Не мала навіть з ким поділитись. Мама просила, щоб я аборт не робила. Бо як Бог дає дитину, то дасть і на дитину. У приклад циган ставила. Вони по 10 дітей в бараках народжують, але на аборти не йдуть. На роботі до шостого місяця не признавалась. Боялась, що звільнять. Коли лікарняний принесла, в бухгалтерії подумали, що я пошутила.

– Скільки платиш за прийом лікарю?

– Даю 50 гривень. Якщо дрібних не маю, то кладу на стіл сотню, а наступного разу проходжу безплатно. Як нічого не дати, то тільки зважить і тиск поміряє. Живіт навіть не мацає, серцебиття дитини не слухає.

Кароока Тетяна у білих сандалях масажує ноги, бо затерпли. Їй народжувати за місяць. До пологового прийшла із сестрою-близнючкою.

– Мар'яна уже четверте виношує, – каже її сестра й далі грається у гонки на планшеті. – А що їй переживати? Тато бізнесом займається, чоловік з Канади не вилазить. Квартиру трикімнатну мають. Хочуть ще сусідську викупити й розширятися. Уже три доці народила. Славік дуже хоче хлопця. Цього разу в приватну клініку їздили, гінеколог їм дні спеціальні вищитував. Ходила в четвер на УЗД, але нікому не каже, кого носить. У неї живіт уже до носа. І на лиці помінялася в гіршу сторону. Точно дівчинка народиться.

– А Валю давно бачила? Може, на збереження поклали, бо вже тижня три її ніде не зустрічаю.

– Тьотя Оля казала, що Валя на 29-му тижні родила. Мусили кесарити, бо ­почки почало віднімати. Попереднього разу в неї в 14 тижнів стався викидень. Сама завагітніти не могла, то їздила на запліднення. Віддали 17 тисяч гривень. Могла близнят родити, але одна яйцеклітина до матки не добралася, на трубі прикріпилася. Валі ще в січні одну трубу вирізали. На роботу не ходила з восьмого тижня. До 20-ї неділі лежала на збереженні. З палати випускали тільки в туалет.

– Яке ж воно родилося на 29-му тижні?

– Ніби дівчинка на кіло 200. Лежить в інкубаторі. Валя їй молочко зціджує, бо така маленька, що сосок у рот не влазить. Та й де в неї сили візьмуться ту грудь смоктати.

Лікар казав, зараз у кожної десятої пологи передчасні. Одногрупниця в січні лежала на збереженні у Львові. У неї сусідка по палаті родила двох хлопчиків на шостому місяці. Один мав 530, а інший – 600 грам. Їх виходили, а дівчинку на 30-му тижні з сусідньої палати не спасли.

Під  кабінетом УЗД в медичному ­центрі "Діамед-Експрес" на столичній Оболоні в суботу вранці сидять троє вагітних. Одна заходить у палату, двоє дивляться мультфільми на плазмовому телевізорі біля ресепшену.

– За роды вы уже договорились?

– На этот раз решили ехать по "скорой". В прошлый заплатили врачу 500 дол­ларов, договорились на 15 августа, а я арбузом отравилась – малый на три недели раньше родился. Звоню врачу, а он на море. Роды принимал дежурный. Что-то пошло не так. Меня должны были кесарить. Врач перед операцией отозвал мужа в сторону и попросил 3 тысячи гривен. Я кричу на всю палату, медсестра говорит, что у малого сердце­биение исчезает, а врач в сторонке деньги считает. Гривны спрятал в карман и даже перчатки не поменял. Меня резать пошел.

– Снова мальчика ждете?

– На первом УЗИ сказали, что будет девочка. Плод был сильно маленький, все время попой поворачивался. А на втором увидели, что пацан. Вы своего как назовете?

– Мама Ромы предлагает Глебом, а я против. Глеб звучит, как хлеб. Не хочу, чтобы его в школе Батоном обзывали. Ваш старший уже сам на горшок ходит?

– Не-а, еще в памперсах в садик вожу. Свекровь подарила горшок с крокодилом. Малый на него садиться боится. Говорит, что там бабай, а сам какает в штаны. Она постоянно что-то как выкупит. В роддом малому привезла пакет тряпок с гуманитарки. Они хлоркой на весь этаж воняли. Я на ребенка надевать не позволила. Три недели не говорила с ней. Даже на крестины не позвала, хотя Вадик обижался, что я настроена против его мамы.

У гінекології міста Вишневого на Київщині під кабінетом, де ­здають аналізи крові з вени, сидять шестеро вагітних. Четверо прийшли з чоловіками. Вони зайняли місця на стільцях ­поруч. Ще троє вагітних стоять під стіною. ­Кучерявий чоловік із сережкою у ­лівому вусі гладить рудоволосій дружині ­живіт.

За подружжям спостерігають дві фарбовані блондинки. В обох волосся відросло, помітні чорні корені 2–3 см.

– Ота руда навіть мочу з чоловіком ходить здавати, – шепоче на голову нижча у кросівках Adidas. – Ми разом кров на цукор у травні здавали. Я встала в шість, своєму сніданок приготовила, поки спав. В сім була під поліклінікою. Її чоловік після мене чергу зайняв. За 5 хвилин до восьмої подзвонив дружині. Каже: "Сонечко, вставай, бо за півгодинки наша черга підійде".

– Вона в нього не перша. Вони під моєю мамою у двушці живуть, – каже інша. – Перша теж була риженька. Але наліво бігала, поки він на роботу ходив. Коли почала додому коханця приводити, то цьому сусідка про все в ліфті розказала. Він потім два роки, крім мами, в квартиру нікого не приводив. А цю рижу привіз десь із Закарпаття, куди у відрядження їздив. Сусіди думають, що вона не від нього завагітніла. Бо з першою чотири роки жив, а діток не мали.

– Такий потім і пільонки стіратиме, і памперси мінятиме. А мій уже сказав: якщо мале сильно плакатиме вночі, то він до мами переїде. Бо йому висипатися треба.

Зараз ви читаєте новину «"Сусіди думають, що вона не від нього завагітніла"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі