субота, 10 березня 2012 11:30
Олена Франківська
Олена Франківська
Експерт Центру правових та політичних досліджень "Сім"

Табачник хотів звільнити непідвладного ректора за свої ж прорахунки

Проблеми із відсутністю коштів для індексації стипендій, Міносвіти перекладає на окремих ректорів та... студентів-контрактників.

"Битий небитого везе" – ці слова з української народної казки якнайкраще характеризують ситуацію, що склалась між очільником міністерства освіти та ректором Львівського Національного університету імені Івана Франка.

Суть в тому, що Міністерство освіти видало наказ, у якому до дисциплінарної відповідальності притягнуто керівників п'ятьох вищих навчальних закладів. Перший у списку - керівник Львівського національного університету імені Франка Іван Вакарчук. Причина догани - виплата стипендії без індексації (у лютому, як говорять, студенти не дорахувалися близько 200 гривень).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 700 гривень стипендії має вистачати на життя - Азаров

В країні, де казки залишаються прерогативою дітей, наведені факти не потребували б додаткових пошуків правди. Але Дмитро Табачник зарекомендував себе, як знаний майстер заплутаних історій для дорослих, тож беремо клубочок і починаємо розмотувати.

1 лютого Львівський національний університет імені Івана Франка подав розрахунок стипендіального фонду, в тому числі індексацію у Мінмолодьспорту.

Натомість 22 лютого міністерство затверджує план, де в помісячних обсягах з січня до травня не передбачено щомісячної індексації стипендій. Натомість ці кошти мали б надійти у червні.

Напередодні 17 лютого ректор Іван Вакарчук звернувся у Мінмолодьспорту з проханням розглянути можливість перерозподілу коштів, а саме "6 млн. 500 тис. грн. зняти з червня і щомісячно рівними сумами додати у період лютий-травень поточного року для забезпечення своєчасної виплати заробітної плати, стипендії, індексації грошових доходів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пшонка з'ясовує, чому студентам не платять стипендії

У лютому 2012 року студентам було виплачено стипендію у повному обсязі, але без індексації. У надії на одержання дозволу на перерозподіл коштів планували здійснити необхідні виплати студентам у першій половині березня.

Однак Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України лише 5 березня о 15:58 факсом надіслало копію листа, у якому йдеться про те, що міністерство не заперечує проти здійснення виплати індексації стипендій у березні місяці за рахунок тимчасово вільних коштів спеціального фонду навчального закладу.

Виглядає, начебто Мінмолодьспорту у відповіді, на підготовку якої витратило 17 днів, дало позитивне рішення. Проте університет не міг погасити заборгованість вказаним в листі способом, оскільки це не передбачено його кошторисом видатків. Також це суперечитиме чинному законодавству, адже виплата всіх видів державних стипендій та її індексації здійснюється за рахунок коштів загального фонду державного бюджету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Студентам занизили стипендію через можливу інфляцію

Як і лисиця в згаданій казочці Дмитро Табачник гучно вказує нам на винуватця, прагнучи покласти на нього відповідальність за прорахунки, допущені керівниками міністерства. Адже у відповідь на офіційне прохання ректора від 17 лютого, лише 5 березня Івану Вакарчуку дозволили нарахувати індексацію стипендій, всупереч законодавству - за рахунок спецфонду закладу. Тим часом як уже 3 березня наказ про догану з'явився на сайті Мінмолодьспорту.

Ця історія отримала несподіваний розвиток: доки громадськість обговорювала ситуацію, ЛНУ роз'яснював свою правову позицію, а студенти обурювалися "наїздом" на ректора, до сумнозвісного наказу про догану внесені зміни (що цікаво, новий наказ підписали швиденько того ж 5 березня). У новій редакції наказу Міністр роз'яснює, що ректорам загрожує лише попередження про дисциплінарну відповідальність, а у разі повторення таких випадків – порушення питання про позбавлення керівників надбавок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінфін хоче "зекономити" 630 мільйонів на студентських стипендіях?

Мінмолодьспорт програло подвійно, бо до всього, і "повісити" бюджетну недостачу на окремих ректорів не вийшло, і не вдалось змусити студентів-контрактників заплатити за колег, що вчаться на бюджеті (якщо читати простою мовою, саме це рекомендували у факсі надісланому з Міністерства: "тимчасово вільні кошти спеціального фонду навчального закладу" формуються якраз із надходжень від плати за навчання контрактниками).

Але щось підказує, що далі буде, адже міністр вперто повторює: "Битий небитого везе", і, мабуть, надалі шукатиме нагоди звільнити "за статтею" непідвладного ректора.

Зараз ви читаєте новину «Табачник хотів звільнити непідвладного ректора за свої ж прорахунки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі