субота, 28 квітня 2012 14:35
Олег Шама
Олег Шама
Олег Шама

Знак оклику

А ви помітили, що жарти про Януковича давно зробилися несмішні? Навіть коли він знову плутає назви країн чи по-своєму прочитує відоме прізвище. Скажете, дехто дожартувався? А я думаю, рано чи пізно так стається з усіма, хто через свою вдачу хронічно наражається на кпини. Настає момент, коли сміятися з них - все одно що слухати вкотре один і той самий анекдот. На те, як вони говорять чи що на них там падає, перестають звертати увагу. І вже той, хто досі підгигикує, виглядає дурнуватим.

Якщо тільки раптом не знайдеться добра душа, яка почне засипати бідолаху компліментами. А особливо, коли щиро та ще й привселюдно. Вони тоді звучать щонайменше як провокація або навіть як знущання.

Не хочу, щоб це прозвучало як знущання, але Віктору Федоровичу я вдячний. Принаймні за одне - він постійно повертає мене в дитинство. Частіше, ніж це робить мама. Бо з мамою про що? Про здоров'я, про їжу, про погоду. А Янукович, хоч і не знає про моє існування, вміє викликати оті далекі спогади.

Днями він нагадав мені про шкільний факультатив із математики. З цим предметом у мене було більш-менш. Принаймні настільки, що я навчився з другого разу вираховувати у стовпчик корені з будь-яких чисел без калькулятора і таблиці Брадіса, а на випускному іспитів навіть розв'язав задачу з інтегралом. Зараз, звичайно, і простеньке квадратне рівняння піддасться не одразу, а від усіляких там логарифмів залишилися тільки назви і символи.


5!=5х4х3х2х1=120. Тобто п'ятірка зі знаком оклику дорівнює 120. А коли до випускного ми розвішували картонні літери "Спасибо, родная школа", хтось сказав: "Факторіала не вистачає". І ті, хто зрозумів це зауваження, почувалися розумнішими за всіх

Аж ось у новинах чую, що один донецький письменник на прізвище Спажук написав про Януковича книжку і примудрився назвати її "Жизнь под знаком факториала". Від останнього слова у мене в голові задзвенів шкільний дзвінок. Це ж на тому факультативі з математики я вперше почув це слово!

Знак оклику тут доречний ще й тому, що ним позначається факторіал. А це математична дія - коли задане число множать на попереднє, а те, яке отримуємо, на попереднє щодо попереднього, і так аж до одиниці. Наприклад, 5!=5х4х3х2х1=120. Тобто п'ятірка зі знаком оклику - дехто з учителів любив ставити таку в щоденниках за особливо вдалу відповідь на уроці - дорівнює 120. А коли до випускного ми розвішували картонні літери "Спасибо, родная школа", хтось, може, і вчитель, сказав: "Факторіала не вистачає". І ті, хто зрозумів це зауваження, звичайно ж, почувалися розумнішими за всіх. Може, ще й тому запам'яталося це слово.

Новину про книжку ми слухали з друзями. Я взявся доповнювати її своїми спогадами, а вони - в сміх. Мовляв, що Спажук мав на увазі? Що у Януковича так множиться? Ціни на люстри у Межигір'ї? Чи кількість донецьких чиновників у Києві?

"А якщо автору йшлося про знак оклику?" - хтось підкинув. Стало ще веселіше. Чи не мав він на увазі той вигук, коли на ногу падає цеглина? А може, просте "спасибо!"? Словом, факторіала нам вистачило на цілий вечір.

Я це не до того, що кожен президент має знати математичні терміни. Є ж радники. Хоча якби у Януковича вони були добрі, для тих славних 2 мільйонів доларів у його декларації точно б вигадали іншу статтю прибутку. Я до того, що у Віктора Федоровича бувають проблеми з деякими простими словами. А якщо йому доведеться, ну уявімо, комусь пояснювати, що означає назва книжки Спажука?

Щирість автора у своїх почуттях до президента - безсумнівна. Чого варте хоча б його зауваження, що Янукович - постать суперечлива. І далі: "но ведь парадоксами и оттачивается интеллект".

Тільки-от донецькі колеги Спажука пишуть, що починав він як сатирик. Хтозна, яка насправді була мета його компліментів?

Зараз ви читаєте новину «Знак оклику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі