субота, 19 серпня 2023 06:13

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗСУ мають багато способів перерізати загарбникам "сухопутний коридор" до Криму ‒ ISW

ЗСУ мають багато способів перерізати загарбникам "сухопутний коридор" до Криму ‒ ISW
Українські війська продовжують контрнаступ на кількох напрямках. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Україна має багато способів під час контрнаступу перерізати критично важливі наземні шляхи постачання російських окупантів уздовж північного узбережжя Азовського моря.

Визволення від загарбників Мелітополя є лише одним із них. Про це в новому огляді повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики прокоментували оцінки, опубліковані 17 серпня виданням Washington Post, про те, що українські військові в ході контрнаступальних дій нібито не дійдуть до окупованого Мелітополя в Запорізькій області. Видання прогнозує, що ЗСУ таким чином не досягнуть своєї основної мети ‒ перерізати російський сухопутний коридор до Криму.

Як йдеться у публікації WP, анонімні офіційні особи США заявили, що Сили оборони просуватимуться за кілька кілометрів від Мелітополя, але не далі.

Водночас, на думку аналітиків, просування ЗСУ в межах кількох кілометрів від Мелітополя призведе до того, що важливі автомобільні та залізничні колії, від яких росіяни залежать у плані постачання своїх військ, виявляться в межах досяжності українських артилерійських систем. Це серйозно підірве здатність окупантів продовжувати використовувати їх для цієї мети.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Контрнаступ ЗСУ: Ходжес прокоментував негативний прогноз Пентагону

"З опублікованих звітів залишається незрозумілим, чому аналітики розвідки США, як повідомляється, дійшли висновку, що звільнення Мелітополя - "єдиний спосіб, за допомогою якого Україна може розрізати російський сухопутний міст", ‒ йдеться у повідомленні.

Насправді, на думку аналітиків ISW, ЗСУ мають багато варіантів перерізати критично важливі російські наземні шляхи сполучення вздовж північного узбережжя Азовського моря, з яких деокупація Мелітополя є лише одним з них.

Держсекретар США Ентоні Блінкен, зокрема, висловив розбіжність у думці з розвідувальною оцінкою 15 серпня. Чиновник заявив, що перспективи контрнаступу ЗСУ для досягнення значних "стратегічних успіхів" залишаться неясними протягом щонайменше місяця або й довше.

У ISW також зазначають, що поки що передчасно давати оцінки загальному успіху українським контрнаступальним операціям. Аналітики послідовно озвучують оцінки, що контрнаступ ЗСУ буде "затяжною, нелінійною серією операцій, які, ймовірно, продовжуватимуться у фазах із різним темпом".

"Український контрнаступ не є окремим набором запланованих операцій, і поточні контрнаступальні операції, ймовірно, створюють більш сприятливі умови для великих значущих операцій", ‒ йдеться у публікації.

Аналітики ISW продовжують вважати, що контрнаступальні операції ЗСУ значно знищують сили російських окупантів, що обороняються, і що загальна деградація оборонної лінії загарбників створює можливості для будь-якого українського прориву, який може мати потенційно важливе оперативне значення.

ЗСУ поступово наближаються до Токмака Запорізької області, який є ключовим на шляху до Мелітополя. Бої вже точаться на першій лінії російської оборони, повідомляє CBS News із посиланням на американських чиновників.

Звільнення Токмака з подальшим просуванням до Мелітополя буде складним завданням для українського контрнаступу. Однак, з початку літа ЗСУ домагаються все більших успіхів, пише видання.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ мають багато способів перерізати загарбникам "сухопутний коридор" до Криму ‒ ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі