пʼятниця, 30 квітня 2021 18:10

Зникла дитина: що робити батькам

За минулий рік в Україні зникли 7800 дітей. Більшість з них розшукують протягом першої доби. Як не втратити з поля зору власну дитину Gazeta.ua розповів ректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, полковник поліції Андрій Фоменко.

Якщо дитина зникла, з чого варто починати пошуки?

Якщо дитина зникла в громадському місці, одразу повідомте про це охорону, адміністрацію організації. Необхідно негайно почати контролювати входи-виходи, перевірити туалети, автостоянки, склади, оголосити по гучному зв'язку про зникнення дитини, розповісти її прикмети. У транспорті не соромтеся голосно кричати про зникнення дитини. Зверніться по допомогу до відділення поліції і залиште заяву - пошук починається протягом доби. Звертатися можете вже через 5 хвилин після зникнення дитини. Найкраще -йти до відділення за місцем зникнення або ж викликати поліцію просто на місце події.

Протягом цього часу залучіть до пошуків дитини якомога більше людей: сусідів, знайомих, співробітників навчального закладу, де вчиться дитина, добровольців. Не припиняйте пошуки навіть уночі. Окрім поліції, надайте максимальний розголос події - всі можливі варіанти соціального зв'язку. Якщо дитина неповнолітня, щодня слідкуйте, аби геолокація на телефоні дитини була ввімкнена та телефон постійно був заряджений.

Якщо йдете у поліцію, відразу візьміть із собою "свіже" фото, річ, на якій є відбитки дитини. Дайте максимум інформації, а саме - про захворювання дитини, особливі прикмети в зовнішності, дані про коло спілкування, розкажіть про підозрілих друзів, знайомих. Коли дитину знайдуть, не можна накидатися на неї з докорами, адже вона сама дуже налякана і перебуває в емоційному стресі. Найголовніше -застерігайте дитину, а не залякуйте її, інакше вона боятиметься всіх людей.

Автор: pixabay.com
  Зверніться по допомогу до відділення поліції і залиште заяву - пошук починається протягом доби. Звертатися можете вже через 5 хвилин після зникнення дитини. Найкраще -йти до відділення за місцем зникнення або ж викликати поліцію просто на місце події.
Зверніться по допомогу до відділення поліції і залиште заяву - пошук починається протягом доби. Звертатися можете вже через 5 хвилин після зникнення дитини. Найкраще -йти до відділення за місцем зникнення або ж викликати поліцію просто на місце події.

Яку інформацію варто надавати поліції?

Анкетні дані, фото дитини, інформацію про одяг та речі, які були при ній на момент зникнення, інформацію про людей, які востаннє бачили дитину, інформацію про людей або місця, куди вона могла піти.

Що робити у тому випадку, якщо дитина з дому пішла самостійно? Як попередити її втечу? Якщо дитина тривалий час не повертається і не виходить на зв'язок, потрібно опитати людей, які востаннє її бачили і звернутись в поліцію. Причини втечі дітей з дому можуть бути різними — непорозуміння з батьками, булінг, підліткова криза, перше кохання. Діяти у такій ситуації батьки мають однаково.

Те, що правоохоронні органи шукають зниклих лише після трьох діб не стосується дітей. Як тільки ви зрозуміли, що школяр не прийшов додому вчасно, не відповідає на телефонні дзвінки, а його друзі не знають де він — дзвоніть у поліцію.

Що вказує на втечу?

Якщо між дитиною та батьками відбулася гостра суперечка, яка не вирішилася, підліток може піти з дому. Дитина хотіла піти на якийсь захід, але батьки не відпустили. У школяра є друзі, яких не схвалюють батьки. Разом з підлітком з дому зникли гроші. Зникли речі дитини, які вказують на те, що вона пішла з дому надовго.

Як поводити себе батькам, коли дитина знайшлась?

Незалежно від того, загубився малюк чи підліток, у перші хвилини після повернення не можна кричати, звинувачувати та ображати дитину. Першою реакцією має бути полегшення та радість від того, що дитина знайшлася. Але не сказати про свої переживання також буде помилкою. Дитина має знати, що ви хвилювалися і вам було страшно.

Реакція на втечу та повернення підлітка має відповідати причині втечі. Якщо такий вчинок — це протест проти батьківського контролю і таким чином дитина хоче довести, що може самостійно жити, - необхідно переглянути права та обов'язки членів родини. Наприклад, дозволити підлітку самостійно про себе дбати, хоча б випробний термін. Можливо, такий досвід відкриє очі на непомітні раніше речі та зміцнить відносини у сім'ї. А якщо школяр втік з дому через страх бути покараним за двійку - батькам варто змінити підхід до навчання та знизити очікування від дитини.

14 квітня в селі Рагівка на Київщині зник 2-річний Богдан Уніченко. Мати виявила відсутність сина приблизно о 16:00. І спочатку намагалася шукати хлопчика самотужки. Однак не знайшла й приблизно о 21:00 звернулася до поліції. Його всю ніч шукали майже 200 людей. На ранок долучилися ще майже сотня пошуківців. Оглядали прилеглу місцевість села, зокрема, ліси, ниви та важкодоступні місця на землі. А потім розширили радіус пошуків до найближчих сіл. Залучили квадрокоптери та підняли в небо вертоліт рятувальників. Пошуки ускладнювалися тим, що навколо села багато лісів і чагарників.

Зараз ви читаєте новину «Зникла дитина: що робити батькам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі