субота, 17 вересня 2022 16:37

Спецтема: Війна Росії проти України

Житель Куп'янська відверто розповів, як його катували росіяни - моторошні подробиці

Житель Куп'янська відверто розповів, як його катували росіяни - моторошні подробиці
СБУ оприлюднила відео зі свідченнями куп'янчанина, який переніс російські тортури. Фото: скрін з відео

Усім, хто потрапляв на допити до співробітників російської ФСБ у Куп'янську на Харківщині, доводилось пройти через знущання.

На допитах окупанти "вибивали" з місцевих жителів імена та адреси учасників АТО, бійців територіальної оборони. А також людей, які мали проукраїнську позицію. Про це повідомляє Служба безпеки України.

Загарбники погрожували затриманим стратою на мінному полі та розправою над родинами.

СБУ оприлюднила відео зі свідченнями куп'янчанина, який переніс російські тортури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Це міг бути кожен із нас: мережею шириться флешмоб із моторошним фото з Ізюма

"З цієї кімнати завжди було багато криків. Мене на першому допиті хвилин 40 били струмом, стріляли в мене чи то з пневматики, чи то з газового, не знаю – я в мішку був… Били битами чи залізними трубами. Декому паяльниками випалювали на тілі хрести", – розповідає чоловік.

Умови тримання незаконно ув'язнених українців також були жахливими. У невеличкій, призначеній на дві особи камері, тримали по вісім людей.

В СБУ наголошують, що такі дії російських окупаційних військ підпадають під ознаки "катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання". Про це чітко вказано у Конвенції ООН проти катувань 1984 року, учасником якої, до речі, є і РФ.

Нині Служба безпеки проводить оперативно-слідчі дії, встановлює всіх мешканців деокупованих територій, які постраждали від російських тортур.

"СБУ робить усе можливе, щоб ідентифікувати кожного, хто причетний до вчинення воєнних злочинів проти мирного населення України. За кожен такий злочин обов'язково доведеться відповідати в міжнародних судах", – йдеться у повідомленні СБУ.

16 вересня військові повідомили, що повністю звільнили Куп'янськ на Харківщині й продовжують контрнаступ на лівому березі річки Оскол, де окопалися окупанти.

На місці масового поховання у звільненому Ізюмі виявили понад 450 тіл людей, убитих російськими окупантами. 450 тіл цивільних людей – зі слідами насильницької смерті та тортур.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець показав на відео одну з російських катівень в Ізюмі на Харківщині. Загарбники використовували для тортур над затриманими жителями міста невелике підвальне приміщення.

Зараз ви читаєте новину «Житель Куп'янська відверто розповів, як його катували росіяни - моторошні подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі