середа, 17 січня 2024 10:55

Спецтема: Війна Росії проти України

"Ждун" шпигував за бойовими літаками ЗСУ
5

Кіберфахівці Служби безпеки затримали ще одного інформатора російських спецслужб, який збирав розвіддані про Повітряні сили ЗСУ на території Кіровоградщини.

Зрадник шпигував за бойовими літаками ЗСУ, повідомила 17 січня пресслужба СБУ. Отримані відомості зловмисник надсилав до спеціалізованих Telegram-каналів, які були створені спецслужбами РФ для збору розвідувальної інформації про українських захисників.

"Насамперед його цікавили напрямки і частота польотів українських бойових літаків, зокрема фронтових бомбардувальників та винищувачів. Також він намагався виявити оперативні аеродроми військової авіації, пункти управління та склади з боєприпасами Збройних сил України", - звітує відомство.

Для маскування злочинних дій він періодично змінював нікнейм профілю у месенджері та використовував проксі-сервер для анонімізації.

СБУ затримала російського інформатора на Кіровоградщині
Фото: t.me/Bratchuk_Sergey
СБУ затримала російського інформатора на Кіровоградщині
СБУ затримала російського інформатора на Кіровоградщині
СБУ затримала російського інформатора на Кіровоградщині
СБУ затримала російського інформатора на Кіровоградщині

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Охоронець дитсадка наводив на будинки українців ракети РФ

Співробітники СБУ задокументували факти незаконної діяльності фігуранта і затримали його у власному помешканні.

Російським інформатором виявився мешканець Кропивницького. Понад три місяці тому він потрапив у поле зору агресора через свої антиукраїнські дописи у соцмережах. Усю подальшу комунікацію з окупантами чоловік здійснював через підконтрольні їм інтернет-ресурси.

Для збору розвідінформації зловмисник самостійно об'їжджав регіон та приховано фіксував військові об'єкти Сил оборони.

"Також потрібні відомості він випитував у своїх знайомих, яких використовував втемну. Під час обшуків за місцем проживання фігуранта виявлено комп'ютерну техніку та мобільний телефон із доказами злочинних дій. Наразі слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру. Зловмиснику обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. Йому загрожує до 8 років тюрми", - сказано в повідомленні.

На Дніпропетровщині затримали посадовця Укрзалізниці, який шпигував за військовими ешелонами ЗСУ. Контррозвідка Служби безпеки провела спецоперацію у Дніпрі, в результаті якої затримала ще одного агента ФСБ. Ним виявився посадовець однієї із вузлових станцій Укрзалізниці, повідомила 8 січня пресслужба СБУ.

Зараз ви читаєте новину «"Ждун" шпигував за бойовими літаками ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі