понеділок, 09 вересня 2019 19:43

Замах на Мосійчука та вбивство Окуєвої: відоме ім'я підозрюваного

Замах на Мосійчука та вбивство Окуєвої: відоме ім'я підозрюваного
До замаху на колишнього депутата Верховної Ради Ігоря Мосійчука та убивства героя АТО Аміни Окуєвої причетний громадянин Росії Руслан Кемаль. Фото - УНІАН

Служба безпеки України встановила підозрюваного до замаху на колишнього депутата Верховної Ради Ігоря Мосійчука.

Це громадянин Росії Руслан Кемаль. Ім'я підозрюваного оприлюднив Мосійчук у Facebook.

"Організатором замаху на мене восени 2017, під час якого загинув мій охоронець Руслан (Кушнір, - Gazeta.ua) і випадковий перехожий, та були поранені ще три людини є - Руслан Кемаль! Він є організатором вбивства моєї помічниці, Героя АТО Аміни Окуєвої і замаху на життя її чоловіка Адама Осмаєва", - написав екс-депутат.

За його словами, Кемаль 22 травня 2013 в Туреччині вбив почесного консула Чеченської республіки Ічкерія в Туреччині Медета Онлу.

Мосійчук також заявив, що слідству відомо ім'я замовника замаху на нього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загиблого Руслана Кушніра проводжали навколішки

Про Кемаля з матеріалів суду відомо, що він неодноразово бував в Україні, де збирав інформацію про оточення і рідню Мосійчука, адреси його проживання і маршрути пересування. Вперше російський агент прибув на територію України 25 липня 2016 року із Санкт-Петербургу. Потім систематично відвідував нашу країну, поки йому не заборонили в'їзд на 3 роки. Тоді для перетину кордону він скористався паспортом громадянина України, засудженого в 2013 році за вирощування макової соломки, і який втік в 2015 році у тимчасово окупований Крим.

Крім того, у російського агента, було ще одне завдання – збирати інформацію про вихідців з Північного Кавказу, які воювали за Україну в складі добробатів або займалися волонтерською діяльністю. Також СБУ отримала інформацію від іноземних колег, що цей агент ГРУ, використовуючи підроблений український паспорт, систематично відвідував територію Туреччини, де готував теракти проти вихідців з Кавказу.

Замах на Мосійчука був здійснений 25 жовтня 2017-го року біля редакції телеканалу "Еспресо" на вул. Адама Міцкевича, 8, у Солом'янському районі Києва. Він саме виходив із ефіру. Загинув його охоронець 30-річний Руслан Кушнір і перехожий 36-річний Михайло Мормиль. Троє людей, в тому числі Мосійчук, зазнали травм. Аміна Окуєва загинула 30 жовтня у селищі Глеваха Васильківського району на Київщині. Невідомі з кущів обстріляли автомобіль, в якому вона їхала з чоловіком Адамом Осмаєвим. У Аміну влучили шість куль. Адам зазнав поранень.

Зараз ви читаєте новину «Замах на Мосійчука та вбивство Окуєвої: відоме ім'я підозрюваного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі