четвер, 19 травня 2022 22:23

Спецтема: Війна Росії проти України

Залужний - НАТО: Україні вдалося відібрати в окупантів стратегічну ініціативу
3

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний взяв участь у засіданні Військового комітету НАТО на рівні головнокомандувачів (начальників штабів) у форматі з Україною.
Фото: t.me/CinCAFU.
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний взяв участь у засіданні Військового комітету НАТО на рівні головнокомандувачів (начальників штабів) у форматі з Україною.
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний взяв участь у засіданні Військового комітету НАТО на рівні головнокомандувачів (начальників штабів) у форматі з Україною.

Україні вдалося відібрати у російського противника стратегічну ініціативу та завдати критичних втрат.

Ворогу довелося відмовитися від головної мети - захоплення Києва, заявив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний під час засідання Військового комітету НАТО на рівні головнокомандувачів (начальників штабів) у форматі з Україною.

"Сьогодні ми не лише ведемо оборону. Нами проведено низку успішних контрнаступальних дій. Вдалося розблокувати Харків та Миколаїв, ведуться бої на Херсонському напрямку", - зазначив головнокомандувач.

Залужний наголосив, що Україна платить надзвичайно високу ціну за свободу і європейський вибір, а Європа переживає найбільшу безпекову кризу з часів Другої світової війни. Росія свідомо намагається знищити Україну та створити гуманітарну катастрофу.

"Методи нацистів не змінилися. Це тотальне знищення цивільних об'єктів, вбивства мирних людей, це гуманітарна катастрофа, унеможливлення постачання гуманітарних вантажів. Противник чудово розумів і розуміє, що він коїть", - додав Залужний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Посилимо світову архітектуру безпеки" - Залужний повідомив про нову модель ЗСУ

Головнокомандувач наголосив, що завдяки захисникам Маріуполя вдалося стримали багатотисячне угруповання противника і отримати можливість обладнати оборонні рубежі на інших напрямках.

Однак, наразі агресор продовжує нанесення ракетних ударів високоточною зброєю. Залужний акцентував, що відповідь російському агресору має бути консолідованою.

"Ми знищили флагманський крейсер "Москва", нанесли ураження ще трьом потужним кораблям, які складають основу Чорноморського флоту РФ. Але росіяни підтримують високу інтенсивність ракетних обстрілів, у середньому 10-14 балістичних і крилатих ракет на добу", - сказав він.

За словами головнокомандувача, це загроза не тільки для України, а й для країн-членів НАТО.

"Кожна така ракета несе 400-600 кг тротилу. Тому важливо зміцнювати протиракетну оборону", - зауважив він.

Залужний підсумував, що боротьба з російськими окупантами вимагає застосування сучасного високоточного далекобійного озброєння, ефективної системи ППО та ПРО.

5 травня Залужний повідомив, що Збройні сили України почали контрнаступальні дії на двох напрямках - Харківському та Ізюмському. Він акцентував на поновленні застосування російським агресором крилатих ракет для руйнування логістичних шляхів постачання військово-технічної допомоги Україні.

Втрати російських окупантів в Україні на 19 травня становлять 28,5 тис. осіб.

Зараз ви читаєте новину «Залужний - НАТО: Україні вдалося відібрати в окупантів стратегічну ініціативу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі