неділя, 27 вересня 2020 11:00

Забрали сотні життів: пригадуємо наймасштабніші катастрофи з українськими літаками за останні роки
6

Падіння літака Ан-26 біля Чугуєва на Харківщині — друга масштабна авіатроща з українським літаком цього року. На початку січня у Ірані був підбитий пасажирський лайнер Міжнародних авіаліній України. Загинули 176 людей, серед них – 11 українців.

Автор: facebook.com/segodnyaonline
  На Харківщині розбився військовий літак АН-26. Із 27-ми присутніх на борту вижив тільки один.
На Харківщині розбився військовий літак АН-26. Із 27-ми присутніх на борту вижив тільки один.

Gazeta.ua зібрала наймасштабніші й найтрагічніші катастрофи української цивільної та військової авіації.

Січень 2020, Іран

Наймасштабніша катастрофа в історії української цивільної авіації сталася вранці 8 січня. У столиці Ірану Тегерані розбився український пасажирський літак Boeing 737 авіакомпанії МАУ, який виконував рейс "Тегеран - Київ". На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, ніхто не вижив.

11 загиблих були громадянами України. Це 2 пасажирів Решта - члени екіпажу. Пасажирами авіалайнера також були громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, ФРН і Великої Британії.

Автор: ISNA PHOTO
  У столиці Ірану Тегерані збили  український пасажирський літак Boeing 737 авіакомпанії МАУ, який виконував рейс "Тегеран - Київ". На борту перебували 176 людей, всі загинули
У столиці Ірану Тегерані збили український пасажирський літак Boeing 737 авіакомпанії МАУ, який виконував рейс "Тегеран - Київ". На борту перебували 176 людей, всі загинули

Іран, який спершу заперечував факт збиття, визнав — випустили по Boeing 2 ракети. Перемовини щодо компенсації загиблим у цій авіакатастрофі тривають і досі.

Червень 2014, Донеччина

Над Слов'янськом терористи підбили літак Ан-30, на борту якого було 8 українських військових. Трьом вдалося врятуватися, вони стрибнули із парашутами. П'ятеро — залишалися у кабіні і до останнього відводили охоплений полум'ям транспорт за житловий сектор. Вони загинули.

Автор: скріншот
  Дмитро Майборода (ліворуч) загинув 14 липня 2014 року у Краснодонському районі Луганської області, коли його АН-26 був підбитий.   Костянтин Могилко загинув 6 червня 2014 року в небі над містом Слов’янськ Донецької області від ракети терористів, що влучила у літак-розвідник, який пілотував вінничанин.
Дмитро Майборода (ліворуч) загинув 14 липня 2014 року у Краснодонському районі Луганської області, коли його АН-26 був підбитий. Костянтин Могилко загинув 6 червня 2014 року в небі над містом Слов’янськ Донецької області від ракети терористів, що влучила у літак-розвідник, який пілотував вінничанин.

Червень 2014, Луганщина

Терористи збили український ІЛ-76, який мав сісти в Луганському аеропорту. Із дев'яти членів екіпажу і 40 військовослужбовців не вижив ніхто. На лаві підсудних опинився генерал Віктор Назаров, який на той час керував штабом АТО. Військовому присудили сім років, однак він провини не визнає і досі оскаржує це рішення. Крапки у справі немає й досі.

Автор: glavcom.ua
  Терористи збили український ІЛ-76, який мав сісти в Луганському аеропорту. Загинули 49 військових, які були на борту
Терористи збили український ІЛ-76, який мав сісти в Луганському аеропорту. Загинули 49 військових, які були на борту

Липень 2014, Луганщина

Ан-26 військово-транспортної авіації був збитий ракетним комплексом "Бук". На борту було 8 військових. Літак прямував до Луганського аеропорту з продуктами харчування. Загинули двоє членів екіпажу. Тоді експерти запевнили: літак був збитий із території Росії.

Лютий 2013, Донецьк

2013 року в Донецьку літак "Південних авіаліній", який чартером перевозив з Одеси футбольних уболівальників, приземлився за кілька метрів від злітно-посадкової смуги, розколовся навпіл та спалахнув. Загинули 5 людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нехай земля буде небом" - показали фото всіх загиблих у смертельному рейсі Ан-26

Травень 2003, Туреччина

Розбився пасажирський Як-42. Його в української авіакомпанії орендувало Міністерство оборони Іспанії для перевезення своїх військових. Після трощі знайшли тіла 75 людей.

Липень 2002, Скнилів

27 липня минуло 18 років від дня Скнилівської авіакатастрофи. Це найбільша в Європі аварія в історії авіашоу за кількістю жертв. Того дня на військовому летовищі "Скнилів" у Львові під час авіашоу, присвяченого 60-річчю 14-го авіаційного корпусу Військово-Повітряних сил України, на людей впав літак Су-27. Досвідчені пілоти не змогли виконати фігуру найвищого пілотажу "напівпетлю". Борт спочатку зачепив дерево, далі крилом землю, кілька разів перевернувся, врізався в натовп глядачів і загорівся. Загинули 77 людей. 28 з них - діти. Ще понад 350 осіб зазнали травм.

Автор: galinfo.com.ua
  На військовому летовищі "Скнилів" у Львові під час авіашоу на людей впав літак Су-27.   Загинули 77 людей. 28 з них - діти. Ще понад 350 осіб зазнали травм
На військовому летовищі "Скнилів" у Львові під час авіашоу на людей впав літак Су-27. Загинули 77 людей. 28 з них - діти. Ще понад 350 осіб зазнали травм

Винуватцями трагедії назвали пілотів - полковника Володимира Топонара і другого пілота полковника Юрія Єгорова, які того дня виконували фігури вищого пілотажу. Обидва встигли катапультуватися й зазнали лише незначних травм. Обидва опинилися у в'язниці, хоч і провини не визнали.

Грудень 2002, Іран

АН-140 розбився під час приземлення. Це був чартерний рейс, який віз авіаконструкторів та науковців із України та Росії на презентацію літака. Загинули 44 людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Командир і курсанти. Імена 26 загиблих в авіакатастрофі АН-26

Грудень 1997, Греція

17 грудня пасажирський літак Як-42 української авіакомпанії "Аеросвіт" ("рейс 241"), який слідував за маршрутом Київ-Одеса-Салоніки, врізався у схил гори Пенте-Пігадія за 72 км від Салонік. Той рейс мав виконувати Boeing. Але через несправність в Одесі його замінили. Причиною авіатрощі назвали погодні умови та помилку пілотів. Загинули всі 62 пасажири та 8 членів екіпажу на борту.

Автор: wikipedia.org
  Як-42 української авіакомпанії "Аеросвіт"   врізався у схил гори Пенте-Пігадія  за 72 км від грецьких  Салонік.   Загинули всі 62 пасажири та 8 членів екіпажу
Як-42 української авіакомпанії "Аеросвіт" врізався у схил гори Пенте-Пігадія за 72 км від грецьких Салонік. Загинули всі 62 пасажири та 8 членів екіпажу

25 вересня о 20:50 поблизу міста Чугуїв, на відстані близько 2 км до військового аеропорту, сталося падіння літака АН-26 ЗС України військової частини А 4104 з подальшим загоранням. У літаку перебували військові льотчики та курсанти Університету повітряних сил імені І. Кожедуба. Всього на борту було 27 осіб. Вижив тільки один.

Зараз ви читаєте новину «Забрали сотні життів: пригадуємо наймасштабніші катастрофи з українськими літаками за останні роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі