пʼятниця, 15 березня 2013 22:50

За новим кодексом можна безкарно збивати людей - юрист

За новим кодексом можна безкарно збивати людей - юрист
Фото надане сім`єю загиблого

67-річного Олексія Логінова з села Білогородка, що під Києвом, біля власного будинку збив джип "Хундай". Удар був настільки сильним, що в позашляховика розірвався акумулятор та знесло передню частину. За двадцять хвилин пенсіонер помер в кареті "швидкої". Травми були не сумісні з життям. А водію повернули автомобіль, права та техпаспорт. Цілком законно, адже це передбачено новим Кримінально-процесуальним кодексом,  пояснює столичний адвокат Володимир Білик.

"Автомобіль - це речовий доказ. За новим законодавством є таке поняття, як пред'явлення підозри у вчиненні злочину. Арештувати транспортний засіб, на якому було скоєно наїзд, можна тільки, якщо людина є обвинуваченим або підозрюваним. А чоловік, який був у машині, таким чомусь не став, - уточнює юрист. - Я вів багато справ, і таких коли фальшували аварії, винними визнавали саме тих, хто постраждав. Але, щоб через нові закони людям відразу машини повертали - це вперше".

Родичі загиблого переконані - це зробили спеціально, аби приховати злочин.

"Дядька збили торік 27 листопада. Швидкість "Хюндаю Таксон" була настільки шаленою, що в автомобіля розірвався акумулятор. Переду взагалі немає. Судячи з гальмівного сліду та удару - сто двадцять, не менше, - розказує подробиці племінник Логінова Василь Солов'єнко. - Той, хто збив не тікає, з ним була кума, вона викликає "швидку". Але щойно дядьку завантажили у  карету швидкої, він відразу помер. Травми були несумісні із життям, розрив шийного хребцю, спинного мозку. Тобто дуже серйозні травми".

Родина поховала чоловіка. А за тиждень вони отримали результати гістологічної експертизи померлого. В крові виявили дозу алкоголю, несумісну із життям -  5,99 проміле.  алкоголю.

"Дядько випити міг чарку-дві, не більше. В той день не був п'яним, бо за кермом їздив. Мама моя, його сестра, вдень була там, він був тверезий. А ще за двадцять хвилин до, того як загинув, сусіду подзвонив, сказав, що за хлібом пішов.  Я одружувався нещодавно, то навіть на моєму весіллі дві стопки випив і все. А тут така доза! За словами водія дядько перебігав дорогу. Якщо б він випив смертельну дозу, то мав би валятись. То того ж в нього було защемлення нерву ноги, він не міг бігти. Ледве ходив. Дядьку все село знає. Двічі обирали депутатом сільради. Якби ледачий або пив, то його б двічі не обирали. І третій раз звали, але не пішов через вік, - обурюється Василь. - А той Корінь подзвонив на 12-ий день після смерті, призначив зустріч. Там сказав: "Даю вам 10 тисяч, тільки відчепіться від мене зі своїм дядьком!" Ми мовчки встали та пішли. Нам гроші не потрібні, тим більше за вбивство родича. Просто не можна так робити. Він же вбив людину, і не прийшов сказати - вибачте! А навпаки, робить винуватим. Ну так же не можна. При цьому йому ще повернули машину, і він далі їздить на ній, і радіє життю, -  дивується чоловік.

Племінник переконаний, зараз всіма силами роблять підлог, щоб зробити винуватим саме пенсіонера.

"Ми з адвокатом проводимо своє розслідування. Вже з'ясували, що кума - Тамара Бондаренко, яка була в машині, є реаніматологом в Боярській лікарні. В тій самій, куди повезли дядьку. Також аналіз крові показує смертельну дозу алкоголю. Припускаю, що йде фальшування. Про цього Кореня майже нічого не відомо, крім того, що він ніде не працює і живе в Боярці, - веде далі чоловік. - Адвокат ніяк не може зустрітись із слідчим Алексійчуком з Києво-Святошинської міліції. Каже, що його немає на роботі, їду додому, бачу  - біля будівлі міліції його авто стоїть".

Олексій Логінов не був одружений, раніше працював капітаном корабля "Водолей", який ходив по Дніпру. Коли у Чорнобилі трагедія сталась, його корабель гасив ЧАЕС.

"Є таке поняття як тимчасове обмеження. Тобто автомобіль могли забрати на штрафмайданчик до того моменту, аби визнати того, хто скоїв ДТП підозрюваним чи обвинувачуваним. Чому правоохоронні органи віддають машину людині, яка скоїла наїзд і всі документи для мене залишається загадкою. Адже слідчий мав звернутись до суду, аби водія обмежили в управлінні автомобілем. Пройшло вже чотири місяці і досі відсутні протоколи допиту свідків, понятих", - дивується адвокат.

Зараз ви читаєте новину «За новим кодексом можна безкарно збивати людей - юрист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі