четвер, 07 червня 2012 16:24

Вожді пакистанського племені стратять шістьох людей за весільні танці

Вожді пакистанського племені стратять шістьох людей за весільні танці
Поліція супроводжує одного з двох засуджених чоловіків. Фото: Reuters

Релігійні радикали в Пакистані винесли вердикт, який засуджує до смерті чотирьох жінкок і двох чоловіків за те, що вони танцювали разом під час весільної церемонії, повідомляє у вівторок пакистанський телеканал DawnNews.

За даними ЗМІ, яке посилається на інформацію поліції, племінна джирга (збори вождів і старійшин) в області Кохістан на півночі країни з подачі одного з місцевих релігійних лідерів засудили до "вбивства честі" чоловіків і жінок, які разом танцювали на весіллі.

Радикали представили відеозапис, який було зроблено кимось з гостей весілля на мобільний телефон. На їхню думку, шестеро гостей порушили місцеву норму, за якою чоловіки і жінки на весіллі повинні перебувати окремо. Шанувальники танців були визнані винними в розпусті - після такого рішення будь-хто може вбити цих людей, і за традиційними уявленнями, він зробить праведний вчинок.

Поліція заявила, що має намір вжити всіх заходів для захисту звинувачених радикалами людей. Влада затримала місцевого релігійного лідера, який, як вважається, став ініціатором вердикту. Проте він заперечує всі звинувачення.

У гірських і сільських районах Пакистану зберігається практика "каро-карі" - "вбивств честі". Хоча іноді через цей закону вбивають і чоловіків. Однак, в основному, жертвами таких вбивств стають жінки. Вбивають з різних питань, причому, як правило, це роблять родичі, - наприклад, якщо дівчина стала зустрічатися з чоловіком всупереч заборонам сім'ї, або вирішила вийти заміж за "невідповідного" молодого чоловіка, або завела роман на стороні, або навіть якщо стала слідувати в одязі сучасній тобто "розпусній" моді.

За інформацією Пакистанської Комісії з прав людини, в 2011 році не менш 943 жінок, у тому числі 93 неповнолітні дівчини, були вбиті "в ім'я честі".

Пакистанська влада намагається боротися з деякими традиційними нормами і уявленнями. У 2010 році в Пакистані був ухвалений "Закон про захист жінок від харассмента": тепер за домагання, сексуальні натяки і образи на роботі і в громадських місцях впроваджено штраф або позбавлення волі до трьох років. Цей закон став продовженням "Закону про захист жінок", який був ухвалений парламентом Пакистану в 2006 році, закон запровадив серйозну кримінальну відповідальність за "вбивства честі".

Всі ці нововведення викликають серйозне невдоволення традиціоналістів і радикальних ісламістів.

Зараз ви читаєте новину «Вожді пакистанського племені стратять шістьох людей за весільні танці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі