субота, 24 лютого 2024 08:54

Спецтема: Війна Росії проти України

Знищення російського А-50: загарбники брешуть про "дружній вогонь"

Знищення російського А-50: загарбники брешуть про "дружній вогонь"
Українські військові 23 лютого знищили ще один російський літак А-50. Фото: wikipedia.org

Версію про те, що Росія сама "дружнім вогнем" збила свій літак А-50 увечері 23 лютого, навмисне поширюють російські пропагандисти.

Такі заяви роблять, щоб переконати росіян у невідворотності їхньої перемоги, зазначають аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Деякі російські блогери публічно звинувачують війська РФ у помилковій атаці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Літак-розвідник А-50 збили за допомогою радянського ЗРК - джерела УП в ГУР

"Російські блогери стверджують, що війська РФ помилково збили власний літак А-50, і звинувачують військових РФ у системних проблемах, які вони повинні вирішити, щоб уникнути подальших інцидентів дружнього вогню", - йдеться у повідомленні.

Ці зусилля, на думку аналітиків, спрямовані "на деморалізацію українців і переконання росіян у тому, що перемога забезпечена".

"Двічі збиті Україною російські літаки стратегічного призначення з різницею в кілька тижнів серйозно підривають цей російський наратив. Ентузіазм мілблогерів у приписуванні приголомшливої некомпетентності власним російським ППО - єдине можливе пояснення численних випадків, коли "дружній вогонь" збивав літаки, допомагаючи координувати дії самої ППО - дивний", - зазначають аналітики.

Увечері 23 лютого у районі Азовського моря українські війська знову збили російський розвідувальний літак А-50.

А-50 - російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління, яким росіяни керують атаками ударної авіації і виявляють у небі українські літаки.

Зараз ви читаєте новину «Знищення російського А-50: загарбники брешуть про "дружній вогонь"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі