неділя, 08 березня 2020 09:27

Український літак збили ракетами: доля "чорних скриньок" - невідома

Український літак збили ракетами: доля "чорних скриньок" - невідома
8 січня у небі над столицею Ірану Тегераном двома ракетами збили український пасажирський літак Boeing 737 авіакомпанії МАУ, який виконував рейс "Тегеран-Київ". На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, ніхто не вижив. Фото: IRNA

8 березня минає 2 місяці з дня найбільшої катастрофи української авіації. 8 січня у небі над столицею Ірану Тегераном двома ракетами збили український пасажирський літак Boeing 737 авіакомпанії МАУ, який виконував рейс "Тегеран-Київ". На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, ніхто не вижив.

11 загиблих були громадянами України. Це пасажири: 61-річна Ольга Кобюк і Олена Малахова, 38 років. Решта — члени екіпажу: бортпровідники 27-річна Катерина Статнік, Марія Микитюк, 24 роки, 28-річна Валерія Овчарук, Юлія Сологуб, 25 років, 24-річний Денис Лихно, Ігор Матьков, 34 роки, другий пілот 48-річний Сергій Хоменко, інструктор Олексій Наумкін, 42 роки, і командир екіпажу Володимир Гапоненко, 50 років.

Самописці збитого ракетою українського літака досі не передали. Доступ до "чорних скриньок" іранська сторона повинна була надати ще місяць тому. Про це незадовго до відставки заявив тоді ще голова МЗС України Вадим Пристайко на пресконференції зі своїм канадським колегою Франсуа-Філіпом Шампанем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із загиблими в авіакатастрофі прощалися вісім годин

Як зазначається, вивчення Іраном змісту "чорних ящиків" - нормальне явище, але має бути "розумний період". Зі слів Пристайка, представники всіх 5 країн, чиї громадяни загинули в авіакатастрофі, вважають, що це місяць. Упродовж якого Тегерану надається право спробувати видобути інформацію і поділитися з групами розслідування.

"Ми вважаємо, що ми маємо достатньо підстав говорити про те, що Іран не має достатніх технічних і людських та інших можливостей для того, щоб отримати необхідну нам інформацію", - сказав Пристайко.

І наголосив, що тому Міністерство закордонних справ та Рада національної безпеки активно працюють над тим, щоб саме Україна забрала "скриньки". Для того є всі підстави – довге дослідження Іраном і те, що збитий літак був наш.

Від самого початку іранці заявив, що причиною авіакатастрофи була технічна несправність літака. Однак вже увечері 9 січня одразу кілька провідних американських видань і телеканалів повідомили про те, що Boeing 737-800 "Міжнародних авіаліній України" був помилково збитий Іраном одразу після зльоту з аеропорту Тегерана. З'явилися фото уламків ракет, якими могли збити літак, а також відео моменту трагедії. Уранці 11 січня Іран офіційно заявив, що ракета "земля-повітря" збила літак МАУ. Його помилково сприйняли за ворожий об'єкт після того, як він повернув у напрямку військового центру Корпусу вартових Ісламської революції. За кілька годин до катастрофи іранські військові обстріляли дві військові бази США на території Іраку.

Зараз ви читаєте новину «Український літак збили ракетами: доля "чорних скриньок" - невідома». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі