пʼятниця, 26 січня 2024 19:21

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна збирається використовувати проект FURY для знищення всього ЧФ РФ: подробиці

Україна збирається використовувати проект FURY для знищення всього ЧФ РФ: подробиці
Україна збирається використовувати проект FURY для розгортання підводних дронів, які зможуть атакувати кораблі ЧФ РФ. Фото: navalnews

За останні місяці українська армія неодноразово успішно атакувала морськими дронами Чорноморський флот РФ.

Але в міру того, як російський флот стає все кращим в протидії їм, ця перевага знаходиться під загрозою. Як пише Naval News, тепер Україна прагне ввести в бій цілу армію підводних дронів, щоб домінувати в Чорному морі.

Згідно з матеріалами видання, українська сторона збирається використовувати проект під назвою FURY ("перший український роботизований флот") для розгортання підводних дронів, які зможуть атакувати кораблі російського Чорноморського флоту.

Особливість проекту FURY полягає в тому, що його автори не намагаються створити абсолютно новий підводний безпілотник. Українська модель буде зроблена на базі вже наявних західних підводних БПЛА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна змінила стратегію війни: ЗМІ пишуть, що вона може стати революційною

Створення таких дронів є складним завданням, набагато складнішим, ніж створення надводних кораблів. Однак підхід проекту FURY полягає в партнерстві з досвідченим західним виробником таких дронів і, по суті, в озброєнні існуючої платформи.

"Це значно знижує ризик розробки і повинно привести до створення набагато більш здатної платформи, ніж якщо починати з нуля", - пише видання.

Зазначається, що автономні підводні дрони мають очевидні переваги - раптовість, скритність і виживання.

І хоча вони, ймовірно, будуть дорожчими нинішніх безекіпажних дронів, використовуваних Україною, вони будуть багаторазовими і, отже, більш дешевими в довгостроковій перспективі. Водночас вони не вимагають такої кількості матеріально-технічних засобів і персоналу, як звичайні підводні човни.

Такі переобладнані підводні дрони зможуть нести автономну зброю, таку як міни або торпеди, або навіть ракети, що запускаються з підводного човна. Також на них можна буде встановити цілий ряд датчиків, і крім атаки, вони зможуть виконувати розвідувальні завдання.

Завдяки успішним атакам СБУ фактично змінила філософію проведення військово-морських операцій. Так, у жовтні 2022 року морські дрони СБУ атакували ворожі кораблі у Севастопольській бухті. Тоді зазнали пошкоджень чотири військові судна, серед яких фрегат "Адмірал Макаров".

А цього року дрони Служби безпеки вразили ракетоносії "Самум" та "Павєл Державін", танкер SIG, десантний корабель "Оленегорскій горняк", а ще завдали пошкоджень великому військовому буксиру "Ніколай Муру" та новітньому розвідувально-гідрографічному кораблю "Владімір Козицький".

Зараз ви читаєте новину «Україна збирається використовувати проект FURY для знищення всього ЧФ РФ: подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі